Tue06252024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE U poseti gospodskoj varoši Sombor

U poseti gospodskoj varoši Sombor

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 15
  • Sledeća

            Kao što čuvena pesma kaže: „U tom Somboru, svega na volju...“, tako će svaki Somborac sa ponosom da opiše svoj grad, vodeći računa da se u navodu slučajno ne nađe pogrešno ustaljeno „U TEM Somboru“. Sombor je gospodska varoš, bogate istorije koja je posebno utkana i oličena u krugu tzv. Venca, starom jezgru grada sa mnoštvom građevina, od kojih svaka priča priču o svojoj interesantnoj prošlosti. Ulice kojima su svojevremeno hodali ili vozili bicikl Sava Stojkov, Veljko Petrović, Milan Konjović, Ernest Bošnjak, Laza Kostić, Radivoj Korać, a danas i Nikola Jokić, čuvaju tradiciju laganog ritma po kome je grad poznat.

            Najzeleniji grad u Srbiji
            Pored istorije, kulture, umetnosti i sporta, Sombor je prepoznatljiv i po svom zelenilu, kao najzeleniji grad u Srbiji, sa beskrajnim ulicama koje natkrivaju krošnje američkog koprivića, kod nas zvanog „bođoš“. Nije na odmet napomenuti ni to da u Somboru, kao jedinom gradu u Srbiji, još uvek postoji zvanična fijakerska služba, kao turistička specifičnost. Sve navedeno, začinjeno prirodnim lepotama Specijalnog Rezervata Prirode „Gornje Podunavlje“, bogatom trpezom somborskih salaša i etno-kuća, dobrim vinima, tamburicama i kulturnim nasleđem više od dvadeset različitih etničkih zajednica, predstavlja pravi somborski kolaž.
            Gledajući mapu Vojvodine, sa očekivanim nepreglednim žitnim poljima, često se od Sombora ne očekuje mnogo... Međutim, ovaj ne tako veliki grad, ima mnogo toga da ponudi. Kultura i istorija veoma su važne odrednice Sombora, te je za svakog posetioca neophodno da prošeta glavnom ulicom i starim jezgrom grada, te poseti čuveno Narodno pozorište, županijski park i zgradu Županije, koja predstavlja sedište Gradske uprave, sa monumentalnom slikom „Bitka kod Sente“, najvećim uljem na platnu na našim prostorima.     Nezaobilazne su i somborske crkve, manastir, te kapela Sv. Ivana Nepomuka, u kojoj je smešten atelje somborskog slikara Jenea Višinke. Gradski muzej sa stalnom postavkom, te posebne dve jedinice - Muzej Podunavskih Švaba i Muzej Batinske bitke, nezaobilane su destinacije u gradu. U centru su i Galerija Milana Konjovića, kao i Galerija Kulturnog centra Laza Kostić, sa konstantnim izložbama umetnika iz zemlje i okruženja. Od proleća do kasne jeseni, somborskim ulicama vozi fijaker, ranije neophodan, a danas privilegovan način prevoza u somborskoj varoši, u hladu drevnih bođoša.
            Za ljubitelje gastronomije, posebno interesantna je ponuda na salašima, koji pored toga što oslikavaju način života na ovim specifičnim malim farmama, danas predstavljaju svojevrstan vremeplov, u kome se zna red - polako i lagano, uživati u svakom zalogaju, gutljaju i osmehu. Sombor izlazi i na kanal, te šetalište pored ovog vodotoka, sa atraktivnim čardama, restoranima, kafićima, kao i ponudom za aktivni odmor, svakako zaslužuje nekoliko sati vašeg vremena. Ateljei sa proizvodima tradicionalnih zanata, kao i pojedinačne radionice koje su otvorene za posete, još uvek aktivno i živo čuvaju bogatstva ručnog rada.
            Sombor ima za svakog po nešto
            Pored urbanog Sombora, atrakcija su i 15 sela koja ga okružuju. Svako sa svojim specifičnostima, kulturnim nasleđem etničkih zajednica koje su zastupljene, nude poseban doživljaj. Od staparskog ćilima, staparske listare, preko čonopljanskog jezera, riđičkih i kljajićevčanskih vina, etno-kuća u Riđici, Bačkom Bregu, Bezdanu i Bačkom Monoštoru, pčelarske učionice u Monoštoru, Zoološkog vrta u Kolutu, čuvenih čardi i jedinstvene tkačnice svilenog damasta u Bezdanu, prelepih crkava u ovim selima, pa do zelenila tzv. „Evropskog Amazona“. U šumama SRP Gornje Podunavlje nalazi se najveća populacija ritskog jelena u celoj našoj zemlji, kao i značajne vrste koje su na crvenoj listi ugroženih, poput crne rode i orla belorepana. Šume i vode mogu se najlepše upoznati kroz šetnju, vožnju biciklom, brodićem ili čamcem, a najlepše je spojiti nekoliko dana u ovom carstvu prirode, sa isključenim mobilnim telefonom.
            Već poznate somborske manifestacije poput „Ravangrad Wine fest“-a, Somborskog kotlića i Ulice strih zanata kompletiranih u „Somborskom letu“, „Somborskih zimskih čarolija“, „Somborskih muzičkih svečanosti“, „Pozorišnog maratona“, „Somborskog polumaratona“, brojnih festivala i sajmova koje organizuju udruženja i razne druge organizacije u gradu, festivali poput „Bodrog festa“, „Trojnih susreta“, „Velikogospojinskih večeri“, „Dana vesele mašine“ i Festivala lemeškog kulena, biće u fokusu i u nastupajućem periodu, dok će se poseban akcenat staviti na promociju Gornjeg Podunavlja.
            Prepoznato na međunarodnom nivou i kao deo UNESCO Rezervata biosfere „Mura - Drava - Dunav“, Gornje Podunavlje, nakon Delte Dunava, predstavlja deo najznačajnije prirodne celine na celom toku reke Dunav, te zaslužuje posebnu pažnju, kako sa turističkog stanovišta, tako i ekološkog. U prilog tome, ide novoformirana biciklistička ruta Evropski Amazon, koja povezuje Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku i Srbiju - konkretno Sombor i Apatin, i pruža velike mogućnosti za razvoj ove vrste turizma, pored već ustaljenih biciklističkih ruta Euro velo 6 i Panonskog puta mira, koje gravitiraju ka ovom gradu.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com