Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Novi imidž Međunarodnog festivala kobasica Klobásafest 2022

Novi imidž Međunarodnog festivala kobasica Klobásafest 2022

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Međunarodni festival kobasica „Klobásafest 2022“ u Bačkom Petrovcu održan je 12. februara uz veliki broj učesnika, izalagača i posetilaca, a kvalitet prikazanog bio je pravi razlog druženja uz degustiranje mrsnih domaćih delikatesa, a ne lepo vreme toga dana.       Međunarodni festival kobasica „Klobásafest“ održan je sedmi put, prvi put u organizaciji Udruženja Klobásafest-a osnovnog jula prošle godine u cilju pospešivanja rada i privlačenja većeg broja učesnika i publike, kao i promocije Bačkog Petrovca kao vidljive destinacije na turističkoj mapi, za koje postoje jaki razlozi da ga turisti posete.

            Ispred Udruženja odgovornost za brži rast, sveobuhvatniju i kompleksniju promociju manfestacije i mesta, preuzeli su: Samuel Šuljan - predsednik, Ana Horvat - potpredsednik, Šćastko Durgala - sekretar, te članovi Vladimir Zabunov i Jan Lačok.
            -  Smatrali smo da ova petrovačka manifestacija ima potencijala, ali da ima prostora da bude još bolja nego što je bila do sada. Iz tog razloga smo se nas nekolicina, danas preduzetnici i članovi prethodnog saziva MZ, gde smo se upoznali, prepoznali svoje sposobnosti i uklopili. Bili smo angažovani i u ranijim festivalima „Klobásafest“, ali smo shvatili da imamo kapaciteta da neke stvari usavršimo, i da je u perspektivi profesionalnije da ovakav složen događaj vodi Udruženje, koje će istom dati kredibilitet i ekskluzivnost - objašnjava Ana Horvat, urednica Novinsko-izdavačke ustanove „Hlas ľudu”.
            Organizaciju „Klobásafest-a“ podržali su: Mesna zajednica Bački Petrovac, JKP „Komunalac“ Bački Petrovac i Turistička organizacija opštine Bački Petrovac, uz finansijsku potporu Opštine Bački Petrovac.
            Udruženje „Klobásafest-a“ je ove godine okupilo 83 ekipe u pravljenju kobasice. Osim majstora zanata iz Srbije, došle su ekipe iz Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Rumunije i to odlično pripremljene, što se moglo pimetiti po ogromnim gužvama ispred štandova, kao i dobrog raspoloženja.
            A na pitanje koje su kobasice najbolje, Ana Horvat, kao pravi domaćin pomirljivo odgovara:
            - Svako pravi na svoj način i po svojoj recepturi, pa su u pitanju finese. Najteži zadatak, kao i uvek, je na komisiji, da od mnoštva dobrog izabere najbolje - podsećajući na vredne nagrade za takmičare i posetioce, učesnike tombole: TV od 50 inča, celogodišnja ulaznica u Aqua park, lap top, brojni vaučeri sponzora manifestacije.
            Prošle, 2021. godine, zbog opšte situacije i mera, održan je Summerfest, kako bi se održao kontinuitet. U takmičenju je učestvovalo 40 timova. Godinu dana radnije festival je posetilo 5-6.000 ljudi, ove godine je taj broj nadmašen. I to nije slučajno, jer svi koji su došli u Bački Petrovac dobro su upoznati sa kvalitetom, od kulena, kobasica, slanine, džigernjača, čvaraka, švargli i dr. ovdašnjih proizvođača. Danas svaka druga kuća u mestu pravi suvomesnate proizvode, za svoje potrebe i potrebe svojih prijatelja, a desetak porodica od toga i živi. Što su proizvodi kvalitetniji to ima manje problema sa njihovom distribucijom. Ukratko rečeno, svako domaćinstvo koje se ozbiljno bavi preradom svinjskog mesa, ima problem sa manjkom proizvedenog. Svi proizvođači mesnih proizvoda iz Bačkog Petrovca koriste petrovačku alevu papriku i petrovčki kim. Osim toga, sve više su na ceni domaći proizvodi. Sagledavajući sve te činioce, te vrhunsko majstorstvo u njihovoj izradi, dokazalo je kako može da se zaradi u sopstvenoj kući sopstvenim biznisom, uz pravila i regulative koje moraju da se ispoštuju u svrhu poboljšanja kvaliteta.
            - Glavni cilj Udruženja je osnivanje što većeg broja malih preduzeća kao motora budućeg razvoja našeg mesta. Nadu nam uliva sve veći broj mladih koji razumeju trenutak i potrebu da na vreme počnu da razmišljaju o svojoj budućnosti. Razvoj preduzetništva i uključivanje mladih ljudi su osnova na kojoj će Udruženje bazirati svoje aktivnosti, uz privlačenje što večeg broja gostiju kao logične posledice onoga što im nudimo - rekla je na kraju Ana Horvat.

Više fotografija možete da pogledate na našoj facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com