Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Selo je za mlade ljude

Selo je za mlade ljude

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Šarenolikost je odlika mioničkog kraja. Bogat prirodnim lepotama i kulturno-istoriskim spomenicima, ima velikih potencijala za razvoj lovnog, ribolovnog, sportskog, seoskog, kulturno-istorijskog, manifestacionog, i sve uslove za dalji razvoj korporativnog turizma.

            Jedan od ostvarenih potencijala, pravi dragulj opštine je Banja Vrujci, mesto gde voda ključa. Prema legendi, reka Toplica, koja protiče kroz Banju, nazvana je po kosovskom junaku Milanu Toplici, koji je na njenim obalama vidao rane. Po drugoj, njenu lekovitost je otkrio iznemogli konj ostavljen kraj izvora u blatu, koji se posle nekoliko dana oporavio. „Nekada su vrujičke izvore stanovnici okolnih mesta koristili kao „močila“ za konoplju, perila za odeću i pojila za stoku“. Prvo banjsko kupatilo „Vojvoda Mišić“ podignuto je 1938. godine, od kada počinje i razvoj Banje kao turističkog mesta i lečilišta. U ponudi Banje Vrujci su dva kompleksa otvorenih bazena i jedan zatvoreni, u okviru hotela „Vrujci“. Rekreativni centar „Nova banja“ ima sedam bazena i velelepni Aqua park. Svi banjski bazeni pune se vodom iz lekovitih izvora.
            Od tridesetak mioničkih sela koja se razvijaju bez žurbe, u skladu sa ritmom tamošnjih žitelja, svako ima svoju osobenost. Selo Struganik je mesto rođenja velikog srpskog vojskovođe Živojina Mišića. Njegova rodna kuća danas je istorijsko entografski park koji predstavlja rekonstrukciju autentičnog seskog domaćinstva u zapadnoj Srbiji s kraja XIX i početka XX veka. U selu Ključ nalazi se najpoznatije arheološko nalazište - Velimirovi dvori, ostaci srednjovekovnog utvrđenja iz XV veka i Šalitrena pećina u klisuri reke Ribnice, na tri km od centra Mionice. U selu Paštrić, u Poljoprivredno-turističkom gazdinstvu „Petrović“,  nalazi se Muzej kamena i domaćeg čaja. U Banji Vrujci Tkački dvor, umetnice Zagorke Stojanović. Manastir Svetih otaca Petra i Pavla, 13 zaštićnih stabala lipe i Šalitrena pećina u kojoj obitava 15 vrsta slepih miševa, čine jedinstveni Spomenik prirode Ribnica, i pod zaštitom je kao jedinstveni speleološki spomenik u Srbiji.
            U Mionici, prema legendi nazvanoj po devojci Mioni, koja je zadivila Karađorđa svojom neobičnom lepotom, sa 13 godišnjih manifestacija otvara se velika priča i o manifestacionom turizmu.
            - Uvreženo je mišljenje da mladi ljudi žive u gradu, a stariji na selu. Sa današnjim iskustvom koje imam sve više sam sigurna da je selo za mlade, a grad za starije. Jer starijima treba blizina prodavnice, lekara, društva. Za nas omladince, pune snage, volje, ideja, život na selu je inspirativan - objašnjava Bojana Glišić, direktor Turističke orgnizacije Mionica, jedna od najodgovornijih za preobražaj ovog manje poznatog, a poželjnog turističkog odredišta, posebno za porodice sa decom, one koji vole ritam sela, koji korespondiraju sa tragovima prošlih vremena i narodnih običaja sačuvanih u ovim sredinama, ali i onima koji uživaju u sportu i rekreaciji, banjskoj ponudi, manifestacijama.
            Bojana Glišić nikada nije ostavila mogućnost da se na selo ne vrati. Rođena u Valjevu, leta je provodila kod bake i deke u Struganiku, uživajući u svakom trenutku. Godine 2008. porodica otvara Domaćinstvo „Tomašević“, u kojem mlađana Bojana provodi „radna“ leta. Po završetku Prirodno-matematičkog fakulteteta Univerziteta u Novom Sadu, i master studija turizmologije 2018. godine, vraća se, ne u Valjevo, već u Struganik, oblikujući turističko domaćinstvo u pravcu zahteva savremenih turista. Njen rad je vrlo brzo primećen i već naredne godine dolazi na čelo TO Mionica. Za tri godine nivo turističke ponude opštine, posebno u delu seoskog turizma je znatno napredovao, ali ona ne mari za brojke. Iako je pomak vidljiv, a turisti dolaze čak iz Kine, Indije..., svoj i učinak turističkih radnika, domaćina, još uvek meri zadovoljstvom gostiju na osnovu njihovog doživljaja. Neki potezi na nivou države, takođe su se pokazali dobrim, kao što su izgradnja autoputa „Miloš Veliki“, zahvaljujući čemu je Mionica postala dostupnija i povezanija sa emitivnim centrima, odakle dolazi najveći broj gostiju.
            Cilj TO Mionice je da isprati vreme današnje, a sačuva tradiciju i običaje. Gosti Mionice mogu da osete pravu blagodat života na selu, da učestvuju u radu u domaćinstvu, pletu venčiće, prave zimnicu pod budnim okom domaćice. Nekoliko porodica iz Beograda svake godine osim odmora, boravak koriste za pripremu slatka od kupina, šljiva i višnje, najzastupljenija slatka u kraju. Sva domaćinstva povezana su sa TO, i dovoljno je da neko poželi da dođe u ovaj kraj, da se javi na njihovu adresu.
            - Vodila sam se srcem jer sam kao mala mnogo vremena provodila na selu upravo kod bake i deke gde sada i živim. Moj entuzijazam i energiju prenela sam i u TO. Zadovoljna sam da me uzorom smatraju i učenici ovdašnje Srednje škole Mionica, smer: turizam, i da mnogo toga može da se uradi bez ikakvih veza - rekla je Bojana Glišić, a mladima poručila: - Ako pratite svoje snove, korak po korak doći ćete do cilja. Selo usporava, daje mir i tišinu, ali i vreme da se razmisli o željama. Mlad čovek često nije svestan šta želi dok ne smiri misli, ne zastane, a na selu za to ima vremena.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com