Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Ruralni turizam u funkciji razvoja ruralnih područja Republike Srbije

Ruralni turizam u funkciji razvoja ruralnih područja Republike Srbije

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

            U prelomnoj fazi razvoja turizma, u trenutku kada personalizacija, posebna interesovanja i specifični, nedovoljno eksploatisani turistički proizvodi dobijaju trku sa masovnim turizmom na poznatim destinacijama, pojavljuje se mogućnost za razvoj unikatne turističke ponude. Ruralni turizam nije novina i u velikom broju zemalja beleži konstantnu stopu rasta turističke tražnje čineći jednu od važnih komponenti razvoja turizma i ruralnih područja u celini. U Republici Srbiji on se još uvek ne odvija adekvatno mogućnostima kojima raspolaže. Stručnjaci smatraju, a praksa potvrđuje, da je u Srbiji afiramacija ruralnog područja realna razvojna šansa turističke privrede.

            Ruralni turizam može da zaustavi propadanje sela
            Sagledavajući materijalnu bazu i turistički promet kao i limitirajuće faktore koji sprečavaju dinamičniji razvoj ove privredne delatnosti, prof. dr Drago Cvijanović, dekan Fakulteta za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, na temu ruralnog turizma u funkciji razvoja ruralnnih područja ima velika očekivanja, ali i ideje za napredak istih.
            Po njegovim rečima primarna poljoprivredna proizvodnja nije nigde u svetu uspela da zadrži stanovništvo na selu, jer je niskoakumulativna, a obrt kapitala spor. Posebno kada je reč o plasiranju poljoprivrednih proizvoda u sirovom stanju, osim ako se radi o ekstra kvalitetu, umesto prerađenih na tradicionalan način. Podržava zaštitu, oznaku geografskog porekla proizvoda, kojom se garantuje kvalitet, a cena proizvoda povećava.
            - Naša sela su devastirana, a primarna poljoprivredna proizvodnja ne može samostalno da zaustavi propadanje sela. Ali, turizam to može. Problem je samo što nismo povezani. Imamo idealne uslove za uzgoj pojedinih kultura, ali se sastajemo samo u vreme svadbi i sahrana. Čak ni u vojsku više ne ispraćamo. U Srbiji ima 680.000 poljoprivrednih gazdinstava i svi oni mogu da proizvode vrhunske prehrambene proizvode, odnosno jedinstveni turistički prizvod. U svakom selu prirodne lepote, domaća hrana, kulturno-istorijsko nasleđe, uz gostoprimstvo, mogu da privuku goste domaće i strane, pružajući im jedinstven doživljaj. U takvim domaćinstvima podrazumeva se da svi rade. U svakom selu postoji ogroman višak poljoprivrednih površina i objekata. U selu ima znanja, imamo odličnih srednjih poljoprivrednih škola i fakulteta, dovoljno onih koji bi želeli da učestvuju u poslovima i borave u prirodi i koji bi se mogli staviti u funkciju turizma i biti lokomotiva razvoja poljoprivrede i svih pratećih aktivnosti. Kako to postići? Da svako radi svoj posao, od državnih institucija do domaćina; adekvatnim merama stimulisanja agropolitike, obnavljanjem svih poljoprivrednih i stambenih objekata, osposobljavanjem stanovništva za bavljenje ruralnim turizmom, uprostiti pravilnike, stimulisanjem regionalizacije, organizacije, specijalizacije poljoprivredne proizvodnje (udruženje, zadruge), aktiviranjem svih raspoloživih potencijala, a sve to podrazumeva uključenost svih članova domaćinstva uz optimalno korišćenje prirodnih resursa. Sve to dovodi do najboljeg „nevidljivog“ izvoza. Manifestacije i promocija najboljeg jedna je od najafirmativnijih promocija sela - rekao je između ostalog dr Cvijanović, uz zaključak da „bez jedinstvene poljoprivredne ponude nema ruralnog tuirizma“.
            Decenija Fakulteta za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji
            Dekan je tom prilikom podsetio na desetogodišnjicu od osnivanja prvog državnog Fakulteta za hotelijerstvo i turizam, osnovanog 2011. godine sa vizijom obrazovanja visoko profesionalnih i kompetentnih menadžera iz oblasti hotelijerstva i turizma, Fakulteta koji će biti pokretačka snaga sektora obrazovanja u hotelijerstu i turizmu. Desilo se to, ne slučajno, u Vrnjačkoj Banji „kraljici srpskog banjskog turizma“ duge tradicije, gde se nametnula potreba za institucijom, koja po uzoru na vodeće svetske fakultete obuhvata akreditovane studijske programe. U okviru Fakulteta za hotelijerstvo i turizam danas postoje: osnovne akademske studije iz oblasti Hotelijerstvo i turizam 2021, Zdravstveni turizam i Gastronomski menadžment u trajanju od četiri godine; master akademske studije Menadžment u turizmu 2021, Menadžment u hotelijerstvu 2021 i Zdravstveni turizam u trajanju od godinu dana, te doktorske studije: Menadžment u hotelijestvu i turizmu, u trajanju tri godine. Ovom treba dodati i akreditaciju naučno-istraživačke delatnosti. U pirpremi su master programi: IT u turizmu i Gastronomski menadžment. 
            - Još uvek smo na početku, ali Fakultet čini sve da turistički menadžment iz korena promeni odnos prema ruralnom turizmu. Mi smo nukleus u obrazovanju po pitanju ruralnog turizma. Imamo predmet ruralni turizam. Svi upisani na master studije, koji imaju mogućnost, biraju ruralni turizam, jer inteligentni, puni energije mladi ljudi tu vide svoju šansu. Pogodovala nam je 2019-a covid godina, kada je domaći gost birao domaće destinacije. Planiramo formiranje Centra za permanentno obrazovanje, gde ćemo svim akterima u turističkoj privredi, posebno onim vezanim za ruralni turizam, nastojati da pomognemo, npr. u učenju stranih jezika, kako i na koje načine da primene svoja znanja vezana za turistički proizvod u ruralnom području. Kreiraćemo web sajt „nahranjen“ svim podacima, svih aktera, s krajnjim ciljem da napravimo tzv. jedinstvenu turističku ponudu ruralnog turizma Srbije, i na taj način obezbediti da se na jednom mestu nađe kompletna ponuda, gde će turisti dobiti kompletnu informaciju. Na sajtu će biti uključena i ponuda Kosova i Metohije. Fakultet je stao iza ovog projekta i nadam se da ćemo ubediti i resorna ministrastva da nas podrže u ovom našem nastojanju. U okviru Fakulteta organizujemo Međunarodnu naučnu konferenciju i dočekujemo turističke radnike iz celog sveta, plasiramo rezultate naših istraživanja i proveravamo naša znanja. Dva puta godišnje publikujemo naučni časopis. Mnogo smo radili na podizanju nivoa obrazovanja, a najveći naš uspeh je što naše studente šaljemo na obaveznu praksu, plus plaćenu praksu i u 90% slučajeva oni se zapošljavaju na tim mestima, jer im dajemo i teorijska i praktična znanja. Na početku prakse od menadžera zahtevamo da studenti prođu sve, od spremanja, recepcije, kuvarstva, jer smatramo da ne može neko biti dobar stručnjak, niti rukovodilac ako ne zna tehnologiju poslovanja objekta, turističkog kompleksa. Sledeće je da otvorimo gastronomsku laboratoriju za realizaciju praktične nastave, za čega su sredstva obezbeđena - istakao je dr Drago Cvijanović.
            Ruralni turizam je u usponu i nudi sve širi spektar različitih aktivnosti, od sporta, rekreacije, do manifestacija i gastronomskog užitka. Dr Cvijanović, ne umanjujući značaj svih tih činioca, ali za uspeh u ruralnom turizmu osobine poput: biti dobar domaćin, častan čovek, obazriv i predusretljiv, snatra presudnima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com