Thu05232024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Konferencija Preko IPARD-a do novog traktora održana u PKV

Konferencija Preko IPARD-a do novog traktora održana u PKV

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            U velikoj konferencijskoj sali Privredne komore Vojvodine (PKV), u petak, 25. februara održana je Instruktivna konferencija za poljoprivrednike „Preko IPARD-a do novog traktora“. Povod je bio javni poziv Uprave za agrarna plaćanja i podnošenje zahteva za odobravanje IPARD podsticaje za investicije u poljoprivredi za nabavku novog traktora i intervalu od 17. februara do 22. aprila.

            Otvarajući skup, predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević istakao je da naslov Konferencije „Preko IPARD-a do novog traktora“ i broj zainteresovanih za tu temu dovoljno govori o samom značaju za poljoprivrednike. Koliko su važna sama sredstva i mogućnost apliciranja, kao i mere koje se sprovode znaju sami poljoprivrednici, a koliko oni doprinose i utiču na razvoj celokupne privrede najbolje pokazuju podaci da je spoljnotrgovinska razmena agrara Republike Srbije u 2021. godini iznosila 6,6 milijardi evra i da čini 13,1 % ukupne spoljnotrgovinske razmene Republike Srbije. Vojvođanski privrednici ostvarili su čak 44 % od ukupnog agrarnog izvoza Republike Srbije.
            - U Privrednoj komori Vojvodine, kroz rad Udruženja poljoprivrede i Grupacija, razmatraju se pitanja koja se odnose na položaj i uslove poslovanja, poljoprivrednih proizvođača. Kroz saradnju sa resornim ministarstvima i pokrajinskim institucijama doprinosimo rešavanju problema i pitanja od značaja za poljoprivredu kao i unapređenju poslovanja ove delatnosti, koju smatramo najpropulzivnijom i nosiocem sveukupnog razvoja regiona i zemlje. Stoga smo u proteklom periodu organizovali niz tematskih i stručnih  skupova, odlazaka na sektorske sajmove, kao i prezentacija od značaja poljoprivrednim proizvođačima - podsetio je Vučurević.
            Šef Upravljačkog tela IPARD operativne struke u Ministrastvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede mr Jasmina Miljković, naglasila je da je značajno na ovakvim skupovima približiti detalje poziva, u ovom slučaju sedmog javnog poziva za nabavku traktora za Meru 1.
            - U ovom trenutku u pripremi je i IPARD 3 program, a ono što mu predstoji jeste potpisivanje sektorskog sporazuma. Što se tiče aktuelnog poziva za nabavku novih traktora vlada veliko interesovanje, posle samo deset dana od objavljivanja poziva prijavilo se preko 200 potencijalnih korisnika.
            Sekretar Udruženja poljoprivrede PKV Mladen Petković istakao je da je značaj IPARD-a i njegove primene, i od 2018 od kada je počeo da se realizuje u našoj zemlji označio je Srbiju kao zemlju koja ima kapacitete da koristi ta sredstva.      
            - Apliciranje za sredstva iz Evropskih fondova ukazuje na dugoročno planiranje, što kvaliteteno utiče na razvoj poljoprivrednih gazdinstava. Ono što će Privredna komora Vojvodine kao institucija raditi  u saradnji sa drugim resornim institucijama jeste stalna edukacija poljoprivrednika, upravo za apliciranje za razne vrste pomoći preko evropskih fondova - najavio je Mladen Petković. 
            Na Konferenciji su se obratili i predstavnici institucija - predsednica Zadružnog saveza Vojvodine mr Jelena Nestorov, direktor Razvojnog fonda Goran Savić, izvršni direktor u kompaniji KITE Mr Đorđe Mišković, agroekonomski analaitičar Žarko Galetin, kao i izvršna direktorka u Komercijalnoj banci Biljana Petrović.
            Mr Jelena Nestorov, predsednica Zadružnog saveza Vojvodine, između ostalog, govorila je o istraživanju potreba zemljoradničkih zadruga za novom mehanizacijom.
            Direktor Razvojnog fonda APV Goran Savić predstavio je zainteresovanim poljoprivrednicima modele podrške Razvojnog fonda APV.
            Biljana Petrović, izvršna direktorka u Komercijalnoj banci, članici NLB Grupe, pojasnila je uslovima koje nudi sektor poslovnog bankarstva.
            Eko standardi i tehničke karakteristike traktora koji zadovoljavaju IPARD propozicije - bili su tema izlaganja izvršnog direktora u kompaniji KITE  i sekretar Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika mehanizacije, mr Đorđa Miškovića.
            Kako konkurisati preko IPARD programa? Na ovo pitanje detaljan odgovor i svojevrsnu alalizu vezanu za probleme i izazove apliciranja, dao je agroekonomski analitičar Žako Galetin, bivši dugovodišnji direktor Produktne berze u Novom Sadu.
            Iskustva iz Evrope o značaju obnove mehanizacije i korišćenja evropske podrške, video linkom je preneo godpodin Fabbio RICCI, „ Federunacoma“, Italija.
            Moderatori konferencije su bili Mirela Mitrić i Goran Eror.
            Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia.

Kristina Đogo, PR
Privredna komora Vojvodine

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com