Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Branko Šoštarić o I Festivalu malih proizvođača vina i hrane i Kljajićevu

Branko Šoštarić o I Festivalu malih proizvođača vina i hrane i Kljajićevu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Kljajićevo, mesto u Zapadnobačkom upravnom okrugu, na 13 km od Sombora, sa oko 5.000 stanovnika, može da se pohvali agilnim i preduzimljivim članova Udruženja voćara i vinogradara „Visovi“, koji uspevaju da svojim inovativnm akcijama animiraju stanovnike ovog mirnog dela Panonske ravnice. Novim izazovom - Festivalom malih proizvođača vina i hrane, održanom 11. februara 2022. godine u restoranu „Trend“, u Kljajićevu, predstavili su vredan potencijal ovog prostora kada je u pitanju vino. Nije da do sada nisu imali kuraži. Mudro su čekali da njihova vina dostignu određen kvalitet, zrelost, pa da dostojno reprezentuju i vina i mesto u kojem su nastala.

            - Ovo je bila pokazna vežba za naredne susrete vinara u ovom našem mestu - kaže Branko Šoštarić Šole, vinogradar i vinar, organizator ove fešte, vlasnik male vinarije „Šole“, vitez Vinskog reda „Sveti Dimitrije” iz Bajše i jedan od osnivača Udruženja vinogradara i voćara „Visovi“, partnera ove manifestacije.
            Kao što i samo ime kaže, „Festival malih proizvođača vina i hrane“ imao je za cilj okupljanje vinara sa Telečke visoravni, članova UVV „Visovi“ i UVV „Riđički vinogradi“. Vinari, Gojko Vlaški i Pera Stanimirović vlasnik Vinarije „Stanimirović“ iz Sombora, te Predrag Nikšić i Branko Šoštarić ispred UVV „Visovi“, te Dragoljub Mitrović, Boško Milić, Rajko Milanko, Nemanja Lukić, Saša Bezbradica, Aleksandar Knežević, Mirko Marić, Milena Vuletić, Ferenc Varga i Vuk Vujko ispred Vinarije „Vučji podrum“ iz Udruženja „Riđički vinogradi“ uspeli su da privuku zavidan broj poštovalaca vina iz Kljajićeva i okoline. Svoje mesto našli su i proizvođači hrane, Mirko Gvojić i Dragana Gaćeša, pčelari, Dušan Alfirović, proizvođač guščije masti, Gordana Erceg sa pastom od belog luka, PG „Batalo“ sirevima, PG „Trkulja“ različitim vrstama začinske paprike i Udruženje žena „Udahni život“, Stanišić, sa proizvodima iz organskog uzgoja paradajza i paprike, upotpunili su vinsku ponudu predstavljajući svoje visokokvalitetne proizvode.
             - Ovo okupljanje smatram uspešnim, jer se od 120 ljudi koje sam pozvao odazvalo 105, a oni koji nisu došli imali su opravdane razloge, i to me čini ponosnim. Festival je posetlo dosta meštana, mlađih ljudi, koji su uz vino prihvatili i kodeks ponašanja vinske publike. Nakon ovog događaja ostaće zapis da se prvi put desio jedan vinski festival u Kljajićevu, u kojem žive ortodoksni ljubitelji rakije, piva i konjaka - objašnjava gospodin Šoštarić.
            Po njegovim rečima, zahvaljujući predavanjima i seminarima o nezi vinograda, savetima i sugestijama renomiranih profesora Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada, od odabira sorti, podizanja zasada do brige o njima, a o primeni novih tehnoloških postupaka u proizvodnji vina posebno, ovaj kraj danas može da se pohvali dobrim proizvođačima koji su postigli zadovoljavajući kvalitet vina, samo se za njih još ne zna.
            - Kod nas nema velike poljoprivrede i kombajna, ali ima malih proizvođača koji sa jutrom vinograda mogu da nadoknade 10 jutara pod kukuruzom. U Kljajićevu daleko više ima voćnjaka nego vinograda, ali skoro svaka kuća na Burduševom brdu, ima 7-8 ari vinograda. Ja imam 250 voćaka i 2.5 hiljade čokota. Spojio sam pet malih vinograda, ukupno 40 ari, i sada imam najveće površine. Od grožđa gajim Italijanski i Rajnski Rizling, Cabernet, Frankovku i Frajlu. Najveću grešku kao vinogradar napravio sam kada sam iskrčio stari, švapski vinograd - neprskanac, ali nema nazad. Jedini sam učesnik svih dvanaest međunarodnih festivala vina i hrane „Ravangrad wine fest“ u Somboru, redovno učestvujem na Međunarodnom januarskom sajmu vina u Temerinu i drugim vinskim festivalima i moja vina, kao i vina mojih kolega iz Udruženja postižu sve bolje rezultate - objašnjava naš sagovornik, uz napomenu da „ko vinograd sadi taj voli da radi“, i da on ima nemerljivu pomoć supruge, brojnih prijatelja u vreme mobe, kao i velikih stručnjaka: dr Nade Korać, dr Dragoslava Ivaniševića, dr Đorđa Paprića, dr Petra Cindrića, dr Zorana Keserovića i dr.
            Za sada se na vinskoj karti Kljajićeva nalaze Prokupac, Italijanski i Rajnski Rizling, Frankovka, manje Cabernet i Vranac, koji u ovim uslovima pokazuje izvesne probleme, Muscat Hamburg i nešto stonih sorti.
            Poboljašnje kvaliteta vina prati podizanje vinarija, pa Udruženje razmišlja o razvoju vinskog turizma.
            - To je realna zamisao ako se realizuje preko Udruženja. Imam jedan objekat koji može da primi do 20 osoba, neki drugi imaju takođe manji ili veći prostor za prijem, drugačijeg stila i ponude. Krivo mi je što u Sloveniji mali vinogradari poput nas imaju znatne povlastice države, a mi od naše ne. Uprkos tome Udruženje će preživeti, nezavisno ili pri zadruzi, kao što će i ova manifestacija, u službi malih vinara i njihove promocije da traje. Intencija je da okupimo vinare sa šireg područja Telečke, osim zapadno telečkog i male vinare srednjebačkog okruga, i onda možemo razmišljati možda o drugom, većem mestu održavanja ovog događaja, čiji je najveći benefit druženje i razmena iskustava. Druženje pospešuje pozitivne emocije i pozitivna razmišljanja, koje se potom „nose“ kući. Festivali su mesta susreta, prilika i dogovora. Mesta gde se nešto pokaže, proba, a nešto i proda - zaključio je naš domaćin.
            Udruženje „Visovi“, osnovano 2007. godine od strane 28 osnivača radi unapređenja vinogradarske i voćarske proizvodnje i kulture, stručnog usavršavanja članova, razvoja takmičarskog duha, kao i očuvanja prirode i razvoja ekološke svesti, potpisuje organizaciju još nekih lokalnih manifestacija. Najveća je „Dani vesele mašine”, takmičenja u pečenju rakije šljivovice, u okviru kojeg je i „Zlatni destilat rakije šljivovice“, za najbolju šljivovicu iz prethodne godine i ranije, koja će ove 2022. biti održana po trinaesti put. U prelepom ambijentu Burduševog brda u Kljajićevu, uz aktivno učešće eminentnih slikara iz Sombora i okoline (prošle godine njih 38 i osmoro talentovane dece), održava se već trinaest godina Likovna kolonija. UVV „Visovi“ su i „krivci“ što se deceniju i po u ovom mestu praznuje Dan Sv. Trifuna i primećeno je da je od tada grožđe u njihovim vinogradima rodnije, a vina pitkija.


Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com