Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Vojvodinamična 2022. turistička godina

Vojvodinamična 2022. turistička godina

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Turistička organizacija Vojvodine sa uspehom nastavlja misiju objedinjene promocije severne srpske Pokrajine. Tako je bilo u Budimpešti, Beogradu i Banjaluci, a biće nstavljeno na Sajmu turizma u Bratislavi „ITF Slovakia Tour” 28.04.  do 01. maja; Međunarodnom sajmu turizma i ekologije „List” 2022 u Lukavcu (BIH) od 05. do 07. maja; Danima Vojvodine u Trebinju (BIH) od 07. do 08. maja; na projektu Tour de Fruška, Vrdnik od 20. do 22. maja (https://vojvodina.travel/tour-de-fruska/): Sajmu turizma i gastrokulture u Bijeljini (BIH) od 27. do 28. maja, kao i na manifestaciji „Fruška gora walk ‘n’ wine” najavljenoj za 11. jun (https://vojvodina.travel/walk-n-wine/).

            Na minulom, 43. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, turistička ponuda Pokrajine prezentovana je na zajedničkom štandu TO Vojvodine i 11 lokalnih turističkih organizacija (Bački Petrovac, Bač, Bečej, Bačka Palanka, Odžaci, Sombor, Vršac, Kovin, Bela Crkva, Nova Crnja, Kovačica). Kao suizlagač na štandu predstavila se i Privredna komora Vojvodine. Posetiocima sajma predstavljeni su turistički sadržaji Vojvodine putem štampanih i video materijala, kao i brojnih prezentacija koje su održane na štandu. Akcenat je bio na gastronomiji Vojvodine, odnosno kampanju „Vojvođanski ručak - neodoljivi ukusi ravnice“, koja je započeta u 2021. Kao nastavak pomenute kampanje tokom sva četiri dana održavanja sajma realizovana je najava „Škole kuvanja - Vojvođanski ručak“, koja će u narednom periodu biti sprovedena u saradnji sa „Kuhinjicom“ i Kulinarskom federacijom Srbije. Reč je o turističkom proizvodu koji će objediniti školu kuvanja i turističku posetu destinacijama. Najava ovog projekta uključivala je degustaciju autentičnih vojvođanskih jela, kao i predstavljanje štampanog izdanja brošure „Vojvođanski ručak - neodoljivi ukusi ravnice“. Najveće interesovanje posetilaca zabeleženo je upravo za gastronomiju i aktivni odmor u Vojvodini.
            Turistička ponuda AP Vojvodine predstavljena je i posetiocima 2. Međunarodnog sajma u Banjaluci u periodu od 08. - 10. 04.2022.. Posetioci su imali priliku da se upoznaju sa sadržajima koje Vojvodina nudi kao turistička destinacija, sa akcentom na gastronomiji i aktivnom odmoru. Nakon potpisivanja sporazuma o zajedničkom nastupu na međunarodnim tržištima TOV i TO Republike Srpske proširile su saradnju potpisivanjem sporazuma o zajedničkom učešću na projektima prekogranične saradnje Srbija - BiH. Na ovaj način će se povezati dve destinacije u smislu razvoja aktivnog turizma i svih prednosti koje on pruža.
            Među brojnim budućim aktivnostima koje će biti realizovane je i projekat pod nazivom SMARTER AOE, na kome će pored partnera iz još šest zemalja učestvovati i TO Vojvodine. Početkom 2022. potpisan je ugovor i počeo je proces realizacije odobrenog projekta COSME, „SMARTER AOE“, Amazon of Europe, COS-TOURINN-2020-3-04,
koji ima za cilj da podstiče usvajanje digitalizacije i inovacije od strane MSP u turizmu kroz transnacionalnu saradnju. Projekat je finansiran iz fondova Evropske Unije 75% i traje 30 meseci (januar 2022 - jun 2024). Biciklistička staza Amazon of Europe je prvi pentalateralni turistički proizvod koji se može rezervisati i koji je ušao u fazu testiranja proleća 2021. AoE biciklistička staza povezuje 5 zemalja u preko 1.250 km biciklističkih staza duž obe strane reka Mure, Drave i Dunava. Proizvod koji se može rezervisati ponudiće biciklističke pakete koji će omogućiti biciklistički odmor na 26 etapa. Paketi će biti potpuno individualni i uključivaće pun komfor za posetioce, uključujući smeštaj, polupansion, usluge mobilnosti i posete atrakcijama kao što su posmatranje ptica, posete parkovima prirode ili lokalitetima kulturnog nasleđa. Proizvod će povezati preko 300 MSP u jedinstveni pentalateralni poslovni ekosistem i ima potencijal da se replicira u druge rezervate biosfere ili zaštićena područja sa turističkim proizvodima na otvorenom koji se mogu rezervisati. Štaviše, pružaoci usluga se kreću od malih i srednjih preduzeća koja zapošljavaju jednu osobu do hotela srednje veličine, pri čemu velika većina MSP zapošljava do 7 zaposlenih. Ovim malim i srednjim preduzećima u većini slučajeva nedostaju veštine vezane za inovacije i digitalizacije, koje se tiču njihovog svakodnevnog rada sa turistima, a koje će ovim projektom biti unapređene.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com