Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Srpska moda na Svetskoj izložbi Expo 2020 Dubai

Srpska moda na Svetskoj izložbi Expo 2020 Dubai

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Brojni modni dizajneri i modni brendovi iz Srbije predstavili su se na Svetskoj izložbi Expo 2020 Dubai spektakularnim programom u organizaciji brenda „Serbia Fashion Week”, a u saradnji sa nacionalnom platformom Srbija stvara / Serbia creates Vlade Republike Srbije i Sektorom za preduzetništvo Privredne komore Srbije.

            Osim predstavljanja dela srpske modne scene u bašti Paviljona Srbije, potpisan je i ugovor između SFW i „Fort Fashion Council”, zahvaljujući kojem će, pored tradicionalnih nedelja mode svakoga proleća i jeseni u Novom Sadu, domaći i strani dizajneri imati priliku da predstave svoju kreativnost dva puta godišnje i u Dubaiju - na novoj platformi „Serbia Fashon Week Middle East”.
            - Ovo je prva franšiza „Serbia Fashion Week“-a, čime naša Nacionalna nedelja mode potvrđuje da je za manje od 10 godina od osnivanja postala značajan brend u internacionalnim okvirima. Ponosna sam na tu činjenicu, kao i na sve srpske dizajnere koji već godinama pod okriljem SFW na najbolji način predstavljaju srpsku modu i kreativnost širom sveta - rekla je predsednica Nacionalne nedelje mode Svetlana Horvat, naglašavajući da će ovaj ugovor i nova platforma domaćim dizajnerima omogućiti osvajanje tržišta Bliskog istoka i Azije.
            Svečani program otvoren je modnom revijom srpske dizajnerke Suzane Perić, koja se publici na Svetskoj izložbi predstavila retrospektivom 20 izabranih haljina, koje predstavljaju presek njene dvodecenijske karijere. Program je nastavljen revijom „Alme Couture” - dizajnerke Nade Nikolić Krečković, na kojoj je publika imala priliku da vidi jedinstvene elegantne haljine, oplemenjene ručnim radom u vidu veza i aplikacija izrađenih od kristala, a potom je usledila revija „TMV kompanije”, koja se predstavila fantastičnom kolekcijom dečje odeće. Ovo je ujedno bio i najemotivniji trenutak programa, a mali manekeni i manekenke su šetajući modnom pistom poput profesionalnih svetskih supermodela izmamili ovacije publike.
            Novi obrt i dinamiku u programu unela je dizajnerka Milica Tričković koja se predstavila avangardnom, maštovitom, „main streem” kolekcijom, koju su predstavnici medija i posetioci ispratili sa vidnim oduševljenjem. Odmoh potom usledila je i revija nakita novosadskog brenda „Monoi”, a čast da zatvori program imala je dizajnerka Jelena Malešević, koja je predstavila kolekciju inspirisanu Vinčanskom kulturom, koja je ujedno i inspiracija čitavog nastupa I Paviljona Srbije na Expo 2020 Dubai. Upravo ova revija na najbolji način je pokazala da moda može da bude i umetnost.
            Među uglednim gostima, koji su iz prvih redova pratile modne revije, našle su se poznate ličnosti iz UAE - predstavnici kraljevskih porodica šeik Muhamed Ašalan i šeik Khalid Alšaref, biznismena i investitora iz Dubaija, vlasnik „Bu Abdullah Group” jedne od najvećih multinacionalnih kompanija iz Dubaija, dr. Bu Abdulah, modna urednica „Marie Claire Arabia” Džesika Boni, internacionalna muzička zvezda poreklom iz Irana Lejla Kardan, ali i visoke zvanice iz Srbije - ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam Vlade Vojvodine Nenad Ivanišević, šefica kabineta predsednika Pokrajinske vlade Vojvodine Tatjana Đukanović. Ovaj jedinstveni modni spektakl u organizaciji „Serbia Fashion Week” pratilo je više od 50 predstavnika domaćih i stranih medija.
            Svetska izložba - Expo 2020 Dubai, održava se od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022, a tema nastupa Republike Srbije je „Srbija stvara ideje - Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost”.

Tekst i fotografije: „Serbia Fashion Week”


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com