Sun07212024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Letnja sezona u opštini Raška

Letnja sezona u opštini Raška

  • PDF

            Turistički centar Kopaonik tokom letnje sezone pruža idealne uslove za aktivan i pasivan odmor. Turisti mogu da uživaju u prirodnim lepotama i raritetima oveplaninei posete lokalitet Nebeske stolice,crkvište Metođe,Vodopad Jelovarnik, Barsku reku, izletišta Kadijevac i Đorov most. Veliki brojletnjih sadržaja koje nudi JP Skijališta Srbije predstavljaju pravo uživanje za decu i odrasle: adrenalinski sadržaji - bob na šinama, tjubing i zip line, mountain cart, avantura park koji se sastoji od brojnih elemenata i raznovrsnih prepreka, trim staza. Panoramska vožnja žičarom „Pančićev vrh“ predstavlja priliku da Kopaonik vidite i doživite na jedan drugačiji način i uživate u pogledu sa 2.017 m nadmorske visine. Ljubitelji skijanja mogu uživati u svom omiljenom sportu na letnjoj ski stazi. Najmlađe posetioce očekuje zabava na dečijem igralištu sa brojnim sadržajima.

            Posetioci kojima su avantura, sport i rekreacija neizostavni deo odmora, zabavu i adrenalin mogu da pronađu u vožnji kvadova, alpinizmu, paraglajdingu, biciklističkim turama, streličarstvu. Kopaonik možete upoznati kroz različite avanturističke ture. Predlažemo Safari turu - obilazak i razgledanje turističkih atrakcija Kopaonika kao i flore i faune Nacionalnog parka Kopaonik kroz vožnju u posebno prilagođenim offroad vozilima. Lokalitet koji treba posetiti je Nebeske stolice koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1.800 m, u neposrednoj blizini Pančićevog vrha, na kome se nalaze ostaci crkve sv. Prokopija. .
            Tereni Kopaonika, proplanci i staze predstavljaju pravi izazov za profesionalce i rekreativce, ljubitelje planinskog biciklizma. Tri downhill staze, različitih podloga, dužine od 5 kilometara, prilagođene su i početnicima i onima koji vole nešto opasnije vožnje. U centru Kopaonika moguće je iznajmiti bicikle i kvadove. .
            U podnožju Kopaonika, 24 km udaljena, nalazi se Jošanička Banja sa termalnim izvorima vode temperature 77°C. Banjski kompleks čine banjsko kupatilo, staro kupatilo (hamam), blatno kupatilo, sauna i manji otvoreni bazen. U banji se nalazimemorijalna soba posvećena Milunki Savić sa multimedijalnom postavkom koja je sačinjena iz nekoliko segmenata: interaktivni mozaik koji čine brojne Milunkine fotografije koje iza sebe kriju autentične filmove iz Velikog rata, dva improvizovana vojna rova - srpski i austrougarski i izložba predmeta iz perioda Prvog svetskog rata. .
            Jedna od prirodnih i turističkih atrakcija opštine Raška jeSemeteško jezerokoje se nalazi u podnožju Kopaonika, 15 km udaljeno od Raške, iznad sela Semeteš. Jezero ima oblik izduženog kruga prečnika oko 50 m i dubine oko 7 m. Karakteristika jezera je nekoliko plovećih ostrva koji se pokreću kada vetar duva. U mirnom okruženju mogu se isprobati specijaliteti domaće kuhinje u restoranu kraj jezera (obavezno probati pitu sa kopaoničkim borovnicama).
            Na 9 km od Raškei 18 km od Pančićevog vrha, nalazi se selo Rudnica. Iznad sela, na bregu Borovik postoji u steni šupljina sa vodom, koja nigde ne otiče. Ta voda se zove ,,Voda Svetog Save“.Smatra se da je voda sa izvora lekovita jer je lično Sveti Sava blagoslovio.Na samom izvoru je uređeno izletište. Iz centra sela je izgrađena pešačka staza kojom se dolazi do izletišta Borovik i Savine vode. Staza dužine900 mprolazi kroz borovu šumu i kompletno je uređena signalizacijom, mostićima, odmorištima, vidikovcima, informativnim tablama. Za praznik Svetog Save i Đurđevdan kod te vode meštani se okupljaju i saboruju.
            U neposrednoj blizini Turističkog centra Kopaonik nalaze se vredni kulturno-istorijski spomenici koje vam preporučujemo da obiđete: manastiri Gradac, Končul, Stara i Nova Pavlica. Nakon posete manastira možete prošetati kroz Rašku i obići spomen sobu „Raška – ratna prestonica Kraljevine Srbije 1915. godine“ koja predstavlja sećanje na održavanje sednica Vlade Kraljevine Srbije u periodu od 30. oktobra do 12. novembra 1915. godine u Raški.
            Veliki broj manifestacija se tokom godine održavaju u opštini Raška. Najznačajnije su: Raške duhovne svečanosti(15-19. avgusta), Dani kraljice Jelene(17-19. jun),Vašar u Raški, Kopaonik summer, Dani borovnice i Dani Vrganja na Kopaoniku, Dani Milunke Savić u Jošaničkoj Banji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com