Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Fruška gora u projektu promocije turizma u zaštićenim područjima

Fruška gora u projektu promocije turizma u zaštićenim područjima

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Članovi projektnog tima Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) Univerziteta u Novom Sadu, bili su domaćini partnerima iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Italije, Grčke i drugom timu iz Srbije, u okviru realizacije zajedničkog projekta „PRONACUL“, čiji je cilj promocija prirodnih i kulturnih dobara u području pod zaštitom (NP, PP i sl.).

            O projektu PRONACUL
            - Projekat uključuje 12 partnera, od kojih su dva iz Srbije, pored tima PMF-a iz Novog Sada, učestvuje i tim Raške. Ovo je pilot projekat koji treba da pokaže da zaštićeno područje nesmetano može da funkcioniše kao turističko odredište, pod uslovom da su turističke aktivnosti umerene, da ne može biti masovan, i da se istovremeno mora voditi računa i o kulturnim i o prirodnim dobrima da ostanu u izvornom stanju - istakla je dr Jasmina Đorđević, redovni profesor Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo i koordinator projekta.
            Dr Đorđević je objasnila da se projekat „PRONACUL” se u Novom Sadu realizuje uz mentorstvo stručnjaka iz Slovenije sa ciljem promocije zaštićenih prirodnih i kulturnih spomenika na Fruškoj gori, po uzoru na primere dobre prakse u Evropi, radi povećanja njihovog turističkog potencijala. Zaštićeno područje Fruške gore (najstariji NP u Srbiji, proglašen 1960), izabrano je kao erija za pilot projekat nalaženja optimalne alternative uticanja na razvoj lokalnog, održivog turizma koji nasuprot masovnog, nema za posledicu negativan impakt na lokalnu zajednicu i okolinu. Sa aspekta zaštite NP Fruška gora ima I, II i III zonu zaštite i dok su prirodna skroncentrisana u I zoni, III zona zaštite je krcata kulturnim znamenitostima, pre svega srednjovekovnim srpskim manastirima (ukupno 16), i manjeg broja novijeg datuma. Fruška gora se zahvaljujući ovom projektu već nalazi na sajtu ADRION-a, finansijera projekta, tako da turisti cele Evrope imaju priliku da vide i obiđu delove Fruške gore predložene projektom.
            Uspeh srpskog tima predstavlja i metodologija vrednovanja prirodnih i kulturnih dobara dr Nemanje Tomića, docenta na Dempartmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo PMF-a Novi Sad, implementirana u ovaj projekat.
            Andraž Malovrh, RRA Zasavje, project manager na „PRONACUL”, finansiranom od strane INTEREG ADRION-a, je podvukao da je uspešna saradnja na prethodnom projektu uticala na izbor PMF-a za partnera na ovom. Gospodin Malovrh je između ostalog istakao:
            - Fruška gora je definisana destinacija, a ovaj projekat ima zadatak razmene primera dobre prakse svih područja, učesnika u projektu. Mislim da ćemo za 3 - 4 godine, investicijama u demonstracije i inovacije, moći da govorimo o turističkom bumu, na ovim područjima, pa i na području Fruške gore.
            Benefiti za PMF od međunarodnih projekata
            O značaju ovog projekta za Univerzitet, dr Milica Pavkov Hrvojević, dekan PMF-a je rekla:
            - „PRONACUL” projekat koji se bavi promocijom i zaštitom kulturnog i prirodnog nasleđa je za PMF, posebno za Departman za geografiju, turizma i hotelijerstvo od izuzetne važnosti i kao main stone i kao nadogradnja drugih projekata: on je prirodan nastavak IPA projekata na kojima smo ranije učestvovali, kojima je rukovodio partner iz Slovenije, sa partnerima iz Grčke, Italije, Hrvatske, BiH, gde je sa naše strane rukovodila dr Jasmina Đorđević, uspešno, jer je saradnja nastavljena. PMF je odlična baza za implementaciju ove teme, jer smo kroz prethodni projekat ERASMUS +, KA2 Cultural web, oformili studije i Longlife learning kurseve iz oblasti kulturnog unapređenja i rukovođenja kulturnim i prirodnim turizmom. Smatram da će kroz kreiranje novih turističkih proizvoda ovaj projekat doneti novine i u zaštititi prirodnog i kulturnog nasleđa.
            Istakla je da ovakvi projekat uvek donose benefit i studentima PMF-a, posebno onima sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, ako ne direktnim učešćen, onda indirektnim, jer se na taj način profesori ovog fakulteta umrežavaju, stiču nova iskustva, imaju uvid kako se to radi u razvijenijim zemljama i u jednoj sinergiji prenose znanja i nova iskustva svojim studentima.
            Dr Miroslav Vujčić, vanredni profesor na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo rekao je da su „projekti možda najbolji način za umrežavanje različitih disciplina“:
            - Trudimo se kao Departman da širimo mrežu sa ino partnerima, da odgovorimo različitim projektnim pozivima. Pored ovog projekta, Depratman učestvuje u realizaciji nekoliko važnih i uticajnih međunarodnih projekata među kojima su dva HORIZONT 2020 koji se bave hidro-meteorološkim ekstremima, poplavama i sušama,  projekte iz smart turizma, digitalizacije kulturnog nasleđa i savršeno se uklapaju u pomenute aktivnosti.
            Učesnici „PRONACUL” tima ispred PMF-a su: prof. dr Jasmina Đorđević, kao rukovodilac, prof. dr Vanja Pavluković, prof. dr Igor Stamenković, doc. dr Nemanja Tomić i MSc Tijana Đorđević.
            Projekat „PRONACUL“ započet je 01. aprila 2020., a trajaće šest meseci duže od previđenog roka, kraja septembra ove godine. Nosilac projekta je Regionalna razvojna agencija Zasavje (Slovenija). Ukupan budžet projekta je 1 770 348.98 EUR, a deo koji se odnosi na Frušku goru iznosi 160.000.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com