Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Rezultati kreiraju budućnost

Rezultati kreiraju budućnost

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 7
  • Sledeća

            Sa velikim ponosom se prof. dr Milica Pavkov Hrvojević, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu osvrnula na rezultate postignute tokom neobične, ali izuzetno uspešne 2021. godine, u svim segmentima naučnog i obrazovnog rada.

            Nikad veći broj projekata
            Od aktuelnih 57 međunarodnih i nacionalnih projekata na kojima trenutno učestvuje PMF, posebno se ističe osam HORIZONT 2020 projekata finansiranih od strane EU, iz reda najprestižnijih kako po obimu, tako i broju učesnika i finansijskim sredstvima. PMF učestvuje na preko 15 trilatelara i multilaterala, od čega su tri u oblasti podunavskog regiona; u velikom broju COST akcija; na projektima tzv. Dokaz koncepta, gde je PMF pokazao da naša nauka ima i te kakav potencijal, kada su inovacije u pitanju. Najveći broj nacionalnih projekata dobijeni su učešćem na konkursima Fonda za nauku Republike Srbije. Njegovim formiranjem od strane Vlade Srbije, pre dve godine, unapređena je naučno-istraživačka delatnost i regulisano finansiranje naučno-istraživačkih projekata, a PMF u okviru Programa Ideje, dobio je 10 projekata, od čega sedam sa pozicijom lidera.
            - Recenzenti su nagradili najbolje ideje koje imaju kapacitet da budu realizovane, čime smo opravdali očekivanja dobijena prvim pozivom PROMIS, namenjenom izvrsnim projektima mladih istraživača u ranoj fazi karijere. Imamo veliki broj projekata izvodljivosti - Dokaz koncepta, iz oblasti inovacija i čak šest projekata PMF su odobrena od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a odnose se na oblast razvoja visokog obrazovanja, pre svega digitalizaciju studijskih programa, primenu rečunarskih nauka i podizanju digitalnih kompetencija nastavnika. Nikada veći broj projekata PMF nije dobio u ovom pozivu. Prošle godine učešćem u Programu za razvoj projekata iz oblasti veštačke inteligencije dobili smo nagradu resornog ministarstva za master program veštačke inteligencije, a ove godine smo ga uspešno akreditovali na srpskom i engleskom jeziku za 25 studenata i time pokazali da imamo i naučnu i nastavnu bazu za razvoj jedne aktuelne oblasti i postali deo nacionalnog Istraživačko-razvojnog instituta za veštačku inteligenciju u Novom Sadu. Novi program su i doktorske studije bioloških nauka - Molekularlna biologija, u kojoj akreditujemo najviši stepen obrazovanja, čime se trudimo da pratimo razvoj nauke u svetu - kaže dr Hrvojević.
            Najznačajnija sredstva za investicione projekte došla su od Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost: za adaptaciju Herbarijuma (BUNS) na Departmanu za biologiju i ekologiju, na kojem je sakupljeno i deponovano oko 180.000 eksikata, organizovanih u 13 kolekcija, po čemu je jedinstven u regionu, a sada i po prostoru i modernoj opremi. Najznačajnije za budućnost ovog fakulteta su sredstva za projekat novog objekta, kao i obećanje sredstava za njegovu izgradnju. Budući prostor namenjen je Departmanu za geografiju, turizam i hotelijestvo, koji je prerastao kapacitete dosadašnjeg.
            Priznanja stižu
            Posebno poglavlje vezano je za vredne nagrade, a dekanica izdvaja najprestižnije. Na listi najuticajnijih istraživača u svetu, koju svake godine objavljuje američki Univerzitet Stanford, od 13 naučnika sa Univerziteta u Novom Sadu, petoro je sa PMF-a: prof. dr Neda Mimica Dukić sa Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, akademik Stevan Pilipović i dr Dušan Jakovetić sa Departmana za matematiku i informatiku, akademik Slobodan Marković sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo i dr Ante Vujić sa Departmana za biologiju i ekologiju. Veliki broj nagrada sakupio je ženski tim „HerbElixa“, sa Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životn sredine koji se posebno istakao razvojem nove biljne formulacije za borbu protiv Helicobacter pylori infekcije.
            Posebno mesto pripada nagrađenim studentima. Tim „Panonska posada“, sa Departmana za matematiku i informatiku, smer - Računarske nauke, sa inovacijom „Lara“- sistemom za automatsku detekciju nezgoda i spašavanje mornara, osvojio je prvo mesto na nacionalnom takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju u kategoriji studentskih inovacija. Veliki broj studenata sa Programa zaštite životne sredine osvojio je nagradu za najbolje izlaganje na online međunarodnim konferencijama. Najbolji student Univerziteta u Novom Sadu ove godine je Trivko Kukolj, sa Departmana za fiziku, a student generacije u oblasti prirodno-matematičkih nauka je Nikola Goleš, sa istog Departmana.
            U decembru ove godine je u redovnog člana SANU promovisan prof. dr Velimir Popsavin sa Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine , a prof. dr Igor Dolinka je postao najmlađi dopisni član SANU. Na Dan Univerziteta u Novom Sadu, kojim je obeležena 61. godišnjica od njegovog osnivanja, u profesora emeritusa promovisan je akademik Stevan Pilipović.
            - U septembru smo uspeli da organizujemo Peti srpski kongres geografa - Inovativni pristup i perspektive primenjene geografije, kao i online konferenciju IBCS sa partnerima ,,Prince of Songkla University,, Hat Yai, Thailand, iz oblasti biohemijskih nauka. Imamo razloga da budemo jako zadovoljni i iskreno, neka nam sledeća obrazovna inaučno-istraživačka godina bude ista ovakva i bićemo zadovoljni i presrećni - zaključila je prof. dr Milica Pavkov Hrvojević.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com