Tue06182024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Garancijski fond nastavlja rad u punom kapacitetu

Garancijski fond nastavlja rad u punom kapacitetu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

            Garancijski fond AP Vojvodine, saglasno svojoj osnovnoj ulozi, izdaje garancije poslovnim bankama za kredite odobrene preduzetnicima i privrednim subjektima koji obavljaju delatnost u svim granama privrede, a u skladu sa važećim Konkursima. Pored toga, Fond daje finansijsku podršku subjektima koji započinju obavljanje privredne delatnosti „start up“ poslovne aktivnosti, zemljoradničkim zadrugama, kao i nosiocima registrovaniih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava koju svoju poslovnu aktivnost obavljaju na teritoriji AP Vojvodine.

            Pitali smo direktora Rakovića  kakvi su planovi u tekućoj godini:
            - Naš primarni cilj je da i dalje budemo najveća podrška našim poljoprivrednicima i privrednicima i da im pružimo pomoć u pokretanju, unapređenju i osavremenjavanju njihovog poslovanja, kao što smo to činili i do sada. Osnovni ciljevi Fonda u 2022. godini koncipirani su, kao i predhodnih godina, tako da budu u sinergiji sa planiranim aktivnostima Pokrajinske vlade za 2022. godinu u oblasti privrednog razvoja na teritoriji AP Vojvodine. Svoju misiju Fond ostvaruje putem izdavanja garancija, u svoje ime a za račun klijenta, odnosno smanjivanjem kreditnog rizika poslovnih banaka, što ujedno, privrednim subjektima sa teritorije AP Vojvodine, obezbeđuje lakši i brži pristup finansijskom tržištu, kao i povoljnije uslove zaduživanja.
            U nastavku, direktor Raković je predstavio važeće Koonkurse Fonda:
            - U Garancijskom fondu je trenutno aktuelno jedanaest garantnih linija i „pokrivamo“ gotovo sve oblasti privrede i zainteresovani privrednici, preduzetnici, poljoprivrednici ili početnici u biznisu mogu da odaberu liniju koja najviše odgovara njihovom načinu poslovanja i rada.
            Poljoprivrednici, kao najčešći klijenti Garancijskog fonda, kao i privredna drušva, zemljoradničke zadruge i preduzetnici imaju mogućnost da apliciraju na svim konkursima, odnosno za sve postojeće garantne linije: za kupovinu poljoprivrednog zemljišta, poljoprivredne mehanizacije, priključne mašine, višegodišnje zasade voća i vinograda (sadnice i prateća oprema), oprema iz oblasti proizvodnje i skladištenje žitarica, industrijskog, lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja, voća, povrća, kao i opreme za navodnjavanje, protivgradne mreže, opreme za stočarsku i pčelarsku proizvodnju i opreme za podizanje energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije. Takođe, Grancijski fond pruža mogućnost apliciranja za nabavku nove opreme, za izgradnju, rekonstrukciju, dogradnju i adaptaciju objekata za obavljanje privrednih i poljoprivrednih delatnosti kao i nabavku prateće opreme, za obezbeđenje kredita namenjenih finansiranju investicija u poljoprivredi u okviru IPARD programa, kao i kupovinu objekata za obavljanje privrednih delatnosti i vršenje medicinskih i vaspitno-obrazovnih usluga. Moram da istaknem da su povećani maksimalni iznosi odobrenih garancija, te se Garancije izdaju od minimalno 3000 EURa do maksimalno 350 000 EURa, što je definisano svakim konkretnim Konkursom i zavisi od namene kredita. Uslove koji su vezani za ročnost i visinu kamatne stope, klijenti pregovaraju sa poslovnom bankom i oni zavise, pre svega, od boniteta samog klijenta. Novina je i to da su linije „start ap“ i nabavka opreme za preduzetnice koje obavljaju delatnost do 3 godine, prošireni i na mlade do 35 godina starosti. Kod garantne linije za energetsku efikasnost, omogućena je i nabavka polovne opreme, ukoliko je ispunjen osnovni uslov, a to je smanjenje potrošnje energije za minimum 20 odsto. Ponoviću, posebno je značajno to da je sada omogućeno i privrednim društvima i preduzetnicima da apliciraju za garantne linije iz oblasti poljoprivrede, a uključene su i zemljoradničke zadruge kao pravna lica koja sada mogu da apliciraju za sve garantne linije, odnosno konkurse Garancijskog fonda. Takođe, produžena je do kraja godine i garantna linija za tekuću likvidnost privredi i poljoprivredi - COVID 19.
Slobodni garantni potencijal Garancijskog fonda u 2022. godini  iznosi 1.418.288.880,56 RSD, što znači da poslovnim bankama možemo garantovati za preko 12 miliona evra kredita - rekao je direktor Garancijskog fonda AP Vojvodine  u intervjuu za reviju TopSrbija.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com