Fri05242024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Vojvodinamično u 2022. godini

Vojvodinamično u 2022. godini

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Nova, turistička 2022. godina za Turističku organizaciju Vojvodine (TOV) počela je dobrim vestima. Svi podaci dobijeni od strane Republičkog zavoda za statistiku ukazuju da je turizam tokom 2021. značajno „oživeo“ u odnosu na 2020., a dobar deo zasluga za to ide na adresu Turističke organizacije Vojvodine.

            Vojvodinu je lane posetilo ukupno 428.373 turista (porast od 59,4% u odsto), broj dolazaka domaćih turista je povećan za 43,5% (283.271 dolazaka), a stranih turista za čak 103,4% (145.102 dolazaka). Ostvareno je 1.179.984 noćenja (domaćih je bilo 791.373, a stranih  388.611), što predstavlja porast u iznosu od 54,3% u odnosu na ukupan broj noćenja u 2020. godini. Najposećeniji gradovi bili su Novi Sad i Subotica. Zanimljivo je da je Banja Vrdnik sa 61.838 dolazaka  144.035 noćenja) udvostručila rezultate u odnosu na 2020. godinu. Info centar Turističke organizacije Vojvodine su u 2021. godini najviše posećivali domaći turisti, dok se od stranih turista na prvom mestu nalaze turisti iz Ruske Federacije, zatim slede turisti iz Bosne i Hercegovine, Nemačke, Turske, Indije, Francuske, Mađarske, SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Španije i Rumunije.
            TO Vojvodine osmislila ja za 2022. godinu niz zaniljivih projekata i događaja, od kojih za početak izdvajamo dva.
            Tour de Fruška osmišljen je u cilju afirmisanja aktivnog turizma, a pre svega cikloturizma. Toga radi TOV će se uključiti u realizaciju ove trodnevne manifestacije, čije održavanje je planirano u periodu od 27.-29. maja 2022. u Vrdniku. Manifestacija objedinjuje sport, privredu i turizam. Ovo je prva međunarodna hibridna manifestacija rekreativnog
e - biciklizma u Srbiji. Sportski deo biće rezervisan za MTB maraton rekreativnog karaktera, prvi E-bike Balkan kup, Eliminator trku, Trail trku, kao i „GurGur“ trku za najmlađe takmičare.
Uz prisustvo velikog broja preduzetnika iz cele AP Vojvodine, na Noćnom bazaru, brojni posetioci će imati priliku da probaju različite ukuse gastronomije ovih prostora i kupe proizvode iz celog regiona. Događaj će upotpuniti kulturne manifestacije, štandovi turističkih organizacija i događaji na temu bezbednosti putovanja, prezentacije lokaliteta koje vredi posetiti, kao i brojne izložbe. Ovaj događaj doprineće boljem pozicioniranju Fruške gore na turističkom tržištu.
            „Walk ’n’ wine“ Turistička organizacija Vojvodine planira da realizuje u junu 2022. godine na Fruškoj gori u saradnji sa brojnim partnerima, u kome će vinoljupci i ljubitelji prirode, moći će da učestvuju i uživaju. Ovaj jedinstveni događaj mnogim posetiocima će po prvi put pružiti mogućnost da očekuju  inspirativnu šetnju kroz fruškogorske vinograde, vrhunske vojvođanske vinare, lokalne proizvođače i ugostitelje na određenim punktovima. Dužina trase za šetnju će iznositi od 7 do 11 km, dok će na određenoj razdaljini biti postavljeni punktovi za degustaciju vina i hrane. Realizacija ovog događaja je u skladu sa ovogodišnjim sloganom Turističke organizacije Vojvodine „vojvodinamično“.
Kroz ovaj događaj će biti objedinjen aktivni odmor, vinski turizam i eko turizam. Fruška gora je isprepletena čokotima vinove loze, dok se vina sa ovih prostora već uveliko nalaze na vinskim kartama prestižnih evropskih restorana i kao takva predstavlja idealnu lokaciju za ovakav događaj. Pobornici aktivnog odmora će takođe imati priliku da kroz interesantnu šetnju uživaju u slikovitim pejsažima Fruške gore.
            Sve aktivnosti vezane za navedene događaje će biti sprovedene uz poštovanje svih epidemioloških mera, koje će tada biti na snazi.

Izvor: https://vojvodina.travel

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com