Tue07162024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Pirot - jedini grad u Srbiji sa tri zaštićena brenda

Pirot - jedini grad u Srbiji sa tri zaštićena brenda

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

          Na najvećej smotri turističkih događaja, 43. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, prirodne i kulturne potencijale kraja, sa velikim uspehom, predstavio je tim Turističke organizacije Pirot, koji je predvodio Dragan Novaković.

            Asocijacija za ovaj grad je nekoliko, ali je na prvom mestu pirotski ćilim, slikovno pismo grada Pirota. Jedinstven je po živopisnim šarama, od kojih svaka ima posebno značenje, za koje se veruje da ima blagotvoran uticaj, čak i čudotvorne moći na dom u kojem se nalaze. Potvrdu izvrsnosti pirotski ćilim je dobio 2003. godine oznakom geografskog porekla Zavoda za intelektualnu svojinu, na osnovu 95 šara - simbola i više od 120 elemenata koji su obuhvaćeni Elaboratom sa vrlo stogim kriterijuma. Proces upisa na UNESCO reprezentativnu lisu nematerijalne kulturne baštine započet je 2020., a velika vest je da je dve godine kasnije, tačnije ovih dana odlučeno da Pirotski ćilim bude peti srpski brend kojem je to pošlo za rukom, pored porodične slave (2014), srpskog kola (2017), pevanja uz gusle (2018). i zlakuske grnčarije (2021). Piroćanci planiraju da, u skladu sa statusom pirotskog ćilima, u dogledno vreme otvore Muzej ćilimarstva. Potrebno je neko vreme da se uredi namenjen  prostor, jer ovakav brend, a i grad u kojem je toliko vekova opstao, takav muzej zaslužuju.
            Pirot je kolevka kačkavalja. Više od 200 godina se u ovom gradu po ustaljenoj recepturi proizvodi kačkavalj. Pirotski kačkavalj je proizvod čiju tradiciju proizvodnje duže od 70 godina čuva Mlekarska škola s domom učenika „Dr Obren Pejić", koja je od 2016. nosilac oznake imena porekla „Pirotski kačkavalj od kravljeg mleka". Radionica za proizvodnju autohtonih mlečnih proizvoda po tradicionalnoj recepturi nalazi se u okviru škole. Ono što Piroćance raduje je sve veći broj poljoprivrednih gazdinstava opredeljenih za proizvodnju kačkavanja.
            Pored ovih brendova i za delikates u obliku potkovice - peglanu kobasicu iz Pirota, koja se pravi od ovčeg, kozjeg i junećeg mesa, a suši na vetru, pokrenuta je inicijativa zaštite za dobijanje oznake geografskog porekla. Njegovom zaštitom usvojili bi se jedinstveni postupci proizvodnje, uz male ustupke, ukoliko žele da svoj proizvod plasiraju na tržište. Čeka se potvrda Zavoda za intelektualnu svojinu kojom bi se ozvaničila zaštita pirotske peglane kobasice.
            - Osim ujednačavanja kvaliteta proizvoda, posledica zaštite su i povećanje cena, kao i interesovanja potrošača za taj proizvod. Trenutna cena kačkavalja za kilogram u Mlakarskoj školi iznosi 800 -1.000 dinara. To međutim neće biti dugo održivo i proizvod će biti skuplji, ali još uvek prihvatljiviji od cena manje kvalitetnih sireva iz zapadnoevropskih zemalja. Odavno je turizam Pirota u službi lokalnih, a svetski poznatih brendova. U okviru gradske pešačke ture hvalimo se našim kačkavaljem i turiste upoznajemo sa procesom proizvodnje kačkavalja u Mlekarskoj školi. Uvek posetimo i Zanatsku zadrugu za izradu ćilima „Damsko srce“, kao i zanimljive zbirke sačuvane po privatnim kućama. Velika želja TO Pirot je da u drugoj polovini jula upriličimo Svetski festival pirotskog ćilima. Za taj poseban događaj, na kojem ćemo prikazati neke od 200 unikatnih ćilima, odredili smo poseban prostor  rekonstruisane pirotske tvrđave Kale iz XIV veka  - kaže gospodin Novaković
            Stara planina je nezaobilazna turistička atrakcija, širok i otvoren prostor koji očarava svojom lepotom. Od 10-14. juna Stara planina biće domaćin adrenalinskim sprotskim manifestacijama: devetoj Ultra trail Stara planina 2022, najvećoj trail trci na Balkanu dužine 99km. Od 11-15. juna u Parku prirode Stara planina biće održana vrhunska planinska avantura  - HIGHLANDER, dužine 100 km u trajanju od pet dana.
            Briga za očuvanje prirode, kulturno-istorijskog blaga, posebno razvoj preduzetništva, prioritet su Grada Pirota. Na temeljima ove saradnje 2015. godine Pirot je proglašen pobednikom nacionalnog konkursa za izbor„Izuzetne destinacije Evrope“ - EDEN. U nastojanju da opravda i zadrži tu i takvu reputaciju, a pre svega turistima ponudi što više raznovrsnijih sadržaja, krajem juna grad će postati bogatiji za velelepni kupališni kompleks sa mnoštvom pratećih sadržaja.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com