Sat06222024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Podrška buđenju turizma u opštini Kula

Podrška buđenju turizma u opštini Kula

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, i direktorica Turističke organizacije Srbije, Marija Labović, posetili su u ponedeljak, 21. februara, opštinu Kula gde su se najpre sastali i razgovarali sa predsednikom opštine, Damjanom Miljanićem, u Opštinskoj upravi, a potom posetiti srednju školu ,,Petro Kuzmjak" u Ruskom Krsturu koja ima poseban, turistički smer.

            Ivanišević i Labovićeva su u srednjoj školi u Ruskom Krsturu, koja se sastoji iz tri celine - osnovne škole, srednje škole i doma za učenike, saznali sve o radu i nastavnom programu u okviru dva smera: opšti smer, kao i veoma važan smer za turističko - hotelijerskog tehničara.
            Ova škola obrazuje oko 250 učenika, pri čemu se na gimnazijskom smeru odvija dvojezična nastava, na srpskom i rusinskom jeziku, što čini ovu školu jedinstvenom. Pored toga, ova obrazovna ustanova raspolaže sa  domom za učenike, kuhinjom, fiskulturnom salom, sportskim terenima, bibliotekom  i dobro opremljenim kabinetima za održavanje nastave.
            Prema rečima pokrajinskog sekretara Ivaniševića, veoma je važno promovisati stručne smerove, poput turističkog smera u školi ,,Petro Kuzmjak“, s obzirom da je neophodno graditi kapacitete i bazu stručnjaka i kvalifikovane radne snage za određene poslovne profile, a posebno u okviru oblasti turizma, gde je neophodno još više raditi na unapređenju uslova rada, ali i na promovisanju postojećih i otvaranju novih stručnih smerova u obrazovnom sistemu naše zemlje.
            - Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam u Zapadnobački okrug uložio preko 30 miliona dinara, ukupno preko 7 miliona dinara u Kulu, u prethodnom periodu. U toku je izrada strategije razvoja turizma, tako da je ideja da sa predsednikom opštine Kula sagledamo gde bi to želeli da bude turizam u ovoj opštini u narednih pet godina. Pored svih kapaciteta, u Kuli su veoma zastupljeni verski i kulturološki turizam, kao važni vidovi turizma u koje usmeravamo značajna sredstva - rekao je Ivanišević.
            Predsednik opštine Kula je istakao da su mnogobrojni projekti u toku, kao i da se turistički kapaciteti proširuju na teritoriji ove opštine. Miljanić je dodao da je Ruski Krstur mesto u kom je veoma zastupljen verski turizam, što i jeste jedna od pretpostavki za veće ulaganje u turizam.
            Marija Labović je ovom prilikom rekla da se u toku današnje posete razgovaralo o važnosti uvezivanja lokaliteta, te da je važno, kako za ovu destinaciju, tako i za druge, kreirati kvalitetan i sadržajan dan boravka i na taj način privući turiste. Labovićeva je dodala da će Turistička organizacija Srbije pružiti podršku i pomoć TO Kula i ostalim turističkim organizacijama, kako bi što kvalitetnije predstavili svoje kapacitete.
            Delegacija je posetila crkvu Vodica kod Ruskog Krstura koje je svetište koje posećuju mnogi hodočasnici grkokatoličke, ali i drugih ispovesti.
            Učesnici današnje posete bili su i pomoćnik pokrajinskog sekretara, Milan Jarić, kao i predstavnici opštine Kula i Turističke organizacije Kula koji su korisnici sredstava Sekretarijata za promotivne aktivnosti turističkih potencijala ove opštine.

Izvor: http://spriv.vojvodina.gov.rs/

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com