Thu05232024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Reakcija Zadružnog saveza Vojvodine na mere Vlade Republike Srbije za privremenu zabranu izvoza osnovnih poljoprivrednih proizvoda

Reakcija Zadružnog saveza Vojvodine na mere Vlade Republike Srbije za privremenu zabranu izvoza osnovnih poljoprivrednih proizvoda

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

            Nezavidnom položaju poljoprivrednika i sve težim uslovma poljoprivredne proizvodnje doprinele su mere Vlade Republike Srbije usvojene pre nedelju dana, koje se odnose na privremenu zabranu izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda: pšenice, pšeničnog brašna, zrna kukuruza i prekrupe, kao i sirovog suncokretovog ulja, te smanjenja akciza za derivate nafte, gasna ulja, olovni i bezolovni benzin. Uredbom Vlade Srbije ograničavaju se maloprodajne cene goriva i zabrananjuje točenje istog, mimo rezervoara. U međuvremenu su navedene odluke donekle izmenjene, ali je zabrana izvoza pšenice i kukuruza praktično i dalje na snazi. Donete odluke sa stanovišta države imaju za cilj sprečavanje poremećaja na tržištu i rast inostrane tražnje.

            Povodom ovih mera i posledica koje mogu izazvati, Zadružni savez Vojvodine (ZSV) je u četvrtak, 17. marta održao konferenciju za medije na kojoj su mr Jelena Nestorov, predsednik ZSV i članovi UO ZSV govorili o realnim problemima izazvanim odlukom donetom bez konsultacije sa glavnim akterima, poljoprivrednim proizvođačima, što je razmatrano i na sednici Upravnog odbora Saveza održanoj 09.03.2022. godine u Novom Sadu. Na sednici je razmatrana i aktuelna situacija u poljoprivredi u pogledu stanja jesenjih useva, prolećne setve i merama zabrane izvoza prehrambeno-poljoprivrednih proizvoda.
            - Zadružni pokret  se protivi bilo kakvoj zabrani izvoza bilo kojeg od navednih strateških poljoprivrednih proizvoda, smatrajući da ova mera nije opravdana. To se dešava u situaciji kada svih ovih proizvoda ima dovoljno na domaćem tržišitu za sopstvene potrebe, potrebe rezerva i izvoz, a u vreme kada je cena ovih proizvoda na veoma visokom nivou i kada poljoprivrednik i zadruga mogu da njihovom prodajom pokriju cene ulaganja u proizvodnju - koje u istoriji proizvodnje nisu bile veće. Predlažemo da umesto zabrane izvoza  država obezbedi dodatnu sigurnost tržišta preko Republičke direkcije za robne rezerve, koja treba da se pojavi na tržištu i otkupi potrebne količine pod aktuelnim tržišnim cenama, ukoliko se želi obezbediti dodatna sigurnost, pored već postojećih zaliha. Na taj način niko ne bi izgubio, a država bi jeftinije mogla da prođe nego sa zabranom izvoza - jer zabranom izvoza ne gube samo proizvođači i prerađivači, već i država - rekla je, između ostalog, mr Jelena Nestorov.
            Na sednici UO ZSV analizirane su direktne posledice izazvane vladinim merama na ratarstvo, stočarstvo, i poljoprivredu uopšte.
            Upravni odbor ZSV je posebno izdvojio problem stočarstva, koje je i ovako u teškoj situaciji, što je posebno izraženo od prošle godine, kada su cene ratarskih proizvoda dostigle svoje maksimume, uz naznaku da bi država trebalo da na više načina pomogne oporavak stočarstva, a prvenstveno ograničavanjem uvoza proizvoda od mesa i mleka, koji dodatno otežava položaj domaćih proizvođača..


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com