Sun07212024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Goran Savić: Kreditne linije Razvojnog fonda AP Vojvodine za 2022. godinu

Goran Savić: Kreditne linije Razvojnog fonda AP Vojvodine za 2022. godinu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            O modelima podrške Razvojnog fonda AP Vojvodine i informacije o tome šta ovaj Fond kroz svoje konkurse i kreditne linije nudi poljoprivrednicima ove godine, na Konferenciji za poljoprivrednike na temu „Preko IPARD-a do novog traktora“, u prostorijama Privredne komore Vojvodine (PKV), u petak, 25. februara govorio je direktor Fonda, gospodin Goran Savić.

            Povod ovom skupu bio je sedmi, poslednji Javni poziv Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Uprava za agrarna plaćanja i podnošenje zahteva za odobravanje IPARD II programa, za podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava u nabavku novog traktora, sa rokom podnošenja zahteva od 17. februara do 22. аprilа ove godine.
            Direktor je saopštio da je Fond započeo kreditnu liniju koja se odnosi na IPARD program pre nekoliko godina, sa njegovim startom u Republici Srbiji, i nastavlja je uspešno ove godine:
            - Kroz ovu kreditnu liniju do sada smo odobravali kredite za nabavku poljoprivredne mehanizacije i za investicije u osnovna sredstva i opremu, i pokazalo se da je to tražena i vrlo bitna kreditna linija za poljoprivrednike, iz razloga što nije potrebno nikakvo sopstveno učešće, odnosno Fond odobrava 100% traženog iznosa za mehanizaciju koja će biti predmet realizacije IPARD podsticaja.
            Gospodin Savić je tom prilikom pohvalio uvođenje novih mogućnosti kroz garancije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije što će umnogome olakšati moguće finansiranje ovakvih projekata.
            Kreditna linija Razvojnog fonda Vojvodine se daje na period od sedam godina, uz dve godine greis perioda i kamatnom stopom od 1-3% na godišnjem nivou. U zavisnosti sa koje teritorije Republike dolazi poljoprivredni proizvođač, odnosno razvijenosti lokalne samouprave, određena je niža stopa za grupe opština koje pripadaju III i IV kategoriji razvijenosti za jedan poen, a ukoliko se obezbedi garancija, ona je niža za još jedan procentni poen.
            Iznos sredstava koje odobrava Fond po pojedinačnoj prijavi je 150.000 evra, čime su obuhvaćeni i traktori koji se finansiraju iz IPARD programa.
            Gospodin Savić je iskoristio priliku da pozove poljoprivrednike da se putem telefona, mejla ili ličnog konktakta obrate Razvojnom fondu Vojvodine kako bi im bile prenete sve mogućnosti koje Fond nudi. Postoji mogućnost dolaska predstavnika Fonda kod zainteresovanih, potencijalnih klijenata.
            Kada je reč o mehanizaciji, redovne kredne linije za nabavku poljoprivredne  mehanizacije, priključne i pogonske, i traktora sa kamatnom stopom od 1.5 procentnih poena, periodom vraćanja od 5 godina i grejs periodom od 6 meseci, ove godine Fond je uveo i jednu novu kreditnu liniju a tiče se nabavke mehanizacije koja ispunjava sve ekoloiške standarde. Osnovni cilj klimatski održivih investicija je obezbeđenje finansijskih sredstava za projekte smanjenja emisije ugljen dioksida, kao i smanjenje globalnog zagađenja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com