Wed04172024

Poslednja izmena:09:06:30 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Stara Pazova u korak sa novim turističkim trendovima

Stara Pazova u korak sa novim turističkim trendovima

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Kao opština kroz koju prolaze značajni međunarodni putni i železnički pravci koji idu ka Subotici i Mađarskoj odnosno Nemačkoj na severu, a ka Nišu i  prema Grčkoj na jugu, beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ kao najvažnija vazdušna luka u Srbiji udaljena svega 25 km od centra Stare Pazove, vojnog aerodroma Batajnica, budućeg kargo centra na samo osam kolometara - sve su to prednosti i opravdanosti ekspanzije razvoja tranzitnog turizma u opštini Stara Pazova.

            - Prethodne godine zabeležen je rekordni broj ostvarenih noćenja sa preko 50 hiljada noćenja, sa prosečnim zadržavanjem gosta od 3,5 dana. Značajan broj ostvarenih noćenja, povećana tražnja povlači i činjenicu da se iz godine u godinu broj smeštajnih kapaciteta povećava. Postojeći kapaciteti se proširuju, a sa ponosom ističemo da vlada veliko interesovanje građana za kategorizacijom kuća, apartmana, soba i seoskih turističkih domaćinstava - kaže Dragana Zorić, direktor Turističke organizacije opštine Stara Pazova,  
            Dodaje da je proteklih godina dosta rađeno na edukaciji i umrežavanju već postojećih turističkih privrednika i ne privrednih subjekata u osnaživanju i proširivanju njihove ponude, kako bi na tržištu plasirali autentičan i primamljiv proizvod. Naglasak je stavljen na očuvanje tradicije i kulturu življenja na ovom podneblju, regiji, a sve to predstavljeno na moderan i savremen način.
            - Kako bi turistima i posetiocima upotpunili i pružili motiv da dođu i što duže borave kod nas, Turistička organizacija je proteklih godina dosta radila na adaptaciji i rekonstrukciji objekata koji su pod zaštitom države, a koji bi u bliskoj budućnosti mogli da budu značajna turistička atrakcija. Pretprošle godne u Zavičajnoj kući narodnog heroja Janka Čmelika otvorena je stalna etnološka postavka sa preko 3500 predmeta, koji verno prikazuju kako se nekad živelo. Prošle godine su započeti radovi na rekonstrukciji i adaptaciji uz pomoć sredstava Pokrajinskog sekreterijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, lokalne samouprave, Zavoda za zaštitu spomenika iz Sremske Mitrovice i Zavičajnog muzeja iz Rume. Prva faza rekonstrukcije završena je krajem  godine i podrazumevala je kompletni zamenu krovne konstrukcije na sva tri objekta.  Pokrenuta je i inicijativa da se postojeća zbitka proširi i na arheološki deo. Projekat formiranja muzeološke postavke „Belegiška kultura na svom izvorištu“ u Osnovnoj školi „Vera Miščević“ u Belegišu podrazumeva prikupljanje, sistematizaciju, valorizaciju i na samom kraju prezentaciju vredne arheološke baštine ovog sremskog sela na mestu odakle je i potekla.
            Opština Stara Pazova pruža brojne sadržaje koji bi zadovoljili potrebe i najrazmaženijeg gosta, pored srdačnosti i prepoznatljivoj gostoprimljivosti, bogate gastronomske ponude po kojoj je nadaleko poznata, posetioci mogu da uživaju u brojnim sportsko-rekreativnim sadržajima, muzejima i galerijama, prirodnim lepotama i mnoštvu manifestacija.
            Na teritoriji opštine se tokom čitave godine održavaju brojne manifestacije različitog karaktera - sportske, kulturne, verske, gastronomske, kongresne. Jedna od prepoznatljivijih je svakako Gastro Srem, koja će posle dve godine pauze, proslaviti svoj mali jubilej prvog vikenda septembra (02.-03.), na centralnom trgu u Staroj Pazovi. Ova manifestacija je kao kruna svih događaja koji se tokom godine organizuju na teritoriji opštine Stara Pazova, jer spaja sve ono najbolje, najatraktivnije i najautentičnije iz regije Srema. Prepoznatljiva po svom bogatom i jedinstvenom konceptu programskog sadržaja. Kao takva prepoznata je od strane Pokrajinske vlade, Sekreterijata za privredu i turizam i Turističke organizacije Vojvodine, te sa ponosom nosimo znak „Najbolje iz Vojvodine“ - zaključila je Dragana Zorić.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com