Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back PRIVREDA PREDSTAVLJAMO Đorđe Mišković: Kompanija KITE lider u uvozu traktora zapadnih proizvođača

Đorđe Mišković: Kompanija KITE lider u uvozu traktora zapadnih proizvođača

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Osnovna delatnost Kompanije KITE d.o.o. je prodaja i servis poljoprivredne mehanizacije, snabdevanje originalnim rezervnim delovima i prodaja repromaterijala. Bazni program preduzeća predstavljaju brendovi John Deere i JCB Agri, kao i Kuhn, Rabe, Alpego, SIPTEC, ZAGO, JOSKIN, LKT Martimex Alfa, Degenhart, Grasdorf, Geringhoff.

            U Srbiji, JOHN DEERE zauzima preko 30% tržišnog učešća, kada se gleda segment traktora koji se uvoze iz zapadne Evrope i SAD. Godine 2020., prodato i naplaćeno 166 traktora, što predstavlja rekordni broj prodatih novih JOHN DEERE traktora ikad na tržištu Srbije. Kompanija KITE d.o.o. je tri godine uzastopno bila lider u uvozu traktora zapadnih proizvođača.
            Učešće mr Đorđa Miškovića, izršnog direktora sektora poljoprivredne mehanizacije u kompaniji KITE d.o.o Novi Sad i predsednika Skupštine poslovnog Udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizcije, koje broji više od 20 članova iz cele Srbije, sa 90% ukupnog prometa poljoprivrednih mašina u Srbiji, i prometom od 150 miliona evra u toku prošle godine, na Instruktivnoj konferenciji za poljoprivrednike „Preko IPARD-a do novog traktora“, održanoj u Privrednoj komori Vojvodine (PKV), je s toga bilo više nego opravdano. Neposredan povod za konferenciju je bio Javni poziv Uprave za agrarna plaćanja i podnošenje zahteva za odobravanje IPARD podsticaje za investicije u poljoprivredi za nabavku novog traktora i intervalu od 17. februara do 22. aprila.
            - Proizvodnja savremene poljoprivredne mehanizacije kreće se u pravcu zaštite životne sredine, očuvanja zemljišta, prilagođavanju klimatskim promenama, sve većoj primeni informatike u funkciji upravljanja mašinama, korišćenju obnovljivih izvora energije, poboljšanju ergonomskih i bezbednosnih uslova onih koji njima rukuju - naveo je mr Mišković. Podsetio je i da se standardi koji se odnose na kontrolu izduvnih gasova u traktorima mere od 1996., uporedo sa velikim buđenjem i brigom za planetu Zemlju, gde su motori sa unutrašnjim sagorevanjem identifikovani kao jedni od njenih najvećih zagađivača.
            Razvoj poljoprivredne mehanizacije prati opšti razvoj, te se sa 4.0 industrijskom revolucijom poklapa četvrta generacija traktora.
            - U odnosu na početne standarde, do danas izvršene su ogromne korekcije (do 80%). To znači da su motori STAGE III i STAGE IV otišli u prošlost, a STAGE V - kontrole izduvnih gasova, sistema preuzetog 2014., finaliziranog i usvojenog dve godine kasnije, od 2019. primenjenog u zemljama EU, a od 2020. i u ostalim zemljama. Ekološki aspekt kontrole se odnosi na ugradnju motora sa sve strožijim standardima, u zavisnosti od snage i kategorije motora, odnosno maksimalnog prisustva azot oksida (NO), nesagorelih ugljovodonika (HC), ugljen monoksida (CO) i čestica čađi. Mi smo tu da odgovorimo zahtevima svih konkursa, ovoga puta IPARD-a, i da naši dobavljači to garantuju. To je traktor koji ispunjava evropske norme. Svi smo se obradovala da će makar u prvom pozivu biti niži kriterijum ekoloških standarda, čak je izašao konkurs bez ograničenja, ali je ubrzo došlo do korekcije i propisani su novi standardi, po kojima do završetka investicija, u trajanju do godinu dana, svi standardi moraju da budu u skladu sa EU standardima, uključujući i ekološke - objasnio je Mišković.
            Problem u Srbiji je što, po njegovim rečima, propisa za kontolu gasova nema. Saradnja Udruženja sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, mogla bi da utiče da se zakon donošenja propisa ubrza, što situaciji na terenu ne ide u prilog. Poražavajući podatak je da je od 2010. do 2021. u našu zemlju uveženo više od 13.000 korišćenih traktora prosečne starosti 20 godina. U istom intervalu je uveženo 21.000 novih traktora, ali ako se tome doda 40.000 iz Popisa poljoprivrede 2012., govori o našem sporom napretku. Zakoni i dalje ne doprinose da se ograniči uvoz po godini proizvodnje, emisiji štetnih gasova korišćenih mašina. I poljoprivrednici umesto da daju učešće za kredit za kupovinu novog traktora, i tako reše problem u narednih 4 - 5 godina, ulažu u staru mašinu. Broj uvezenih novih traktora je znatno povećan od 2017., zahvaljujući podsticajima, ali nivo uvoza korišćenih traktora i dalje ne opada.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com