Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE NAJAVA Doček u Novom Sadu - Proslava koja pomera granice

Doček u Novom Sadu - Proslava koja pomera granice

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Jedinstvena umetnička proslava u Evropi, Doček, otvoriće godinu titule Evropske prestonice kulture u Novom Sadu uz program koji će prvi put biti viđen na ovim prostorima. Doček, najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, u petoj godini razvoja će dostići svoj umetničko-programski i produkcijski vrhunac. Više od 400 umetnika iz Srbije i čitave Evrope, staviće fokus na spoj umetnosti i nauke, čuvajući i promovišući nasleđe velikih imena srpske nauke i umetnosti, koja su dosegnula evropske i svetske okvire - Nikolu Teslu, Milevu Marić Ajnštajn, Milutina Milankovića, Dragišu Brašovana i Ljubomira Micića.

            Doček 2022 – Novosađani osvetljuju svoj grad 31. decembra 
            Novosađani će 31. decembra simbolično osvetliti svoj grad i to programom inspirisanim likom i delom velikog naučnika koji je osvetlio ceo svet - Nikolom Teslom, prvim počasnim građaninom Novog Sada. U 20:22 časa, kod mosta Duga, biće premijerno izveden deo predstave „Tesla, izumetnik“ u režiji Nebojše Bradića, u izvedbi Srpskog narodnog pozorišta, u koju će biti uključena i publika, formirajući povorku preko mosta Duga i tako spajajući dve obale Dunava sve do Podgrađa Petrovaradinske tvrđave, gde će biti otvorena multimedijalna Teslina svetlosna galerija.
            Nesvakidašnja prilika za Novosađane i njihove goste da barokni dragulj, Podgrađe, vide u novom ruhu uz retko viđene svetlosne instalacije i spoj različitih umetnika koji priređuju autentičan audio-vizuelni doživljaj. Neki od najznačajnijih umetnika iz oblasti svetlosnih umetničkih instalacija i perfomansa predstaviće se u okviru Tesline svetlosne galerije, a među njima su dr Alberto Novelo iz Italije, Ivan Marušić Klif iz Hrvatske, Petko Tančev iz Bugarske, dr Milica Stojšić sa studentima scenskog dizajna sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i Staša Kukić. U saradnji sa njima su brojni muzičari, čiji će nastupi baš zbog svetlosnih instalacija biti poseban doživljaj i iskustvo za publiku, a među njima su tajanstveni elektro pop duo Nipplepeople, potom u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom stiže i austrijski trio Elektro Guzzi koji na inovativan način pristupa izvođenju tehno muzike uživo, beogradski sastav Kanda, Kodža i Nebojša, svestrani muzičar Đorđe Miljenović, kao i novosadski di-džej sastav Noise Destruction, koji je skoro tri decenije na sceni i brojni drugi. Program u okviru Tesline svetlosne galerije biće završen 1. januara, uz svetski poznat austrijski elektro duo Kruder & Dorfmajster, u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom, i beogradski sastav Minilinija. Ceo program 31. decembra je besplatan, a tačne lokacije i satnicu možete pronaći na zvaničnom sajtu www.docekns.rs
            Doček 7530 - Kad Novi Sad dosegne Zenit 
            Svečano otvaranje Evropske prestonice kulture, proslava „Zeniteum :: 2022“, slovenačkog avangradnog reditelja Dragana Živadinova, zakazana za 13. januar u 20:22 časa, slaviće, kroz umetnost i kulturu, velika imena srpske nauke - matematičare Milevu Marić Ajnštajn i Milutina Milankovića. Postavka svečanog otvaranja je ambiciozan arhitektonsko-multimedijalni poduhvat koji u Srbiji do sada nije rađen, a samo otvaranje biće održano na jednom od glavnih gradskih bulevara, ispred Banovine, arhitektonskog bisera Novog Sada, dela Dragiše Brašovana. Velikanom svetske nauke i njegovim delom, Milutinom Milankovićem baviće se i izložba „Vreme i vaseljena“ umetnika dr Dušana Jovovića i dr Aleksandra Petrovića, profesora filozofije, koja će biti otvorena 13. januara, u Studiju M, zamišljena kao putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, sa fokusom na međusobni odnos čoveka, vremena i nauke.
            Tradicija Dočeka, koji je u prethodne četiri godine svakog 13. januara otvarao vrata najrazličitijih prostora u gradu i zarad kulture im dao potpuno novi izgled, nastaviće se i 2022. godine i to ponovo na više od 40 lokacija. Stoga će u Gradskoj kući nastupiti autrijski klarinetista i jedan od najboljih na svetu, Andreas Ottensamer, dok će dobitnicu Zlatnog globusa i kraljicu fada Carminho ugostiti najstariji srpski teatar - Srpsko narodno pozorište. Jedan od najpopularnijih britanskih elektronskih sastava, Morcheeba, nastupiće u najstarijem lutkarskom pozorištu u Srbiji - Pozorištu mladih, a u Novosadsko pozorište interesantnu kombinaciju džez i elektro zvuka donosi jedan od najpoznatijih finskih muzičara Jimi Tenor, dok je prva Gradska koncertna dvorana rezervisana za čuveni francuski cover bend Nouvelle Vague. Crkva imena Marijinog, poznatija kao Katedrala, otvoriće svoja vrata za autentičan glas američke pevačice Chrysta Bell, poznate i po saradnji sa čuvenim rediteljem Dejvidom Linčom, dok će u Reformatorskoj crkvi nastupiti jedan od najpopularnijih regionalnih umetnika, hrvatski muzičar Damir Urban. Još jedno veliko regionalno ime i muzička ikona, Josipa Lisac, nastupiće u Sinagogi, dok će hrvatski džez pijanista i kompozitor Matija Dedić svirati u Kulturnoj stanici Eđšeg. Prostor SKCNS Fabrika, u Kreativnom distriktu, rezervisan je za britanski broj jedan drum ’n’ bass zvuka, Rudimental DJ, dok će originalna muzičarka koja svojim tekstovima ruši tabue, Bojana Vunturišević, nastupiti u Kulturnoj stanici Svilara. Doček 7530 donosi i autentični zvuk balkanske muzike, u izvođenju Bilje Kristić i Bistrik Orkestra, u NIS sali, kao i brojna druga imena, na nesvakidašnjim lokacijama. 
            Program u okviru Dočeka 7530 počinje već 12. januara, kada će lokalni bendovi zapravo biti u ulozi domaćina i svojim nastupima na nekoliko lokacija u gradu, u saradnji sa Inbox udruženjem koje organizuje Ulične svirače, napraviti svojevrsnu uvertiru u 13. januar i svečano otvaranje. Program se nastavlja 14. i 15. januara u okviru autentičnog programa Slave, i to u mreži kulturnih stanica, gde će biti predstavljena izložba fotografija Pavela Surovog, zatim brojne rukotvorine i gastro kultura, kao i dečiji program. 
            Tokom programa u okviru Dočeka poštovaće se sve epidemiološke mere, zbog kojih će broj mesta za koncerte u zatvorenim prostorima 13. januara biti vrlo ograničen. Uskoro počinje prodaja ulaznica, a informacije o tome pratite redovno na sajtu docekns.rs
            Detaljan program i satnicu Dočeka možete pronaći na zvaničnom sajtu docekns.rs Veći deo programa Evropske prestonice kulture za 2022. godinu možete pronaći na zvaničnom sajtu Novi Sad - Evropska prestonica kulture. 

Tekst i foto:
Tim za odnose s javnošću
#epk
novisad2022.rs

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com