Sun04142024

Poslednja izmena:12:44:10 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Vladimir Živanović, direktor TO Zlatibor: Ponosni na postignuća zlatiborskog turizma

Vladimir Živanović, direktor TO Zlatibor: Ponosni na postignuća zlatiborskog turizma

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Ponos i zadovoljstvo obuzimaju nas u prvim danima ove godine. Zlatibor je u ovo vreme najposećenije turističko mesto Srbije. Minuli praznici, i ceo januar, to su potvrdili: kod nas je Novu godinu dočekalo preko 50.000 ljudi. Ne samo porodičnih, nama uvek vernih gostiju - sada je i među mladima iz Srbije i regiona u trendu provoditi se na Zlatiboru.

            Tri novogodišnja koncerta na otvorenom prostoru Kraljevog trga besplatna za posetioce, koja su obezbedili opština Čajetina i Turistička organizacija Zlatibor, bila su izuzetno posećena. Hiljade ljudi na obnovljenom trgu pored osvetljenog jezera u dobrom raspoloženju, uz pesmu, zabavu i vatromet, bez ijednog ozbiljnijeg problema. Hoteli, restorani, zabavni parkovi puni gostiju, sa bogatim programima u prijatnom ambijentu. Kod '“Gold gondole'' redovi zainteresovanih za vožnje, oko 6.000 putnika prevezla je najduža panoramska žičara za četiri praznična dana. To, ipak, nije bio samo kratkotrajni uzlet „zlatne planine''.
            Odlična posećenost nastavlja se i tokom januara. Ljubitelji skijanja uživali su na stazama Tornika, Obudovice, Avantura parka, drugi nalazili sadržaje za predah od obaveza, aktivan odmor, večernji provod. Popunjenost hotela i privatnih apartmana premašuje očekivanja u vreme epidemioloških mera, a posla ima za ugostitelje, trgovce, prevoznike i druge delatnosti.
            Sve nas ohrabruju ovakvi rezultati zlatiborskog turizma. S tim što oni nisu plod slučajnosti, nekog povoljnog spleta okolnosti. Zapravo, planirani su i očekivani. Višegodišnja ulaganja opštine Čajetina u infrastrukturu, objekte, sadržaje, ponudu, uz uporan rad Turističke organizacije Zlatibor na promociji i širenju potpune slike o najposećenijoj planini Srbije, ostvaruju željene rezultate. Pre svega izuzetnu posećenost i sve veći broj noćenja, ali i investicije u nove moderne hotele, apartmanska naselja, konačišta, pansione. Poseban zamajac uspehu daje „Gold gondola'', najveće ulaganje opštine Čajetina, koja je za godinu svog rada potvrdila da turizmu Zlatibora donosi ključni iskorak.
            U minuloj godini TO Zlatibor uspešno je odgovorila na sve izazove. U promotivnim aktivnostima postavili smo visoke standarde, približujući gostima ponudu našeg turističkog
mesta. Učestvovali smo na sajmovima, forumima i festivalima, sprovodili velike promotivne kampanje, u gradovima Srbije i regiona održavali promocije, ovde dočekivali svetske organizatore putovanja, ambasadore, novinarske ekipe. Posebna sredstva i napore uložili smo u digitalnu promociju, prvi pokrenuli i elektronske novine.
            Pustili smo u rad Destinacijski rezervacioni sistem kao digitalni katalog smeštaja, organizovali „zelene ture'' električnim autima i biciklima, doprineli snažnom razvoju kulture, uz niz drugih poduhvata. Takvo posvećeno delovanje nastavljamo i u ovoj godini. Što se tiče turizma, sigurno je da nas čeka još jedna neizvesna godina. Nadamo se, ipak, da će se prilike normalizovati i naše aktivnosti biti usmerene na sajamske nastupe i studijske ture koje ćemo za potrebe promocije organizovati na Zlatiboru. Prioriteti su nam i pojačana aktivnost na društvenim mrežama, internet promocija i aktivna regionalna promocija po gradovima.
            U nove projekte uređenja turističkog centra Zlatibora uložićemo puno energije. Radimo projekte pešačkih i biciklističkih staza. U planu je izgradnja novih parkova za decu, za njih će projektno-tehnička dokumentacija uskoro biti gotova.
            Očekuje nas postavljanje turističke signalizacije na teritoriji cele opštine, izgradnja nove staze u Stopića pećini, unapređenje ponude u kampu „Zlatibor'' uređenjem novog prostora za glamurozno kampovanje (glamping). Prateći trendove i želje turista nudimo novi sadržaj okrenut očuvanju prirode i usklađen sa željama rukovodstva opštine Čajetina da postanemo prva ekološka opština u Srbiji. Tokom ove godine pripremamo i iznenađenja za turiste.
            Manifestacioni turizam podići ćemo na viši nivo. U leto na Zlatiboru održaće se nekoliko novih manifestacija koje turistima upotpunjuju boravak i pružaju novo iskustvo Jednom novom počela je ova godina: to je „Zlatofest'', za decu kojoj u pet dana kroz pesmu i igru pruža zanimljiva znanja i provod. Njome smo nagovestili promene u manifestacijama koje donosi ova godina.

Izvor: www.zlatibor.org.rs


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com