Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Imperativi razvoja vojvođanskog zadrugarstva

Imperativi razvoja vojvođanskog zadrugarstva

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Nakon osamanaestogodišnjeg obavljanja funkcije sekretara Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV), mr Jelena Nestorov Bizonj došla je na čelo ove asocijacije u toku 2021. godine. Upućena u sve sfere zadrugarstva Vojvodine i Srbije, nastavila je misiju svog prethodnika, Radislava Jovanova, trudeći se da opravda podršku zadrugara. To je podrazumevalo mnogo akcije na terenu prema nadležnim državnim organima, privrednim i neprivrednim institucijama, tamo gde je bilo potrebe da ZSV zastupa i zaštiti interese zadruga.

            Po rečima mr Jelene Nestorov Bizonj, stanje zadrugarstvu i dalje je neubičajeno:
            - Objedinila bih poslednje dve godine od početka perioda izmenjenih uslova poslovanja, i moram konstatovati da je poljoprivreda najmanje osetila posledice, u smislu da nije bilo prekida u toku proizvodnje i prometa kod zadruga i zadrugara. Zadruge su i tokom ove i prošle godine relativno kvalitetno poslovale i kada govorimo o tržištu, odnosno cenama koje su postizali za svoje proizvode, i količine i kvaliteta. Za ovu godinu bih istakla da cene većine poljoprivrednih proizvoda jesu bile izuzetno visoke, možda i izvan očekivanja u odnosu na ranije godine, ali prinosi nisu na svim područjima bili na zadovoljavajućem nivou. Dosta je bilo razlike u prinosima po Vojvodini, pa tako, visoka cena soje ne znači da je svako ko je proizvodio soju dobro prošao na tržištu, jer je bilo područja sa prinosom ispod proseka. U tim slučajevima, visoka cena je kompenzovala nedostatak prinosa ali nije donela dodatnu veliku zaradu. Razlog za brigu, kako za zadrugare i zadruge, tako i sve poljoprivrednike je ogroman rast cene repromaterijala, što je direktno uticalo na poskupljenje ulaganja potrebnih za poljoprivrednu proizvodnju sledeće godine. Kod mineralnih đubriva situacija je dramatična, jer je cena čak nekoliko puta porasla, a prisutna je i nestašica na tržištu. Kvalitetne zadruge su, u skladu sa svojim i tržišnim mogućnostima, uspele da po povoljnijim cenama nabave đubrivo, i njihovi zadrugari će donekle biti pošteđeni cenovnog udara, jer će repromaterijal, u najmanju ruku dobiti po cenama po kojima ih je i zadruga nabavila. Tu praksu su sprovele zadruge koje imaju kapaciteta i mogućnosti i izuzetno je povoljno biti zadrugar ili kooperant takvih zadruga. Ta kriza će biti još izraženija na proleće. U uslovima kada cene repromaterijala rastu, zadruga sigurno može obezbediti povoljnije cene za svoje zadrugare nego što bi oni to mogli samostalno - rekla je predsednica.
            Pozdravila je trend osnivanja novih, specijalizovanih zadruga, posebno u intenzivnim vrstama proizvodnje, dominantno u voćarstvu i ratarstvu, ali i stočarstvu, pčelarstvu i drugim delatnostima. Kod zadruga sa dugom tradicijom prisutne su promene u strukturi proizvodnje i pored klasičnog ratarstva uvodi se povrtarstvo i voćarstvo, često na manjim površinama, ali se očekuje da će u budućnosti taj trend biti više zastupljen i da će rasti površine pod intenzivnim proizvodnjama, prvo kod zadruga, a onda i njihovih zadrugara, kada se stvore uslovi za njihovu proizvodnju i promet. Kod zadruga u klasičnom ratarstvu može se uočiti veliki interes za izgradnjom novih ili dograđnjom postojećih skladišnih kapaciteta, što predsednica smatra  kvalitetnom odlukom koja će omogućiti raspolaganje zadruga i zadrugara svojim proizvodima u skladu sa uslovima na tržištu.
            Uprkos promenjenim uslovima poslovanja usled pandemije, rad ZSV nije bio prekidan kada je reč o zastupanju interesa zadruga prema državim i drugim organima. Nije bilo prekida ni u delu informativnih i savetodavnih poslova. Zastoja nije bilo ni u obavljanju zadružnih revizija, ali je bilo u delu vezanom za organizaciju konferencija, zadružne škole, kontinuitetu neposrednog povezivanja zadrugara. ZSV imao je uspešan nastup na 88. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u N. Sadu gde je potpisan Memorandum o saradnji između ZSV i Makedonske asocijacije zemljoradničkih zadruga (MAZZ), te Memorandum o saradnji između ZSV i ZS Republike Srpske. ZSV je u julu na parcelama ZZ „Agrosoj“ iz Neuzine, Sečanj, organizovao „Žetveni dan“ koji je otvorio Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu.
            - Zadružni savez Vojvodine je uvek na raspolaganju poljoprivrednicima, da ih usmeri u njihovom radu bilo da se odluče za osnivanje zadruge, ili da već posluju u okviru zadružnog sektora. Zadrugari treba da razmišljaju o daljem unapređivanju svog zadružnog organizovanja, da se što više međusobno povezuju radi zajedničkog nastupa na tržištu, a članovi malih zadruga, što aktivnije učestvuju u upravljanju svojim zadrugama i gledaju kao da idu napred - uz želje za dobro zdravlje, dobre prinese, cene i što jeftinije troškove proizvodnje u narednoj godini, poručila je mr Jelena Nestorov Bizonj.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com