Sun05262024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Životni i vinski putevi Dragane Ristić

Životni i vinski putevi Dragane Ristić

  • PDF

           Život nije odlaženje i vraćanje već traganje za smislom, ciljem, za samim sobom. To potvrđuje Dragana Ristić, ing. prehrambene tehnologije, devojka koja je tražeći sebe pronašla sebe u vinarstvu, i posle pet godina kao enolog smederevske vinarije „Jeremić“ i sezone provedene u istom svojsvu na ostrvu Vis, odlučila se za dalje traganje, kroz usavršavanje do potpunog ostvarenja. Jer, „vinski ratnici“ ne odvajaju život od posla, već žive taj posao:

            - Između onoga što vino može da pruži i mog personalitija je znak jednakosti - kaže ova samosvesna devojka, željna novih znanja, iskustava, izazova: - Ne mislim da sam radeći ovde sve naučila, ali mi se pružila šansa za daljim usavršavanjem i učinjem. Ono što sam započela kao konsultant nacionalnog ocenjivanja vina pokazalo se kao dobra edukacija i potvrda mojih očekivanja. Poziv koji sam oberučke prihvatila tiče se nadogradnje mojih znanja u Nemačkoj, vezanih za organska i biodinamička vina u trajanju od tri meseca. Mislim da će sve veća potržanja za vinima tog karaktera, kao proizvoda edukacije samih konzumenata vina, uzrokovati da će za pet-šest godina vinarije u većini biti u toj proizvodnji.
            Da li će boravak produžiti isključivo zavisi od nje i njenog doživljaja i pristupa samom konceptu, ali s obzirom na nemački prisup radu, organizaciji, možda će ostati i duže. Njena želja je da se vrati u Srbiju i implementira stečeno šireći svoja znanja na ovom, po njenim rečima izuzetno pogodnom tlu.
            - Na poslednjem ocenjivanju sam imala kontakte sa kolegama iz celog sveta. Pokazali su veliko interesovanje za sorte koje gajimo, vina koja proizvodimo. Bili su veoma iznenađeni prisustvom francuske tehnologije, italijanske opreme i našim vinima, ali mi, pod brendom - Vina iz Srbije, ne postojimo. U ranijem vremenu, zbog svega poznatog, bavili smo se manje elegantnim stvarima nego što je vino. Desetak godina u nazad prisutna je ogromna ekspanzija u tom sektoru, uložena je velika energija kako bi se približili evropskim vinskim regijama, a nama teroar daje za pravo da budemo na toj vinskoj mapi prepoznati po dobrim vinima - kaže Dragana Ristić.
            Da bi zauzeli mesto koje nam u vinskom svetu po kapacitetima i resursima pripada, potrebna je opšte prihvaćena definicija vina. Bela Hamvaš, mađarski filozof, vina deli na ravničarska i brdovita, plavokosa (bela) i tamnokosa (crvena), muška (suva) i ženska (slatka); sopran, alt, tenor i bas vina, jednoglasna i višeglasna, simfonična; solarna (suncolika), lunarna (mesecolika) i astralna (zvezdolika) vina, logična i mistična, vizuelna i akustična i tako dalje do u beskonačnost. Dragana Ristić filozofiju povezuje sa doživljajem vina i ličnim pristupom:            - Možemo se vezati za tehnologiju, da li je vino ispravno ili nije, šta sme da se oseti u vinu, a šta ne i svi očekujemo pismeno, korektno vino. Međutim, u oceni vina presuđuje naš doživljaj tog vina. U Berlinu sam imala priliku da tokom dragocenih 14 dana ocenjujem sa mojim iskusnijim kolegama vrhunska vina sa svih kontinenata. Njihov zaključak je bio da su sva vina korektna. Ono što je pojedina izdvajalo bio je teroar, i mislim, da se vratim na srpska vina, treba zajedničkim snagama da se izborimo za mesto naših vina u svetu.
            Po njenim rečima, danas se vino pije ne idući za reklamama već za svojim ukusima.
            - Edukacijom vinara i ekspanzijom vinarstva edukuju se i konzumenti. Svakom vinaru je u interesu da napravi vino koje će biti zanimljivo širokom spektru konzumenata, ali svaki vinar koji drži do sebe, trebao bi da ide za tim da da neki lični pečat. Ukoliko bi svi hteli da udovoljimo nekim standardima, ukusu publike, vina bi bila jednolična. Nagrade nam vakako znače, individualne kao i za zemlju koja tek treba da se probije u vinskom svetu. Treba da pratimo svetske trendove ali, treba da pravimo vina koja se dopadaju nama. Imala sam priliku da probam vina koja su ocenjena najvišim ocenama, a za mene su bila samo korektna, dok su neka vina koja nisu bila nagrađena nekim velikim odličjima mene oduševila. Zato svako od nas treba da bira vina na osnovu lične percepcije, ličnog doživljaja i ukoliko to neko vino želi da posluži prijateljima, porodici, želi opet da ga popije, za njega to vino ima zlatnu medalju i da bude u fokusu. Treba da verujemo svom doživljaju. Treba pratiti trendove, treba se usavršavati, ali treba zadržati individualnost i slediti svoj osećaj, jer to je nešto što pravi razliku između vina - primetila je Dragana Ristić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com