Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Dragan Vukotić: Doprinos manifestacija razvoju sela

Dragan Vukotić: Doprinos manifestacija razvoju sela

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            „Najuspešnija do sada“ - ocena je VIII gastro-manifestacije „Beloblatska kobasica“ izrečena od strane njenih učesnika i gostiju. Više od 150 izlagača bilo je zadovoljno prodajom, kupci kupljenim domaćim, taze nadevenim kobasicama i ostalim mesnim prerađevinama. Po prvi put dvodnevna, ova svetkovina je privukla 20.000 gostiju, koji su mogli da uživaju u pažljivo osmišljenim programima i da se snabdeju solidnim zalihama kvalitetnih proizvoda. Zaslužni za ovu i ovakvu manifestaciju su njeni organizatori, MZ Belo Blato i Turistička organizacija grada Zrenjanina, i sve to pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina. Realizaciju planiranog po najvišim kriterijumima, menadžment i logistiku, kao i u većini uspešnih vojvođanskih manifestacija, potpisuje BIN Marketing - Agencija za organizaciju umetničkih događaja i Dragan Vukotić.

            - Pozitivno je što je ovo prvi veći projekat u godini koji je nadmašio sva očekivanja. Zbog opšte situacije održavanje događaja je bilo upitno do samog kraja, i kratak rok pripreme nije obećavao. Udruženo i sa puno respekta jednih prema drugima, verujući u sebe i u potencijale koji su se izdvojili tokom sedme manifestacije, kada je „Beloblatska kobasica“ napravila značajan iskorak u odnosu na prethodne, ovo izdanje je zbog dvodnevnog održavanja, programskih sadržaja, broja učesnika i kompletne organizacije nadmašilo prethodnu. Da može bolje, sigurno može. Sve postignuto treba nadograditi, ali je to siguran put kojim treba nastaviti. Belom Blatu i njegovim žiteljima treba vreme kako bi uskladili svoje želje sa mogućnostima. Tu pre svega mislim na smeštaj, kojeg sada nema dovoljno da bi se gost zadržao više dana, ne samo na manifestaciji, već i na upoznavanju ovog jedinstvenog sela u kojem se govori beloblatski, u kojem složno žive ljudi više nacija, vera, opasani Tisom i Begejom, SRP „Carskom barom“, najvećim slatkovodnim ribnjakom u ovom delu Evrope „Ečkom“ i sl. - navodi gospodin Vukotić.
            Dva dana i dva potpuno različita programa izdvojili su ovu gastro-turističku manifestaciju dajući joj originalnost i poseban šmek. Prikaz tradicionalnog svinjokolja, održan po prvi put, opravdao je svoje mestu u sklopu festivala. Najveći benefit bila je njegova autentičnost, zahvaljujući Beloblaćanima i ljudima iz okolnih naselja, koji su sačuvali sećanja na običaje, alatke, čak i nošnje iz vremena od pre 70-tak godina. Edukativni efekat ove pokazne vežbe trebao bi da podstakne mlade ljude da očuvaju ove važne delove narodne tradicije, koji su u relanom vremenu predstavljali prave male svetkovine i povode za okupljanje i druženje.
            - Iako se pet ekipa takmičilo i izabran je pobednik, bilo je to u suštini komšijsko druženje ekipa koje su demonstrirale ovaj običaj. To su primetili učesnici koji su se tokom šest sati trajanja događaja šalili, ispomagali, čašćavali rakijom, slatkim..., a publika interaktivno učestvovala degustirajući, zapitkujući i slikajući dešavanje. Atmosfera celog događaja kao i sam čin svinjokolja na starinski način obavezuje nas da ga još ljubomornije negujemo i čuvamo - objašnjava naš sagovornik.
            Takmičenje u pravljenju kobasica je pretpostavljalo veliku gužvu, jer je već i odziv ekipa (43) bio veliki. Predvidevši moguć scenario, organizatori su blagovremeno kanalisali aktivnosti, pa od jutarnjih časova i preuzimanja paketa mesa, do proglašenja pobednika, problema nije bilo. Osim glavne nagrade za najbolju kobasicu, podeljene su brojne „rekreativne“, kako bi motivisale takmičare, kao i specijalne gostima iz inostranstva. I sve to kulturno, bez preterane galame i presije.
            - Prvi put je uveden i celodnevni muzički program, ali se muzike nisu preklapale. Sve je učinjeno zarad ustanovljenja jednog kulturnog događaja, što i jeste bio naš cilj. Svaka uspešna manifestacija se zasniva na čvrstim temeljima. „Beloblatska kobasica“ u ovom momentu ima dobro isplanirana takmičenja, izložbe, muzički program i mogućnost njihovog obogaćivanja. Svi segmenti osme po redu manifestacije bili su uspešni i mislim da ima veliki potencijal za dalji razvoj, ali MZ Belo Blato mora da stvori uslove za dalje širenje, jer je već u ovom momentu prevazišla okvire sela i regiona i sada joj treba pomoći, a ja sam spreman i svojim iskustvom i svojim savetima da učestvujem u tome - naglasio je Dragan Vukotić.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com