Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Vino & Fino - vinsko putovanje dugo 10 godina

Vino & Fino - vinsko putovanje dugo 10 godina

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Kada se pre 10 godina odvažio da ukrsti svoje dve ljubavi, prema novinarstvu i vinu, i počeo sa izdavanjem časopisa „Vino & Fino“, Igoru Lukoviću, vinskom kritičaru, vinskom sudiji, jedinom srpskom predstavniku na najvažnijem svetskom vinskom ocenjivanju Decanter u Londonu, od nedavno i predsedniku Balkanskog takmičenja vina BIWC, osim vizije bila je potrebna i hrabrost, jer vinska scena tog vremena nije mnogo obećavala.

            - Pre deset godina u Novom Sadu je postojao jedan restoran koji je imao vinsku kartu, a kada sam u mojoj prodavnici pokušao da napunim policu vinima Srbije, morao sam da dupliram boce i to govori koliko su se stvari popravile i krenule napred. Kao trgovac sam propao, ali sam se okrenuo onome što znam da radim, da pišem i pričam o onome u šta verujem, na moj, posvećen, emotivan način, jer drugačije ne znam - kaže gospodin Luković, prisećajući se da je u to vreme bilo teško i vinirima da nađu publiku. Ukazivanje na aktuelne pravce kretanja vinske industrije u svetu radi pomoći razvoju naše, da se ono što nije najbolje kaže naglas, princip je rada zadržan do danas. Od neprijateljskog stava prema čitavom timu „Vino & Fino“ na samom početku, do prihvatanja kritika, sugestija od strane vinara, svesnih njihovih dobrih namera, nije trebalo mnogo. Zahvaljujući toj sinergiji u decembru ove godine izdat je 43. broj magazina „Vino & Fino“, koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu, sarađujući sa vinskim stručnjacima iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
            - Došli smo dovde jer smo bili potpuno iskreni u svemu što radimo i svesni činjenice da smo ponekad umeli da napravimo i grešku, i istu priznamo i ispravimo. Sarađujemo sa puno relevantnih stručnjaka iz zemlje, regiona, čak i svetski poznata i priznata imena u eno-gastro svetu, koji nam pomažu da naš magazin oblikujemo po ovakvim standardima i to publika, vinari prepoznaju. Sazreli su i vinari shvativši da ako im saopštimo naša zapažanja kako bi njihovo vino sutra moglo da bude bolje, da to prihvate kao dobronamernu kritiku i da da nemate ništa protiv njega, da to nije konačan sud, da dolazi nova berba, novo vino spremno na korekcije. Trudim se da svoju poziciju, koje sam svestan, ne zloupotrebim i radim na dobro svih. Mislim da nismo još dostigli svoj zenit i da imamo prostora za napredak, svi zajedno, a samim tim i magazin „Vino & Fino“ - objašnjava poznati vinski znalac, svestan privilegije aktivnog učešća u izuzetno živoj vinskoj sceni Srbije poslednjih 10-20 godina, otvaranja većeg broja vinarija i produkciji sve boljih vina.
            Tim „Vino & Fino“ je osim značajnog udela u kvalitetu domaćih vina, naročito malih i srednjih proizvođača, generalisao i neke događaje: ustanovio DAN PROKUPCA, pripremio teren velikom povratku GRAŠCA, organizovao nekoliko festivala, degustacije, inicirao interesovanje ljubitelja vinskih priča da završe i neke vinske škole. Danas se i u običnoj prodavnici može naći respektabilna polica sa kvalitetnim vinima iz Srbije, a ne samo u spcijalizovanim vinotekama, kojih je sve više i nema više restorana i ugostiteljskih objekata bez vinske karte i to je pokazatelj da stvari idu napred, posledica ne malog uticaja „Vino & Fino“.
            Novih ideja ima, neke će uskoro biti realizovane, za druge treba još malo odležavanja.  Igor Luković poručuje da bez zebnje možemo pratiti dalji razvoj vinskog sektora Srbije:
            -Problem je što se vinska i gastronomska kultura još uvek ne prihvataju kao neraskidiv deo mainstream kulture, a da su mediji donedavno bili prilično nezainteresovani za ovaj sektor. Shodno tome na jednoj od vinskih manifestacija planiran je panel, gde bi urednici velikih medija razgovarali o tome gde je zapelo, jer vinski sektor je deo nacionalnog identiteta zemlje, deo njene kulture, nasleđa, istorije, onoga što nas čini i tako treba da bude i tretiran. Ono što Srbiji i dalje nedostaje su vinogradi, ali i tu se oseća dah promena. Prošle godine je posađeno 500 ha novih vinograda. Naredne godine treba da bude još i više jer je to jedini put da stignemo tamo gde smo se uputili.

Više fotografija na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com