Sat07202024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Vojislav Mrkšić: Pošten rad i kvalitet u funkciji prosperiteta

Vojislav Mrkšić: Pošten rad i kvalitet u funkciji prosperiteta

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Okončanje radova na novom objektu za preradu mesa, u sastavu Zemljoradničke zadruge „Mrkšićevi salaši“ u Srpskom Itebeju bili su povod da mr Jelena Nestorov, predsednica Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV) sa kolegama i agrarni novinari u četvrtak, 31. marta. obiđu ovo reprezentativno zdanje najsavremenije u Srbiji, a verovatno i u regionu. Objekat će biti pušten u rad u toku iduće nedelje, po dobijanju zvaničnog rešenja za početak rada.

            - Objekat je površine od 8.000 m2 sa svom protrebnom infrastrukturom, počev od garderoba do prostorija za ekspediciju gotovih proizvoda. Objekat je opremljen najsavremenijom opremom, novim modernim mašinama koje će obezbeđivati strogo kontrolisan i bezbedan proces rada. Kapacitet objekta je oko 320 tona gotovih proizvoda u jednoj smeni, što punjenih, kuvanih (kačenih) i polutrajnih. U narednoj fazi očekujemo da počnemo i sa fermentisanom robom, potom i konzerviranom. Radna snaga, takođe neće biti problem i obezbeđena je iz postojećeg, starog pogona - navodi Vojislav Mrkšić, direktor ZZ „Mrkšićevi salaši.
            Direktor je objasnio da je ZZ „Mrkšićevi salaši“ ušla u ovu investiciju radi stvaranja uslova za povećanje kapaciteta i modernizaciju tehnološkog procesa, a značajna je i za sve brojnije kooperante.
            - Sa dobavljačima imamo stabilne ugovore, sa nekima radimo godinama i imamo korektan odnos prema njima, uredno plaćamo. Kod farmi koji imaju dobar kvalitet plaćamo i više, jer znamo to da cenimo i za sada nemamo problem količine stoke ni sada, kada je rast cena žive stoke realan, s obzirom na rast cena žitarica i repromaterijala - dodaje gospodin Mrkšić.
            ZZ „Mrkšićevi salaši“ osnovana je 1992. godine od strane desetoro članova porodice Mrkšić, sa ratarstvom kao osnovnom delatnošću. Dve godine kasnije podignut je silos za skladištenje ratarskih kultura, sledi otvaranje benzinske pumpe (1997), klanice (2003). Pekara je otvorena 2004-te, danas kapaciteta 2.000 vekni na sat, sa širokom paletom raznovrsnih peciva, belim, lisnatim i dr. testom. Tri godine kasnije otvoren je prvi maloprodajni objekat čiji je broj sukcesivno rastao, i dostigao 21 maloprodajni objekat širom Vojvodine. Plan je da se dostigne cifru od 40 maloprodajnih objekata. Godine 2014. otvoren je „MS“ restoran sa pratećim sadržajima.
            Tokom tri decenije delovanja Zadruga se permanentno susretala sa brojim izazovima. Od 01. aprila na snagu je stupila nova mera Ministarstva poljoprivrede po kojoj će meso i proizvodi u kojima je najmanje 50% mesa domaćeg porekla, u svim trgovinama u Srbiji nositi  oznaku „Poreklom iz Srbije“. Koliko će to uticati na poslovanje ZZ, gospodin Mrkšić kaže:
            - Praksa i politika naše firme je usklađena sa ovim merama, jer na takav način radimo od prvog dana, i isključivo sa sirovinama životinjskog porekla od proizvođača sa domaćih farmi iz neposredne okoline. Naši proizvodi se prepoznaju na tržištu i ono što nas ohrabruje da naši potrošači, konzumeti to prepoznaju i kada jednom kupe naš proizvod vraćaju se da ga opet kupe. Nisam siguran koliko će ta mera uticati na uzgajivače i utovljivače stoke, koji bi imali siguran plasman da ih ne ugrožavaju uvozne sirovine, što se dešava, jer se gro prerađivačkih industrija bazira na uvoznoj sirovini. Mi smo jedva čekali da se prepozna „ko, šta i od čega“ proizvodi i to smatram velikom šansom za nas i one kojima je na prvom mestu kvalitet. Isto tako važno i konzumentima da znaju šta jedu.
            Na pitanje: - Koji je razlog proširenja kapaciteta u ovako teškoj situaciji? - domaćin je odgovorio: - Pre tri godine ušli smo u izgradnju ovakvo skupog objekt koji je do sada premašio 7 miliona evra. Zadesilo nas je ovo teško vreme ali srećom, na samom kraju, pa smo izbegli skok cena građevinskog materijala i opreme. Odlučili smo se da podignemo veći i savremeniji objekat jer su naše potrebe prerasle kapacitet starog. Jedan od naših primarnih motiva bio je opstanak života u ovom mestu. Imamo preko 300 zaposlenih i na taj način zadržavamo mlade ljude. Jedno smo od retkih mesta sa nešto manje od 300 đaka u osnovnoj školi, i sa 50 mališana u vrtiću. To je budućnost sela, ali i izvesnost ZZ „Mrkšićevih salaša“ koja na tržištu opstaje zahvaljujući kvalitetu. To je jedan od najtežih puteva dolaženja do cilja ali treba biti istrajan, zarade velike nema, dok su sirovine, energija, kao i cena rada, što je prirodno da bi stručni ljudi bili motivisani da ostanu da rade u firmi, poskupeli. ZZ ide u pravcu kvaliteta i predusretljivosti prema potrošačima, kako bi na tržištu bili prepoznatljivi u odnosu na druge.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com