Sun07212024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Tatjana Palkovač: Vršac, vino i još po nešto

Tatjana Palkovač: Vršac, vino i još po nešto

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Vršac je u isto vreme i varoš i grad. Moglo bi se reći gradić, ali to ne bi bilo sasvim tačno. Jer, ovaj grad neverovatnih prirodnih lepota, bogatog kulturno-istorijskog nasleđa, sa razvijenim zabavnim, sportskim i društvenim životom, nekolicinom manifestacija dugog trajanja, živi životom velegrada. Velegradom ga čine i njegova vinska prošlost, sadašnjost, a svi su izgledi i budućnost. Vršac je grad duge vinske prošlosti i prvi u Srbiji koji je primljen u Asocijaciju vinskih gradova Evrope - RECEVIN. Zato u Vršcu sve počinje od vina i uz vino.

            Jedan od simbola grada pod Kulom je vinska manifestacija „Dani berbe grožđa“, nosilac prestižne oznake kvaliteta „Najbolji iz Vojvodine“ i tradicijom od 64 godine.
            - Veoma smo ponosni na ovu nagradu u koju je utkan rad i trud mnogih generacija unazad, mnogih direktora i zaposlenih u TO Vršac, predsednika opštine i svih građana Vršca, da bi ona, bogata sadržajima, izgledala kao što danas izgleda. Zadovoljni smo što su to prepoznali nadležni iz Pokrajinske vlade. I tu sigurno nećemo stati. Dalja afirmacija popularnog Grožđebala, koji okuplja 150.000 posetilaca iz zemlje i regiona tokom četiri festivalska dana je naš zadatak i naša obaveza. Želimo da nam dođe još više gostiju, a to će biti moguće samo ako nastavimo da razvijamo ovu priču i širimo ponudu, kako bi naši gosti bili zadovoljni što su svoje slobodno vreme trećeg vikenda septembra odlučili da provedu kod nas - kaže Tatjana Palkovač, direktor Turističke organizacije Vršac.
            Vršac je grad ne jednog, već tri vinska festivala. Godinu započinje „Danima mladih vina“ u Gudurici, u februaru, nastavlja festivalom „VinoFest“, ove godine šesnaestim po redu, drugim na otvorenom, na Trgu Sv. Teodora Vršačkog 01. i 02. jula u intervalu od 18 do 24:00. Domaćini ove godine očekuju povratak gostiju iz susedne Rumunije, velikih poštovalaca vina i vinske kulture.
            Ponudu vinskih događaja TO Vršac uvek isprati promotivnim aktivnostima atraktivnih turističkih destinacija i programima u gradu i okolini. Nakon popularizacije bogate kulturne tradicije, arhitekture, poznatih Vrščana, afirmacije Vinskog sela Gudurice i posle rekonstrukcije obilazak Vršačke kule, otkrivanja turistima živopisnog sela Šušare, neočekivanih Zagajičkih brda, ove godine su u promotivnom fokusu Vršačke planine sa najvišim u Vojvodini - Guduričkim vrhom (641m).
            - Želimo da turiste upoznamo sa 15 obeleženih pešačkih staza dužini 62 km i damo do znanja da je Vršac označen kao jedna od destinacija sa najkvalitetnijim vazduhom u Srbiji. Gosti Vršca imaju priliku da posete jednu od manifestacija u nezagađenoj sredini, i pored turističkog doživljaja učine nešto dobro za svoje zdravlje - objašnjava direktor.
            TO Vršac će ove godine interesovanja turista usmeriti na „Helveciju“, nekada vinski podrum koji je 1880. podigao švajcarski trgovac vinom Bernard Štaube, danas jedinstveni turistički objekat u podnožju Vršačkih planina u vlasništvu „Vinarije Drašković“.
            Značajna informacija za sve namerne da svoj boravak u Vršcu produže na nekoliko dana, da Vršac raspolaže dovoljnim brojem smeštajnih kapaciteta. Pored hotelskog smeštaja sa dve, tri i četiri zvezdice, grad raspolaže sa 400 ležaja u privatnom sektoru. Na samo 10 km od grada, nalazi se Dom Crvenog krsta, odmalište na 346 m.n.v., na bregu sa ružom od 17 vrsta vetrova, koja ga svrstava u vazdušnu banju. Odmaralište je otvorenog tipa i garantuje poseban doživljaj Vršca i njegove okoline.
            Sve napred navedeno, uz malo priče i dosta vina i muzike, predstavila je trećeg dana  43. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu, Turistička organizacija Vršca. Po reakcijama brojne publike uspešno i ukusno.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com