Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Kako do oznake kvaliteta Najbolje iz Vojvodine

Kako do oznake kvaliteta Najbolje iz Vojvodine

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Oznaku kvaliteta „Najbolje iz Vojvodine“ na inicijativu Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, uz podršku Pokrajinske vlade, Turističke organizacije Vojvodine i „Jugoinspekta - Novi Sad” krajem prošle godine dobilo je 18 korisnika, kao potvrdu kvaliteta u kategorijama proizvoda, programa, manifestacija i usluga. Naravno da ima još jako puno firmi kokje zaslužuju da ponesu ovu oznaku i svojevrsno priznanje kvaliteta.

            U tom smislu na Novosadskom sajmu održana konferencija posvećena zaštiti autorskih i srodnih prava, kao i intelektualne svojine, te standardizaciji i sertifikaciji proizvoda, usluga i manifestacija, pod nazivom „Edukacije proizvođača u AP Vojvodini u oblasti zaštite intelektualne svojine i povećanja konkurentnosti“. Cilj konferencije, koja je okupila korisnike oznake „Najbolje iz Vojvodine“, kao i sve zainteresovane za dobijanje ove značajne potvrde kvaliteta, bio je da se učesnici i budući aplikanti upoznaju sa mogućnostima zaštite geografskog porekla, ali i tržišne valorizacije proizvoda.
            Organizator edukacija je „Jugoinspekt - Novi Sad“, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Turističke organizacije Vojvodine i Novosadskog sajma.
            Oznaka kvaliteta „Najbolje iz Vojvodine“, dodeljivana od 2004. do 2015. godine, te ju je nakon šest godina pauze, ponovo dobilo u decembru 18 korisnika, čiji će proizvodi, usluge, kao i manifestacije, nositi ovo prestižno priznanje u naredne tri godine.
            - Ideja saradnje sa Turističkom organizacijom Vojvodine i „Jugoinspektom - Novi Sad“ jeste da istaknemo one koji su bolji od ostalih, te da i ove druge podstaknemo putem ovog takmičenja da postanu bolji, da ispune uslove i kriterijume zadate konkursom i pokušaju da razmišljaju ekonomski logično - rekao je dr Nenad Ivanišević, Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, i najavio raspisivanje novog konkursa za dodelu oznake kvaliteta „Najbolje iz Vojvodine“ za 2022. godine.
            Sekretar je naveo da je 2019. godina Vojvodina imala 500.000 domaćih i stranih turista, te da jasna ekonomska opravdanost ovog projekta i da se isplati potruditi se da se ispune ovi rigorozni uslovi partnera na projektu da bi se ponovo ponela oznaka.
            Kako bi proizvođač ili pružalac usluge mogao da ostvari pravo na korišćenje oznake „Najbolje iz Vojvodine“ potrebno je da ima preko 70 odsto porekla iz Vojvodine, dok će se kontrola sprovoditi na godišnjem nivou. Taj nadzor podrazumeva primenu HACCP standarda i principa u industrijskoj proizvodnji, a pratiće se i ostali aspekti koji utiču na kvalitet, poput promene vizuelnog identiteta.


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com