Fri05242024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Kulturni predeo Bača nominovan za upis u Unesko listu svetskog kulturnog i prirodnog nasleđa

Kulturni predeo Bača nominovan za upis u Unesko listu svetskog kulturnog i prirodnog nasleđa

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Marina Balaban i Turistička Organizacija Opštine Bač podelili su medijima objavu koja je duži period pripremana i očekivana:
            „Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije predalo je u petak, 28. febraara 2022. godine nominacioni dosije „Kulturni predeo Bača” za upis na Uneskovu listu svetskog kulturnog i prirodnog nasleđa Centru za svetsko nasleđe UNESKA u Parizu.

            Predajom dosijea zvanično je započeta procedura nominacije „Kulturnog predela Bača”, što je od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju, posebno imajući u vidu da prvi put nominuje novu kategoriju kulturnog dobra - kulturni predeo, kao i da naša zemlja nije realizovala samostalnu nominaciju od 2007. godine.
            Na ovaj način „Kulturni predeo Bača”, koji je deo južnog obodnog prostora Panonske nizije, prirodno omeđen pređašnjim i sadašnjim tokom Dunava, biće prepoznat kao prvi kulturni predeo u Srbiji, ali i regionu, čija izuzetna univerzalna vrednost prevazilazi nacionalne okvire i koji će dobiti poseban vid međunarodne zaštite u okviru Konvencije o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine.
            Srbija je veoma posvećena zaštiti kulturnog nasleđa i upis svakog lokaliteta na Uneskovu listu za našu zemlju predstavlja posebnu čast i priznanje.“

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com