Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Dvorac Nojhauzen - biser Banata

Dvorac Nojhauzen - biser Banata

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 12
  • Sledeća

            Dvorac Nojhauzen se nalazi u opštini Nova Crnja, u najvećem naseljenom mestu Srpskoj Crnji, na oko pola kilometra od graničnog prelaza sa susednom zemljom Rumunijom. Ovaj dvorac je jedan od najmlađih i najočuvanijih na ovom terenu koji su se gradili u periodu od 18 veka pa do II Svetskog rata. Dvorac je podignut za vreme II Svetskog rata u periodu 1941-1943 godine.

            Okružen je parkovski uređenom površinom i izgrađen je kao letnjikovac za lov i odmor nemačkog generala i obaveštajca Franca Nojhauzena. Projektovao ga je ruski zarobljenik, čije ime nije poznato istoriji, ali svakako se može reći da je očigledno uspeo da odgovori na zahteve naručioca i stvori jedno skladno, funkcionalno arhitektonsko delo.
Nema sumnje da se ovde ne radi o čoveku koji je u svom životu radio samo velike i bitne sadržaje, jer ovo nije mogao da osmisli svako.
            Ova kolosalna građevina je izvedena u eklektičkom stilu sa elementima klasicizma i baroka, pravougaone je osnove, poseduje suteren, prizemlje, sprat i potkrovlje. U dvorac su uloženi kvalitetni materijali kao sto su: stepenište od ružičastog mermera, dekorativne ograde od kovanog gvožđa, prvoklasna stolarija od hrastovine, a eneterijer je skoro u potpunosti očuvan i luksuzno opremljen.
            U prizemlju je sačuvan kamin, drvena kasetirana tavanica, dvokrako stepenište, parket u salonima, vrata sa pervazima i vitraži koji se nalaze na prvom spratu urađeni u art dekor stilu, i predstavljaju dva sveca sa svojim atributima; sv Hubert - zaštitnik lovaca, sv Eligijus - zaštitnik zanatlija.
            Na terasama se nalaze pomenute dekorativne ograde od kovanog gvozđa, koje u svojim isprepletanim linijama sadrže predstave različitih divljih životinja. Ovi detalji zapravo dodatno prikazuju prvobitnu namenu naručioca i funkciju građevine.
            Kroz svoju istoriju ovaj objekat je menjao namenu. Trenutno poseduje 14 apartmana i soba sa kapacitetom od 30 ležajeva, koji su autentični iz tog perioda. Od 2018. godine spada pod Zaštićen spomenik kulture od velikog značaja.
            Na prostoru od oko 2.000 metara kvadratnih, ovaj objekat predstavlja bitnu kariku turistićke ponude optine Nova Crnja, a uz termalne izvore i lekovitu vodu i okosnicu banjskog turizma koja je u planu u bliskoj budućnosti ove opštine. Takođe i sportsko rekreativni centar kako bi imali celinu koja bi predstavljala centar okupljanja na čitavom prostoru od oko 14 hektara.

Tekst i foto:
Nikola Tolčin,
direktor Turističke organizacije opštine Nova Crnja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com