Tue06182024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Mona Hill - luksuzno odredište u vinskom selu Lipovac

Mona Hill - luksuzno odredište u vinskom selu Lipovac

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Bekstvo na selo makar na nekoliko dana sve je učestaliji izbor savremenog turste. Ruralni turizam koji uz boravak i odmor u nenarušenoj prirodi, uz ukusnu, domaću hranu i dobro vino, nudi autentično iskustvo, raznolikost ponude, te upoznavanje sa poslovičnom gostoljubivošću domaćiina, ima sve više pristalica.

            Zbog ograničenog interesovanja iz ranijih godina, svaki kraj, kada govorimo o našoj lepoj zemlji, nudi i nešto više, nešto novo i neotkriveno. Jedan od njih je selo Lipovac, opština Topola, u kojem su povoljni prirodni faktori stvarili optimalne uslove za proizvodnju najkvalitetnijih vina, a sedam aktivnih vinarija, među kojima Vinarija Familije Rogan, Vinarija „DeLena“, „Draganić“, „Petrović“, „Savić“, Vinarija „Zmajevac“ porodice Krgović, ubrzanim tempom nastoje da tu kvalifikaciju opravdaju.
            Aleksandar Veličanin je jedan od „povratnika“ na selo, koji se opredelio za nešto drugačiji vid promocije ovog kraja, zasnivanog na ekonomskom modelu:
            - Odluka nije bila laka, ali je bila zajednička - kaže gospodin Aleksandar Veličanin koji je, sa suprugom Jovanom Veličanim Grujić i decom, leta 2021., na temeljima svoje dedovine, pokrenuo Turističko domaćinstvo „Mona Hill“.
            Hrabrost, splet okolnosti, pregršt ideja, činioci su koje su ove mlade ljude osokolili da svoje primarne profesije u Beogradu zamene novom vizijom, koja je u startu obuhvatala obnovu kuće za vlastite potrebe, a rezultirala udobnom hacijendom sa mnoštvom sadržaja i mogućnosti za prijem gostiju.
            - Lipovac je lepo selo na pet km od Topole i osam od Aranđelovca, koje sve češće porede sa srpskom Toskanom. U julu prošle godine smo dočekali prve goste, a krajem oktobra ispratili poslednje. Prezadovoljni smo odzivom gostiju, njihovim pozitivnim komentarima. Sve se brže desilo od onoga kako smo očekivali, jer smo za dva i po meseca i 40 dolazaka ispunili prvobitne trogodišnje projekcije - iskreno kaže gospodin Veličanin.
            Kuća se izdaje na dnevnom nivou i gost/porodica je jedini korisnik kuće. Objekat okružen baštom ima četiri spavaće sobe, ukupnog kapaciteta 12 ležaja. U baštenskom prostoru se nalazi bazen i prostor za pripremu hrane: roštilj, sač, kotlić... Započeti su radovi na opremanju dečjeg igrališta i zatvorenog wellnes/spa. U toku je nabavka nekoliko kvadova i osmišljavanje vodičkih tura po okolini.
            „Mona Hill“ je odredište najbrojnijim vinskim turistima koji žele da prođu ovim vinskim putem, a da istovremeno uživaju u luksuznom ambijentu koji podrazumeva turizam danas. „Mona Hill“ nije vinska kuća, ali se u njoj piju lokalna vina porodične vinarije „Petrović“, što je samo jedan primer podrške saradnje sa produkterima iz mesta. Ovo je mesto okupljanja, proslava i druženja za 100 - 120 osoba.
            Ko su gosti? Za sada, pretežno oni sa stalnim boravkom u krugu od 100 km, ali se, posle pokretanja booking-a javljaju i stranci.
            Ohrabreni ovim iskustvom, bračni par planira da u dogledom vremenu uloži u još jedan projekat i podigne kuću na par hektara zemlje nasleđene od supruginog dede Jovana u Aranđelovcu.
            - Budućnost ruralnog turizma je u njegovoj modernizaciji. Turisti sve manje žele da spavaju u etno kućicama, brvnarama i traže kuću na selu sa đakuzijem i drugim pogodnostima na koje su navikli, uz aktivnosti u prirodi - zaključuje Aleksandar Veličanin. 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com