Sun07212024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Otvaranje galerije Adligat istorijski dan za Inđiju

Otvaranje galerije Adligat istorijski dan za Inđiju

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Galerija „Adligat“ sa izložbom posvećenom legendarnom glumcu Pavlu Vuisiću, otvorena je u Inđiji, 30. marta 2022. godine, uz podršku čelnih ljudi grada i njenih građana, svesnih da će ovakav prostor obogatiti kulturnu scenu, ujedno i turističku ponudu grada.

            Adekvatan naziv novootvorene Galerije - Adligat (više raznorodnih knjiga ukoričenih istim koricama), predstavlja zbirku nekoliko legata značajnih ličnosti iz istorije i umetničkog miljea Srbije, u kojem će se čuvati predmeti iz njihovog ličnog i profesionalnog života. Publika je na otvaranju izložbe posvećene čuvenom bardu srpskog glumišta Pavlu Vuisiću, mogla da vidi njegovu lulu, upaljač, pasoš i vozačku dozvolu, češalj, razne dokumente, njegove skice i crteže na blok papiru, svežanj ključeva za kamion iz serije „Kamiondžije“.
Planirano je da ova i sve naredne postavke budu u trajanju od tri nedelje.
            - Nakon otvaranja Keltskog sela u julu prošle godine, koje je za samo par meseci postalo prava turistička atrakcija, počeli smo da razmišljamo o realizaciji davnašnje ideje, da Inđija dobije prvi muzej. Ovim nismo iscrpeli svoje ideje. Varoš poput Inđije zavređuje takođe etnografski i zavičajni muzej, ali smo zadovoljni što su se stekli uslovi da otvorimo Galeriju „Adligat“, jedinstvenu u Srbiji. Moj mali tim iz TOO Inđija, u prethodna dva i po meseca je po ugledu na radni dan čuvenog japanskog pisca Haruki Murakamija, ustajao rano i do kasno radio videviši da to ima smisla i da je vredno truda - rekao je na skupu povodom otvaranja dr Milan Bogojević, direktor Turističke organizacije opštine Inđija.
            U maniru dobrog domaćina, dr Bogojević je sa prisutnima podelio deo istorije, i osim čina otvaranja rekao da je prvi put u Srbiji, u inđijskoj Galeriji, prikazan legat Miloša Crnjanskog, kao i zbirka princa Đorđa Karađorđevića, za koju, do pre četiri meseca, niko nije znao. Ovom neprocenjivom delu naše istorije pridružuju se i pisma kralja Milana Obrenovića, Save Šumanovića, odeljak japanske književnosti, legat primabalerine i koreografa Ivanke Lukateli, legati glumaca Bate Stojkovića i Ivana Bekjareva, pisca Raše Popova, slikara Save Šumanovića i mnogih drugih.
            - Raritet je da legat Pavla Vujsića ostaje u trajnom vlasništvu Galerije. Uz Keltsko selo koje je, u ovom trenutku sa 3.000 rezervacija za ekskurzije, mesec i po - dva do otvaranja, postalo prava atrakcija, dobili smo mogućnost da đacima ponudimo i posetu ovom muzeju.
            Nadovezujući se na reči domaćina, Vladimir Gak, predsednik opštine Inđija, najavio je velika ulaganja u razvoj turizma i kulture. Otvaranje Galerije „Adligat“ je dokaz značajne podrške lokalne samouprave zajedničkim naporima da Inđija osim grada privrede bude i grad kulture, turizma i sporta. Predsednik je iskazao veliko zadovoljstvo povodom otvaranja galerije i najavio realizaciju sličnih projekata u naredne dve godine. Kao čelni čovek opštine osvrnuo se i na druge teme:
            - Naravno da je privreda pokretač razvoja, nešto što omogućava da razgovaramo o drugim temama, da se nađemo na kulturnoj mapi, da imamo legate velikih ličnosti Srbije, o kojima i danas govorimo sa velikim poštovanjem. Nama ni ranije nisu nedostajali kulturni sadržaji, ali se radi o podizanju svesti o tome koliko su nam ovakve stvari važne. Borimo se da menjamo stvari, a promene, posebno one korenite, nisu lako ostvarljive. Energije, volje, i znanja za to imamo i tako ćemo i nastaviti - najavio je gospodin Gak.
            Branislav Mamić, sekretar Udruženja usluga Privredne komore Vojvodine (PKV) podsetio je na tradicionalno dobru i intenzivnu saradnju TOO Inđija i PKV, na zajedničke nastupe kako na domaćim, tako i inostranim sajmovima.
            - Turizam se, zaustavljen globalnom situacijom, pokazao jednim od najžilavijih. Već se u prvoj godini posle relaksacije mera vraćamo na stare staze i verujem da ćemo ih u perspektivi unaprediti. PKV ima svoje alate kojima može da pomogne u promovisanju vrednih projekata i prepoznali smo da je vojvođanski turizam jedan od najvažnijih. Ove godine je Novi Sad Evropska prestonica kulture, i to je velika šansa da ukupni kulturni i turistički proizvod Vojvodine i Srbije predstavimo na najbolji način - rekao je Branislav Mamić i tom prilikom otkrio da je ovogodišnji laureat za prestižnu nagradu PKV „Kapija uspeha“ - Tematski park „Keltsko naselje” Inđija.
            Umesto ličnog obraćanja, Galerija „Adligat“ je otvorena upisom u Knjigu utisaka gospodina Vladimira Gaka, gospodina Branislava Mamića i dr Milana Bogojevića.
            Ono što se takođe moglo saznati je da Železnička 1b, nije konačno odredište Galerije, već da će, po rečima gospodina Gaka, kada se za to steknu uslovi, biti premeštena u adaptiranu zgradu Centra za socijalni rad, dok će za potrebe Centra biti podignuta nova zgrada. Postoji mogućnost da opština Inđija preuzme staru železničku stanicu u Beški, koja bi nakon rekonstrukcije, takođe bila prilagođena muzejskom prostoru.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com