Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Kikinda - grad toplog zagrljaja

Kikinda - grad toplog zagrljaja

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Prestonica ludaje - Kikinda, nije običan grad. Osim kulta bundeve, tikve, ili ludaje kako je Kikinđani zovu, ovo je grad sove utrine, poznate ušare, koje kasnih novembarskih dana zauzimaju grane drvored u najstrožem centru, i tu zimuju do početka marta, još od vremena Austrougarskog carstva. Ovde su kažu našle potreban mir, tišinu i sigurnost.

            U ovom gradu nalazi Ulica generala Drapšina sa drvoredom od 389 stabala, američkog koprivića (300 stabala), srebrnog jasena, duda i lipa, koju je sajt za arhitekturu i dizajn www.architecturendesign.net 2015. godine, zahvaljujući fotografiji Kikinđanina Nebojše Tatomirova, proglasio 22. najlepšom zelenom ulicom na svetu.
            U Kikindi se nalazi i Suvača - mlin na konjski pogon, iz 1899, jedini sačuvan u Srbiji; atelje i galerija na otvorenom „Terra“ i Muzej „Terra“ u prostoru stare kasarne „Servo Mihalj“ gde je pohranjeno 1.000 eksponata, skulptura u terakoti. Godine 1996. u glinokopu fabrike „Toza Marković“ pronađena je mamutica Kika stara 500 milenijuma, i odmah postala ljubimica i meštana i svih onih koji dolaze u ovaj grad. Mnogo toga je još vredno pomena vezano za ovaj grad, ali najpoznatiji simbol kikindske varoši su bile i ostale džinovske bundeve kojima je posvećena i najveća gradska manifestacija - Dani ludaje.
            Pre tačno godinu dana osnovana je Turistička organizacija Grada Kikinda sa ambicijom da uveže sve kapacitete grada u jedinstvenu priču, insistirajući na banatskom pedigreu koji ume znalački i toplo da ugosti svakog turistu i pruži mu jedinstven doživljaj. Na 43. Sajmu turizma u Beogradu, TOG Kikinda je, između ostalog predstavila gastro ponudu grada. Jasmina Milankov, v.d. direktor TOG Kikinda ističe da je upoznavanje sajamskih gostiju sa osobenostima ovog grada osnovni cilj njihovog nastupa uz poziv da u njemu provedu dan-dva i duže, jer se sigurno neće razočarati.
            - Kikinda je poznata po stvarima koje nemaju drugi gradova, ali za sajamski nastup odlučili smo se da Kikindu predstavimo kao grad bundeve i zavidan broj malih poljoprivrednih gazdinstava koji bundevu koriste kao sirovinsku bazu za razne proizvode, kao što su bundevino brašno, bundevino ulje, zelena salata, namazi od bundeve... Nismo predstavili pivo od bundeve, ali ono je spremno i svi koji dođu u Kikindu mogu da ga probaju. Proizvodi od bundeve na 100 načina mogu se naći u Suvenirnici (Trg Srpskih dobrovoljaca 23), a turisti do njih mogu doći i putem direktnog kontakta sa proizvođačima preko TOG Kikinda. Da je bundeva gradski brend svedoče i brojni kikindski restorani na čijim se menijima, tokom cele godine nalaze maštovita jela od ovog izuzetno zdravog povrća. Od čorbe, preko priloga do glavnog jela i deserta - objasnila je gospođa Milankov.
            Sve ove delicije od bundeve bile su topao poziv na „Dane ludaje“, najznačajniju turističko-privrednu manifestaciju koja će se ove godine održati u starom terminu, u septembru, po 37. put . Organizatori kažu da poziv nije preuranjen i da očekuju rekordan broj učesnika, takmičara u atraktivnim disciplinama za najtežu i najdužu budevu, za šta su potrebne dugotrajne pripreme.
            Godine 2019. održana je najuspešnija manifestacija u čast bundeve. Naime, 34. „Dani ludaje“ okupili su oko 65.000 posetilaca i učesnika; najteža bundeva bila je iz domaćinstva Dušana Jankova iz Čuruga sa rekodnih 639,5kg. Da bi narasla ovolika bilo je potrebno pet i po meseci svakodnevne pažnje i nege od početka aprila do takmičenja. Najduža bundeva bila je dugačka 366 cm Milana Vučena iz Kikinde, a među učesnicima bio je odgajivač četiri metara dugačke tikve, Goran Lazić, takođe iz Kikinde, koja je „otišla“ na takmičenje u Slovniju, kako bi bila upisana u Ginisovu knjigu rekorda.
            Kikinda nema hotel, ali ima 700 kreveta u privatnom smeštaju.
            - Bilo bi dobro da posle nekog vremena grad opet dobije hotel. Gradonačelnik je jako uporan čovek i iskreno se nadamo da ćemo u narednom periodu uspeti da nađemo neki način da se taj problem reši - istakla je Jasmina Milankov, dodajući da je Kikinda - grad dobrih ljudi, što je i slogan TOG Kikinda. Da je zaista tako svima onima koji dođu u njihov grad obećavaju da će to osetiti i u to se uveriti.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com