Tue04162024

Poslednja izmena:09:06:30 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Saša Dujin: Poziv na avanturu u Novom Bečeju

Saša Dujin: Poziv na avanturu u Novom Bečeju

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Nezvanični srpski lider u domenu manifestacionog turizma je opština Novi Bečej, i sa 30-tak što manjih, što većih događaja sa zavidnim brojem turista teško je dostižan. Više od decenije pregalačkog i posvećenog rada tima Turističke organizacije opštine Novi Bečej, na organizaciji i bezmalo čitave opštine na njihovoj realizaciji, već godinama ovaj vid turizma drži u fokusu. Saša Dujin, direktor TOO Novi Bečej smatra da su manifestacije same po sebi značajan povod da turisti dođu, ali i najbolji promoteri svega drugog što ovo mesto/opština mogu da ponude od sadržaja. Tajna visokog intenziteta interesovanja publike za Novi Bečej, banatsku opštinu sa četiri naseljena mesta i oko 22.000 stanovnika su, po rečima direktora, u nalaženju uvek novih turističkih resursa i dinamici njihove prezentacije.

            Jedan od ključnih razloga značajnih za razvoj turističkog kapaciteta grada leži u činjenici da je Novi Bečej jedan od najuređenijih, najčistijih i najcvetnijih srpskih gradova, ako ne i na vrhu te liste. Prolećni radovi na pripremi turističke 2022. su već u punom jeku, a izdvajaju se oni oko marine i auto kampa „Gradište“ čiji je upravitelj TOO Novi Bečej.
            - Uredili smo parking prostor za vozila i „suvi vez“ za prihvat i čuvanje plovnih objekata tokom zimskog perioda. Zasadili smo 50-tak stabala kako bi za 2 -3-5 godina obezbedili hladovinu i napravili idealno mesto za uživanje, boravak i razne aktivnosti. Uredili smo pristan za brodove u tranzitu i na taj način pripremili se da uz sve ono što smo uradili prošle godine, obezbedimo uslove koji mogu zadovoljiti potrebe nautičara. Zajedno sa Gradskim komunalnim i pratećim službama koje se bave uređenjem grada uredili smo priobalje Tise i Tiski kej, jedan od najlepših na celom toku Tise, prilagođenim za rekreaciju, sportske aktivnosti, odmor i relaksaciju, jer se nama, Novobečejcima, pitomim, mirnim i sklonim druženju, nigde ne žuri. Novi Bečej je u pripremama za manifestacije, kvalitetnije i sa proširenom ponudom nego prošle godine - saopštio je gospodin Dujin.
            Za sve planirano TO će trebati podršku, odnosno sredstva dobijena putem konkursa. Prvi u nizu projekata je početak rekonstrukcije Hostela „Stara vranjevačka opština“, odnosno uvođenje grejanja i centralne klime, čime će uslovi boravka turista biti značajno poboljšani.   Rak rana novobečejskog turizma ranijih godina bili su smeštajni kapaciteti, u poslednje vreme značajno su poboljšani. Tokom prošle, 2021. godine, otvoreno je 10-tak novih objekata, a od vikendica sa malim bazenuma i drugim sadržajima na Bisernom ostrvu napravljene su prave male oaze za uživanje, pecanje, odmor. Zahvaljujući ovom povećanju umalo je oboren dosadašnji rekord (od +22) u broju noćenja iz 2019., i rast od 60% u odnosu na 2020. godinu.
            Sve to govori da su Novobečejci u prethodnom periodu vredno radili na promociji pet idelanih destinacija u medijima i na društvenim mrežama: Muzej Žeravici, jedinom muzeju starih traktora i parnih mašina na Balkanu i Muzeju Kotarka, jedinstvenom poljoprivrednom gradu, zavičajnom muzeju Novog Miloševa, Muzeju „Glavaševa kuća“, primeru građanske kulture iz prve polovine XIX veka, Arači, benediktinskom manastiru iz XIII veka, SRP „Slano Kopovo“, jednom je od najvažnijih i najosobenijih staništa ptica u Evropi.
            Tu je uvek i Tisa, nepresušna inspiracija svih generacija stasavalim na njenoj obali. Većina meštna i gostiju ovog grada dolaze na obalu ili svoja plovila da se kupaju i sunčaju, odmore kada završe radni dan, koristeći sve čari prirode, a u srcu grada. „Tiska kuća“ i Čarda „11 Plavih“ reprezentativni su restorani na reci sa specijalitetima od sveže ribe i ako neko nije voljan da kuva, rado završi na jednom od ova dva mesta. Kolika je privrženost reci govori činjenica da se tu provode čitavi dani, pa i godišnji odmori. Čak 50% od ukupnog broja plovila pripada meštanima, ostala su u vlasništvu zaljubljenika u Tisu iz Zrenjanina, Kikinde, Novog Sada, Beograda, Subotice. Za ovu godinu od sredine jula do sredine avgusta najavljene su posete i rezervisana mesta za prihvat za individualna plovila, a tu je i veliki broj regata, kojima je Novi Bečej dobar domaćin i usputna stanica koju nikada ne zaobiđu.
            Novi Bečej je okružen vodama reke Tise, Stare Tise i kanalom DTD. Na ovim vodama bogatim ribom, u skladu sa propisima razvijen je, a Novobečejci kažu i preporučljiv, sportski ribolov. Novi Bečej je jedno od retkih mesta koje na Staroj Tisi ima rampu za ljude sa kolicima, gde mogu nesmetano i bezbedno pecati.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com