Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Razvojni potencijali zadrugarstva u 2022. godini

Razvojni potencijali zadrugarstva u 2022. godini

  • PDF

            Konferencija „Razvojni potencijali zadrugarstva u 2022. godini“ održana je nedavno u Kalni, Etno selo Stara Planina, u organizaciji Zadružnog saveza Srbije, Zadružnog saveza južne Srbije i redakcije Agro Jug-a. Tokom konferencije, održane su dve panel diskusije vezane za aktuelnosti u zadrugarstvu.

            Na prvom panelu - učesnici su bili mr Jelena Nestorov Bizonj, predsednica Zadružnog saveza Vojvodine, Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog saveza Srbije, Dejan Mitić, predsednik Zadružnog saveza južne Srbije, kao i Zoran Dimitrijević, državni sekretar u Ministarstvu privrede i Darko Božić, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva - govorilo se o razvojnim potencijalima zadrugarstva u 2022. godini i oceni njihovog korišćenja.
            Predsednica Saveza mr Jelena Nestorov Bizonj istakla je da zadružni sektor danas ima bolji institucionalni i tržišni položaj nego u ranijem periodu, ali da razvojni potencijali zadrugarstva mogu mnogo bolje da se iskoriste, kako kada je reč o poljoprivrednicima koji nisu udruženi u zadruge, tako i kada je reč o delovanju od strane države. Naime, pojedina ministarstva prepoznala su značaj i ulogu zadrugarstva i imaju adekvatne programe razvoja koje obuhvataju zemljoradničke zadruge, dok neki državni organi još uvek nisu prepoznali mogućnosti zadružnog sektora i nemaju opredeljene mere za zadruge.
            Na istom panelu govorilo se i o značaju i sprovođenju zadružne revizije, mogućnostima formiranja fondova za razvoj zadrugarstva, kao i politici podsticaja za zadruge.         Nakon toga, održan je panel na temu „Partnerstvo sa medijima i najvažnije zadružne teme u 2022. godini“, na kojem su učestvovali brojni agrarni novinari.
            O aktuelnim tememama iz zemljoradničkog zadrugarstva biće reči i na 48. Simpozijumu - Poljoprivredna tehnika i Zimski susreti poljoprivrede, vodoprivrede  i šumarstva, koji će se održati na Zlatiboru u periodu od 30. januara do 03. februara 2022. godine u hotelu „Dunav". Okrugli sto „Zemljoradničko zadrugaarstvo – stanje, potrebe i mogućnosti razvoja“ u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine, zakazan je za utorak, 01. februara u 13 časova.

Tekst i foto: Lea Jovanov

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com