Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Stara planina - lepotica koja inspiriše

Stara planina - lepotica koja inspiriše

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 6
  • Sledeća

            Dragulj koji najviše privlači turiste u Istočnu Srbiju je Stara planina, najveća planina u istočnoj Srbiji, oko 300km udaljene od naše prestonice. Visokoplaninski masiv prostire se kao prirodna granica prema Bugarskoj fascinantne lepote i netaknute prirode. Prirodne lepote koje krase Staru planinu, gotovo da su nestvarne, pa zato i nosi naziv „lepotica” među planinama, najlepša među svim srpskim planinama.

            Stara planina, ne samo da je lepotica po prirodi, već je i ogromna planina koja po svojoj lepoti inspiriše mnoge turiste koji se iz godine u godinu vraćaju i uživaju u n jenim lepotama. Stara planina nosi i naziv Balkan, što na persijskom jeziku znači ‚‚onaj koji se uzdiže i ide u visine“. Izdvaja se pre svega po ogromnom broju vodopada, planinskim rekama sa brojnim slapovima sa kristalno čistom vodom koja se može piti, neobičnim stenama, bujnom vegetacijom (lekovita bilja, borovnica, malina, makrogljive..) i životnjskim svetom (116 vrsta leptira, 6 vrsta vodozemaca; 12 vrsta gmizavaca, 26 vrsta riba; 203 vrste ptica (53,1% od ukupnog broja poznatih ptica u Srbiji)).S obzirom na svoje prirodno geografske karakteristike još 1997. godine proglašena je parkom prirode.
            Stara planina je podjednako atraktivna i u zimskim i u letnjim mesecima. Leti turisti mogu uživati u rekreaciji, šetnji brojnim stazama, osvajati vrhove planine tj. planinariti, brati divlju borovnicu, malinu, kupinu, brojno lekovito samoniklo bilje, posmatrati leptire i ptice, jahati konje, voziti bicikl ili jednostavno se sunčati  i uživati u svežem vazduhu.
            U zimskom delu godine planina se transformiše u najmlađi i jedan od najperspektivijih skijaških centara u Srbiji. Nadmorska visina na kojoj se prostire je od 1.100 i 1.900m i gotovo pet meseci godišnje ova srpska lepotica nalazi se pod snegom. Više od 13km odlično uređenih staza povezanih žičarama, ski liftovima, prvom gondolom u Srbiji, različitih težina, na raspolaganju su skijašima svih kategorija. Sadržaj skijaškog centra „Babin zub” čine staze na lokacijama „Konjarnik”, „Sunčana dolina”, kao i „Markova livada”. Skijalište „Babin zub” poseduje žičaru četvorosed – „Konjarnik” sa pokretnom trakom za ukrcavanje skijaša, kapaciteta 1.400 skijaša na sat i ski lift „sidro” „Sunčana dolina” kapaciteta 1.200 skijaša na sat. Na lokaciji „Jabučko ravnište” nalazi se prva gondola u Srbiji. Osmosedna gondola prevozi skijaše od hotela u dalji sistem žičara i staza. U okviru ovog dela skijališta izgrađena je i četvorosedna žičara, i ski lift tako da je povezan sa delom skijališta na „Babinom zubu”. Za ljubitelje ekstremnijih sportova, obezbeđena je staza za slobodnu vožnju. Ski centar  je opremljen sistemom za veštačko osneživanje, te nema bojazni od nedostatka kvalitetnog snežnog pokrivača.
            Smeštaj na Staroj planini postoji po svačijem ukusu. Ukoliko turisti žele uživati na samom vrhu planine te koristiti uslugu evropskog kvaliteta tu su renomirani hotel Jabučko Ravnište Hotel Stara planina **** i Hotel „Babin zub“ i Planinarski dom Midžor. Ukoliko su posetioci ljubitelji boravaka u mirnijem okruženju uz tradicionalni način života i namirnica sa „lokalnim“ poreklom tu su seoska turistička domaćinstva rasuta po padinama planine. Domaćinstva se  nalaze podno Stare planine  u selima Kalna, Inovo, Jalovik Izvor, Ćuštica, Crni Vrh, Balata Berilovac, Mezdreja, Vrtovac. Savke godine se javljaju nova domaćinstava koja svoja ognjišta pretvaraju u vile, kuće za odmor, sobe za izdavanje i trenutno na planini postoje više od 60 kategorisanih seoskih domaćinstava.
            Stara planina predstavlja idealno područje za ljubitelj lovnog turizma. Najzastupljenija je srneća divljač, divlja svinja, šakali, lisice, vidre, i mnoge druge. Sem divljači, može se i pecati riba poput pastrmke, krkuše i belice, u nekom od mnogih potoka Stare planine.
            Na putu do Stare planine nezaobilaznu stanicu turiste predstavlja crkva Svete Bogorodice, Manastir Svete Trojice i svojevrsna prirodna atrakcija vodopad Bigar.

Tekst i fotografije:
Turistička organizacija opštine Knjaževac

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com