Sat07132024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Dušan Radanović: Mladi i uspešni poljoprivrednici su sadašnjost Srbije

Dušan Radanović: Mladi i uspešni poljoprivrednici su sadašnjost Srbije

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            U decembru prošle godine, na prvoj edukativnoj agrarnoj konferenciji „Poljoprivrednik nove generacije“, u organizaciji Zavičajnog društva „Fruškogorje“, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, mladi poljoprivrednik Dušan Radanović iz Čuruga našao se među deset dobitnika obog priznanja.

            Dušan Radanović je pratio i konferenciju za poljoprivrednike „Preko IPARD-a do novog traktora“ u Privrednoj komori Vojvodine (PKV), krajem februara, na kojoj je, kao poljoprivrednik koji se bavi proizvodnjom hrane, mogao da čuje korisne informacije i instrukcije povodom IPARD podsticaja od neposrednih i repsprektabilnih za tu oblast, predstavnika državnih i privrednih institucija.
            - Drago mi je da sam prisustvovao konferenciji „Preko IPARD-a do novog traktora“ i obratim pažnju na neke mere kako bi životni standard podigao na neki viši nivo. Istakao bih da je kupovina novih traktora, iako je naše stočarstvo u blagom padu zbog situacije izazvane inputima i ulaganjima u stočarsku proizvodnju, zadovoljila moja očekivanja, kao i Konkurs „50:40:10“ za nabavku novih traktora i opreme za stočare Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, što daje osnov i nadu da će naša stočarska proizvodnja u nekoj skorijoj budućnosti postići realniju cenu proizvoda i smanjenje troškova za mehanizaciju, i na taj način održati našu proizvodnju stvarajući rentabilne prihode u stočarskoj proizvodnji - kaže gospodin Radanović, master ekonomije finansija i bankarstva, smer računovodstvo, a po opredeljenju poljoprivredni proizvođač, potpredsednik Upravnog odbora Udruženja odgajivača ovaca Srbije.
            Konferencija mu je dala izvesna pojašnjenja i usmerenja, smanjila nedoumice, otvorila nove mogućnosti da svoje potrebe i želje pribavi i ostvari. Na jasno pruženim proceduralnim i organizacionim smernicama korišćenja benefita nacionalnih konkursa i IPARD projekata, posebno se zahvalio Žarku Galetinu, agroekonomskom analitičaru, koji je na razumljiv način objasnio „kako konkurisati“, Biljani Petrović, izvršnom direktoru u Komercijalnoj banci, za pojašnjejnje uslova koje nudi sektor bankarstva, Goranu Saviću, direktoru Razvojnog fonda APV i Đorđu Rakoviću, direktoru Garancijskog fonda APV, za modele podrške pripremljenim za ovu godinu od strane ovih Fondova i dr.
            Delatnost poljoprivrednog gazdinstva Dušana Radanovića okrenuta je ratarskoj proizvodnji i stočarstvu. Ratarska proizvodnja se zasniva na proizvodnji žitarica (kukuruza, pšenice i ječma), i proizvodnji uljarica (suncokreta, soje, a na određenim površinama uljane repice). Kada je reč o stočarstvu opredeljenje je ka tovnom i mlečnom govedarstvu, ali okosnica proizvodnje je ovčarstvo.
            U cilju podsticanja razvoja stočarske proizvodnje, podizanja standarda u ovoj oblasti, te boljeg korišćenja podsticajnih sredstava, Dušan Radanović je i član Ovčarske zadruge AGNES, osnovane pre mesec dana na teritoriji Šumadije.
            - Mi, proizvođači za unapređenje poslovanja i gazdinstva, koristimo kako nacionalne tako i podsticaje usmerene iz ino fondova. Pored IPARD-a, Ministarstvo je za 2022. godinu ušlo sa budžetom od 62 milijarde dinara, što je za oko 18% više nego prošle godine. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo je za isti period, za poljoprivrednike u AP Vojvodini izdvojilo 8,3 milijarde dinara. Podsticaji Pokrajinskog sekretarijata nam omogućavaju premije od stočarskih farmi čak do 70%, a kada je u pitanju ulaganje u primarnu proizvodnju 60%. Koristimo i republičke fondove koji su u ovom momentu aktuelni - objašnjava naš sagovornik.
            Ovaj mlad čovek koji se opredelio za poljoprivrednu proizvodnju i život na selu, iskoristio je svoje oficijelno znanje u razvoj održive poljoprivrede, koje nema bez profita. Da bi se podigao profit, moraju se smanjiti troškovi proizvodnje što je za njega poseban izazov. Tako je spojio struku i svoju ljubav prema poljorpivredi, i stvario prihvatljive, projektovane prihode.
            - Država čini znatne napore da mladog čoveka zadrži na selu. To kažem na osnovu prakse, konkursa Ministarstva za brigu o selu koje finansira kupovinu kuća na selu za mlade bračne parove. Naravno, pokretačka snaga sela je poljoprivredna proizvodnja, a da to razume pokazao je potez Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu koji sufinanira investicije, odnosno ulaganja u novoosnovana gazdinstva čak do 90%. Privlačenje mladih, obrazovanih ljudi na selo bitno je da ono živi. Ne trebe smetnuti sa uma, da je proizvodnja hrane od vitalnog značaja i da se poljoprivreda više ne može posmatrati kao alternativna delatnost kojom svako može da se bavi. Standardi koji moraju da se ispoštuju, papirologija koja mora da se ispuni, samo su neki od preduslova bavljenja poljoprivredom. U prvi plan bih ipak stavio ličnu odgovornost poljoprivrednih proizvođača, da sve što rade i kako rade, direktno utiče na nečije zdravlje i život - zaključio je Dušan Radanović.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com