Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Zoran Ljubotina: Beloblatska kobasica prešla granice regiona

Zoran Ljubotina: Beloblatska kobasica prešla granice regiona

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Zoran Ljubotina, direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina, uz Mesnu zajednicu Belo Blato orgnizator manifestacije, nije krio zadovoljstvo onim što se 05. i 06. februara moglo videti i doživeti u ovom živopisnom banatskom selu, koje je tih dana bilo, kada je reč o broju ljudi, sigurno deset puta veće.

            - Bitno je što smo ove godine ispoštovali dogovor i zbog gužvi ranijih godina, ovaj događaj proširili na dva dana vikenda i u potpunosti udovoljili zahtevima gostiju. Dok je prvog dana bio prikaz banatskog svinjokolja iz vremena pre Drugog svetskog rata, od klanja svinja do pravljenja kobasica i čvaraka u čemu su učestvovale ekipe iz pet sela (Stajićeva, Novog Bečeja, Mužlje, Perleza i Belog Blata), što je pružilo jedan autentičan doživljaj, drugog dana u fokusu je bilo takmičenje u pravljenju kobasica, po čemu je ova manifestacija i dobila ime. Svečano otvaranja manifestacije proteklo je uz program Karavana „Banatska bajka“, originalnog projekta TOG Zrenjanina, gde se tokom letnjeg perioda promovišu neka sela Srednjobanatskog okruga sa ciljem afirmacije i promocije ruralnog turizma, kulturnih i tradicionlanih vrednosti kraja. Belo Blato je bila prva ovogodišnja stanica gde je „Karavan“ zastao, a slede Žitište, Sečanj, Lazarevo, Lukićevo i dr.„Beloblatska kobasicijada“ je velika i lepa priča koju ćemo i dalje popularisati, kako bi sadržajima i ponudom privukli što više publike - naglasio je gospodin Ljubotina, koji je sa svojim iskusnim timom pre dve godine, velemajstorima u proizvodnji kobasica i drugih mesnih prerađevina iz Belog Blata pomogao u organizaciji događaja osmislivši primerene programe i sadržaje optimalno iskoristivši potencijale i podižući nivo u pogledu kvaliteta događaja, u čemu se i uspelo.
            Svi koji se bave preradom svinjskog mesa i proizvodnjom kobasica iz cele Vojvodine, uzeli su učešće drugog dana takmičenja. Svako je pravio svoju kobasicu, a Beloblaćani - beloblatsku, onu koja se proizvodi samo ovde i nigde više, a njen sastav vam niko od domaćina, a bezmalo je svaka kuća u ovom selu malo gazdinstvo u kojem se duže od veka, od kada se na ovom mestu formiralo naselje prave kobasice, neće odati.
            - Beloblatska kobasica dočekala je svoje vreme. Znam da će biti i šire poznata jer je vrhunska. Neuporediva je sa ijednom drugom. Da je kupac siguran da je to kobasica iz Belog Blata, može da je kupi u vreme manifestacije i tokom cele godine kod izvrsnih domaćina u Belom Blatu - dodao je direktor, i otkrio da će se ovaj proizvod naći i na najvećem događaju u gradu Zrenjaninum, pokrovitelju „Beloblatske kobasicijade“ - na „Danima piva“ krajem avgusta, jer kobasica odlično ide uz pivo. Ali, isto tako će biti dostupna posetiocima Festivala vina 09. aprila, jer se ne manje dobro slaže i sa vinom.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com