Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Ronioci istraživali bigrene kade Stopića pećine

Ronioci istraživali bigrene kade Stopića pećine

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Ronioci ronilačkog kluba S.D.T. „Svet Ronjenja” su ovog vikenda nastavili sa istraživačkim aktivnostima na Zlatiboru. Ovoga puta je na red došla jedna od najvećih aktrakcija ove regije: Stopića pećina. Ova akcija je sa uspehom realizovana u saradnji sa Opštinom Čajetina i njenim službama, kao i sa Turističkom organizacijom Zlatibor, Turističkim udruženjem Gostilje, vrednom ekipom Stopića pećine i Domaćinstvom Filipović, gde je još jednom bila njihova ronilačka baza.

            Na putu od Zlatibora prema Sirogojnu, u selu Rožanstvo, u utrobi Zlatibora nalazi se jedna od najatraktivnijih pećina u ovom regionu. Sam ulaz u pećinu, do kojeg se stiže stazom od 200 stepenika, oduzima dah i izaziva divljenje. Ulaz je na 711 metara nadmorske visine, a ulazni otvor je impresivnih 35 metara širok i 18 metara visok. Pećina zadire 1691,5 metar u planinu a kroz nju protiče Trnavski potok, što je čini rečnom pećinom. Sastoji se od pet pećinskih celina: svetla i tamna dvorana, velika sala sa kadama, kanal sa kadama i rečni kanal. Stopića pećina je bogata pećinskim nakitom pre svega stalaktitima i salivima, ali ono po čemu je na daleko čuvena su bigrene - pećinske kade.
            To je bio i glavni razlog dolaska ronilaca u pećinu. Naime, na samom vrhu Velike sale sa kadama nalazi se najdublja i najduža kada Stopića pećine. Dužine je oko 15 metara, a maksimalne dubine 7.2 metra. U sredinu kade ulazi stalaktit direktno sa tavanice i zadire 40cm ispod površine vode. To sve zajedno čini jedinstvenu vizuelnu celinu koja predstavlja sjajnu fotografsku scenografiju kako na površini, tako ispod površine vode. Ivana Orlović Kranjc i Janez Kranjc, ronilačko-snimateljski tandem i deo tima „Nacionalne geografije Srbija” koji je poznat na svim meredijanima, poslednjih meseci intenzivno roni u vodama Zlatibora.
            - Kada smo zaronili do dna poslednje kade, videli smo da je dno prekriveno velikom količinom kovanica. Ova kada nas je podsetila na jedan veliki bunar želja, ali smo ipak bili začuđeni da ljudi na takav način narušavaju sklad ovog jedinstvenog prirodnog fenomena. U jednom od uglova kade, primetili smo otvor-kanal koji je vodio negde dalje u dubinu Stopića pećine. Međutim, pošto takvo istraživanje nije bilo u planu tokom ovog zarona, a i vidljivost se drastično smanjila, ostavili smo ispitivanje tog dela za neku drugu prilku. Po završetku ovakvih akcija ostaju fotografije koje će nas u godinama koje dolaze podsećati na nezaboravne avanture koje ne bi bile moguće bez timskog rada i entuzijazma članova našeg kluba - kažu Ivana i Janez, koji su među prvim roniocima koji su zavirili ispod površine bigrena Stopića pećine.
            Zlatibor je planina bogata vodama, pa se dalja ronjenja u ovom kraju Srbije očekuju u narednom periodu.

Foto: Branka Piščević, Janez Kranjc, Saša Očoveji, Dragomir Stopić
https://www.zlatibor.org.rs/sr/novosti/vesti/ronioci-istazivali-bigrene-kade-stopica-pecine/

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com