Wed05222024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Mr Jelena Nestorov: Sa zadrugama lakše do novog traktora iz IPARD programa

Mr Jelena Nestorov: Sa zadrugama lakše do novog traktora iz IPARD programa

  • PDF

            Učesnik Instruktivne konferencije za poljoprivrednike pod radnim naslovom - „Preko IPARD-a do novog traktora“., održane u PKV 25. februara, bila je i mr Jelena Nestorov, predsednica Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV). Mr Nestorov je na početku svog obraćanja podsetila na veliki značaj mehanizacije za dalji razvoj poljoprivrede, a pristupne fondove okarakterisala kao važne činioce priključivanja i pridruživanja evropskim standardima.

            Prisutne je upoznala sa rezultatima ankete sprovodene od strane ZSV, koji govore o visokom procentu (čak 80%) zadruga koje imaju potrebu ulaganja u novu poljoprivrednu mehanizaciju, i sa više od 50% zahteva koji se odnose na nabavke traktora, što govori u prilog zadrugama, kao mestima preko kojih poljoprivrednici lakše mogu da dođu do potrebne mehanizacije. Više od 80% investicionih zahteva za traktorima potiče od „starih“ zadruga, koje posluju više godine, i koje već imaju mehanizaciju. Njihovo iskustvo je dokaz da su poljoprivrednici uvideli racionalnost korišćenja zadružne mehanizacije, umesto nabavke sopstvene, što ne isključuje mogućnost da isti samostalno ne učestvuju na konkursima. Prema njenom mišljenju, na poljoprivrednicima je da sami razluče koje investicije treba sprovoditi samostalno a koje preko zadruga.
            Mr Jelena Nestorov se osvrnula i na trenutna poskupljenja repromaterijala i povećanja troškova proizvodnje, te potrebu racionalnijeg planiranja troškova:
            - Upravo se preko zadruge i zajedničkim ulaganjima smanjuju troškovi po jedinici proizvoda. Sada je došao trenutak da razmišljamo koliko jedna zadruga može da smanji troškove u donošenju odluka. Za jednog individualnog poljoprivrednika bilo bi teško dostižna, finansijski zahtevna samostalna nabavka sredstava za mehanizaciju, dok preko zadruge može da bude jednostavno i dostupno. Treba se opredeljivati za što savremeniju mehanizaciju, što precizniju poljoprivredu i ostvariti sve potencijale koje imamo na svojim gazdinstvima, sa zadružnom mehanizacijom, uslugama i drugim kapacitetima zadruga.
            Naglasila je i da su zadruge, koje imaju stabilnuju poziciju na tržištu, svojim zadrugarima blagovremenom nabavkom đubriva po ranijim cenama, već sada obezbedile niže troškove za prolećnu setvu. Takođe je podsetila da će proizvodnja, a samim tim i hrana, biti sve skuplja, da je pitanje koliko će cena proizvoda u poljoprivrednoj proizvodnji pratiti cenu inputa, kao i da se upravo kroz nabavku nove, savremene, kolektivne mehanizacije mogu smanjiti troškovi proizvodnje.
            Mr Jelena Nestorov je uputila apel zadrugama da iskoriste aktuelni poziv IPARD-a za mehanizaciju, kao i poljoprivrednicima udruženim u zadruge, da ako planiraju tu vrstu investicije, to urade kroz zadrugu, a ne individualno.
            Skrenula je pažnju i da je „mladim“ zadrugama, osnovanim poslednjih godina, sa skromnijim kapitalom i izvorima finansiranja, potrebna podrška raznih fondova i kvalitetnih bankarskih kredita koji će im pomoći da naprave „prvi“ korak, koji je ujedno i najteži, i još jednom pozvala da se iskoristi preostali period u kojem će IPARD program biti aktuelan da što više unapredimo svoju poljoprivrednu proizvodnju uz savet da se to uradi preko zadruga.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com