Fri07192024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Nova Crnja u novom ruhu

Nova Crnja u novom ruhu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Turistički potencijali najmlađe vojvođanske opštine - Nova Crnja, osnovane u maju 2021. godine, predstavljeni su u Info-centru Turističke organizacije Vojvodine. Akcenat je bio na novom internet sajtu finansiranom putem konkursa resornog sekretarijata za lokalne turističke organizacije, odnosno za njihove promotivne aktivnosti.

            Turistička organizacija Nove Crnje (https://toonovacrnja.rs) izradila je veoma reprezentativnu i sveobuhvatnu internet prezentaciju svih potencijala te banatske opštine, uključujući i projekte od značaja za turističku infrastrukturu. Pored predstavljanja resursa, bitan aspekt je i brendiranje lokaliteta, proizvoda i usluga koje ova opština nudi, kao sastavni deo mreže turističke ponude Vojvodine.
            Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, smatra da ovakav vid podrške i promocije motiviše gradove i opštine, te njihove turističke organizacije, ističući značaj sinergije svih učesnika, počev od resornog sekretarijata, preko krovne organizacije - TO Vojvodine, pa sve do lokalnog nivoa, civilnog sektora i pojedinaca.
            - Ideja je da svi zajedno pomognemo lokalnim samoupravama da budu što bolje predstavljene i siguran sam da u Vojvodini postoje stotine skrivenih bisera, ali do njih dolazite tako što otvorite na milione školjki i nađete jedan. Na ovaj način tragamo za skrivenim biserima. Na inicijativu Turističke organizacije Vojvodine, našeg strateškog partnera u razvoju turizma, raspisali smo konkurs namenjen lokalnim turističkim organizacijama, kako bismo pomogli da upravo ti biseri dođu do javnosti. Taj konkurs ima cilj da pomogne turističkim organizacijama da mnogo bolje, jasnije i modernije prikažu čime raspolažu - rekao je Ivanišević, naglašavajući da je Vojvodina veliko turističko blago koje bi svi zajedno trebalo da pokažemo i domaćem i razvijenim turističkim tržištima.
            Direktor Turističke organizacije Vojvodine, dr Nataša Pavlović, tvrdi da je ovakav vid predstavljanja lokalnih turističkih organizacija veoma važan, a pogotovo u Novoj Crnji, jer je jedna od najmlađih organizacija. Ona je naglasila da je udruživanje u formi klastera, ili udruživanje resursa radi zajedničkog nastupa TOV sa lokalnim turističkim organizacijama od vitalne važnosti za bolji i efikasniji nastup na tržištu, a u svetlu činjenice da Pokrajinska vlada i resorni sekretarijat prepoznaju značaj turističkih organizacija.
            Predstavljajući novi sajt direktor TO Nova Crnja Nikola Tolčin istakao je da opština Nova Crnja, iako mala, može da se pohvali bogatim kulturnim životom, velikim brojem verskih objekata, atrakcija, razvijenim lovnim i ribolovnim turizmom. Stoga je i sam sajt korak dalje u dostizanju višeg nivoa promocije i plasiranja turističkih proizvoda i usluga, kao i ka inovativnijem pristupu promociji turizma. Pored Đure Jakšića, Nova Crnja akcenat stavlja i na manifestacije poput Liparskih večeri i priredbe tokom proslave slave - Svetog Prokopija, kao i na značajnu znamenitost - dvorac Nojhauzen.
            Ovaj dvorac je jedan od najmlađih i najočuvanijih na ovom terenu koji su se gradili u periodu od 18 veka pa do II Svetskog rata. Dvorac je podignut za vreme II Svetskog rata u periodu 1941-1943 godine. Kroz svoju istoriju menjao je namenu. Trenutno poseduje 14 apartmana i soba sa kapacitetom od 30 ležajeva, koji su autentični iz tog perioda. Od 2018. godine spada pod Zaštićen spomenik kulture od velikog značaja.

            Na prostoru od oko 2.000 metara kvadratnih, ovaj objekat predstavlja bitnu kariku turistićke ponude optine Nova Crnja, a uz termalne izvore i lekovitu vodu i okosnicu banjskog turizma koja je u planu u bliskoj budućnosti ove opštine. Takođe i sportsko rekreativni centar kako bi imali celinu koja bi predstavljala centar okupljanja na čitavom prostoru od oko 14 hektara.
            Predstavljanje turističkih potencijala Nove Crnje bilo je praćeno folklorom, narodnim nošnjama i degustacijom lokalnih proizvoda, koji predstavljaju neizostavni deo turističke ponude.

Izvor:
https://www.vojvodina.gov.rs

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com