Sat07132024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Privredna komora Vojodine obeležila 103. godišnjicu

Privredna komora Vojodine obeležila 103. godišnjicu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Prvog dana februara Privredna komora Vojvodine (PKV) obeležila je 103. godišnjicu od osnivanja i tom prilikom po 59. put dodeljene su nagrade najuspešnijim privrednim društvima i pojedincima za postignute rezultate u 2021. godini.

            Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević podsetio je da je PKV jedna od najstarijih poslovno - privrednih institucija u državi i da su na tu činjenicu u Komori veoma ponosni, iako ona nameće veliku odgovornost.
            - Godina za nama i vreme koje je pred nama puno je novih iskušenja za privredu zbog pandemije izazvane Kovidom - 19. Kao deo jedinstvenog komorskog sistema bili smo tu od početka za naše privrednike. Zahvaljujući očuvanoj makroekonomskoj i finansijskoj stabilnosti i pravovremenom sveobuhvatnom paketu ekonomskih mera koje su donele Narodna banka Srbije i Vlada Republike Srbije, Srbija je u dve pandemijske godine zabeležila kumulativni rast realnog BDP-a, od oko 6, 5%. Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena AP Vojvodine u 2021. godini iznosila je preko 16 milijardi evra - što čini 32% ukupne razmene Republike Srbije. Saradnja Privredne komore Vojvodine i Pokrajinske vlade je intezivna i svakodnevna. Zajedno radimo na promociji privrednih potencijala pokrajine. Tome svedoči i ovogodišnji zajednički  nastup Pokrajinske vlade i Privredne komore Vojvodine sa Razvojnom agencijom Vojvodine i predstavnicima  15 kompanija iz Vojvodine na svetskoj izložbi Dubai Ekspo 2020. - istakao je Vučurević, dodajuć da se zaposleni u Komori trude da budu dostojni vizije Koste Mirosavljevića, po kome prestižno godišnje priznanje nosi ime.
            Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je povodom obeležavanja 103. godišnjice da je reč o jednoj od najstarijih privrednih institucija koja kontinuirano radi na unapređenju privrednih potencijala Pokrajine.
            - U proteklih šest-sedam godina uočavamo veliki razvojni trend koji je merljiv konkretnim parametrima, trend ukupnog ekonomskog razvoja čitave naše zemlje, gde Vojvodina prednjači u gotovo svim oblastima. Posebno zadovoljstvo je da je na kraju prošle godine ukupan broj nezaposlenih u Vojvodini iznosio 98.000 - rekao je Mirović, podsetivši na to da je 2016. godine u Pokrajini bilo 165.000 nezaposlenih. Predsednik smatra da je aktuelni privredni trenutak, uprkos negativnim uticajima pandemije, po svim parametrima razlog za optimizam, ocenjujući da je i oblast turizma koja je najviše uz neke druge grane privrede bila pogođena pandemijom, na stabilnom putu oporavka.
            U ime nagrađenih zahvalalila se Dragana Čalija, dobitnica priznanja za privrednicu godine i istakla da joj ova nagrada znači i da je potvrda za njen rad kao i da je posvećuje svom timu.
            Svečanosti je prisustvovao i Igor Popović, direktor Sektora udruženja privrede Privredne komore Srbije.
            Ovogodišnji dobitnici nagrada su: „Grow Rasad“ Irig- najuspešnije privredno društvo u oblasti poljoprivrede; „ Rapid Invest“ Novi Sad - najuspešnije privredno društvo u oblasti industrije; „ DDOR osiguranje“ Novi Sad - najuspešnije privredno društvo u oblasti usluga. Za najuspešniju privrednicu nagrađena je Dragana Čalija, vaslnica IT kompanije „SAINT DI&CO“ Novi Sad, a titulu privrednika 2021. godine poneo je Miroljub Kršanin, vlasnik kompanije „Tehnomarket“ Pančevo.

            Priznanje „Zlatno pero privrede“ uručeno je Goranu Eroru , novinaru i uredniku Radio- televizije Vojvodine.

Kristina Đogo PR,
Privredna komora Vojvodine

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com