Fri05242024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Miroslav Markuš: Beloblatska kobasicijada u znaku tradicije i dobrog ukusa

Miroslav Markuš: Beloblatska kobasicijada u znaku tradicije i dobrog ukusa

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Šta je to što „Beloblatsku kobasicijadu“ izdvaja od drugih manifestacija, što privlači posetioce da dođu u ovo selo od 1.000 stanovnika i uvećaju ga 10 do 15 puta? Miroslav Markuš, predsednik Mesne zajednice i predsednik Organizacionog odbora turističko-gastronomske manifestacije „Beloblatska kobasicijada“, objašnjava to gostoprimljivošću meštana koji rado dočekuju goste i znaju da im boravak u njihovom mestu učine ugodnim; kvalitetnim proizvodima i pažljivo odabranim programima; maskotom manifestacije Janka, koji napravljen od trske i u narodnoj nošnji, sa prepoznatljivom kobasicom stoji na ulazu u selo i koji je i ovoga puta 5. i 6. februara dočekivao goste.

            Po rečima gospodina Markuša, „Kobasicijada“ je izrasla iz kruga prijatelja i poznanika u želji da se okupe. Iz godine u godinu se uvećavala, da bi ove, 2022. prerasla u dvodnevnu feštu u kojoj se ekipe iz cele Vojvodine nadmeću, druže i zabavljaju, a gosti dolaze sa svih strana. Da se u fokusu nije našla kobasica, bila bi trska, ili riba. Možda će u budućnosti to sve domaćini i spojiti.
            Prvog dana upriličeno je takmičenje u svinjokolju na starinski način, u kojem je učestvovalo pet ekipa od tri do pet članova iz Stajićeva, Novog Bečeja, Mužlje, Perleza i Belog Blata, a pobedu je odnela domaća ekipa. Drugog dana nadmetalo se 43 ekipe u pravljenju svežih domaćih kobasica. Pobedu je na zadovoljstvo većeg dela publike, odnela ženska ekipa - „Petrovačka družina“ iz Bačkog Petrovca.
                        Gospodin Markuš je zadovoljno izjavio da je ovo bio prizor koji davno nije viđen, jer se takmičenje odvijalo bez upotrebe struje, plina, a kobasice su nadevane bez upotrebe kantara, na osnovu slobodne procene. Na ovaj način Beloblaćani su uveli nove standarde prikazujući tradicionalni svinjokolj iz vremena pre Drugog svetkog rata, a za naredni put obećavaju još dalje vraćanje u prošlost. Upotpunjavanju sadržaja doprinele su prodajne izložbe suvomesnatih proizvoda, alata i pribora za svinjokolje, rakije, vina, sireva, slatkiša, meda, starih zanata, a bogat kulturno umetnički i muzički program odvijao se na centralnoj bini u „party šatoru“ i doprineo je veselijoj atmosferi.
            Belo Blato, okruženo dvema rekama: Tisom i Begejom, ribnjačkim jezerom Ečka, trsku, ribu i pašnjake je odredilo za osnovni izvor sredstava za život. Nekada je Belo Blato bilo centar trskarstva u SFRJ, danas se njime bavi 40-tak porodica, u sezoni i mnogo više; mesto je čuveno po ečanskom, odnosno beloblatskom šaranu; bela zemlja, po kojoj je mesto dobilo ime, predeo je bogatih pašnjaka. Najveća specifičnost Beloblaćana su, osim atraktivnog okruženja, multikulturalnost, multikonfesionalnost, multietničnost i jedinstvena mešavina jezika nazvana beloblatskim esperantom.
            Četvrta karika u eksponiranju Beloblaćana je turizam:
            - To je možda i najvažniji segment kojem težimo poslednjih 20 godina, i nešto što sve drugo može da uveže, i u tome ćemo uspeti. Ova manifestacija je uprkos okolnostima, zbog čega je njeno održavanje bilo neizvesno, potvrdila da će na kraju da pobedi ŽIVOT. Meštani i njihovi gosti su svojim angažovanjem, svojim prisustvom dali svoj sud o nephodnosti druženja, susretanja, učestvovanja u ovom i sličnim događajima - objasnio je predsednik.
            VIII „Beloblatska kobasicijada“ je protekla u korektnoj atmosferi, bez incidenata, sa fokusom na zabavu. Organizator manifestacije bila je Mesna zajednica Belo Blato i Turistička organizacija grada Zrenjanin, a pokrovitelj Grad Zrenjanin. Predsednik ističe da bez pomoći Grada Zrenjanina, koji je na raspolaganje stavio sva javna preduzeća, organizacija događaja ovakvog obima ne bi bila moguća. Saobraćajna policija je besprekorno obavljala svoj posao, a hitna služba bila prisutna sve vreme manifestacije. Dok je Grad Zrenjanin bio zadužen za događanja oko manifestacije, za njene programe bila je zadužena TOG Zrenjanin, koja je odavno potvrdila umešnost i znanje u kreiranju ovakvih koncepata. Za realizaciju programa angažovana je Agencija BIN marketing, na čelu sa Draganom Vukotićem, koja je pokazala doraslost ovakvom izazovu.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com