Fri07192024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Temerin - mesto susreta prošlosti i budućnosti

Temerin - mesto susreta prošlosti i budućnosti

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Program tura obilaska opštine Temerin: Vikend u Parku prirode „Jegrička“, Temerinska priča i Jaračka rapsodija sa menija Turističke organizacije opštine Temerin, prave su delicije za upoznavanje ove zanimljive sredine, koja osim Temerina, obuhvata Bački Jarak i Sirig, u kojima vekovina žive Srbi, Mađari i 20-tak drugih nacija.

            Neke od tih delicija su vožnja katamaranom „Čigra“ po nekada najdužoj vojvođanskoj reci Jegrički, danas delu Hidrosistema DTD i posmatranje ptica sa osmatračnice. Šetnja kroz istorijsku baštinu mesta preporučuje obilazak elegantnog dvorca Sečen, koji je krajem XVIII i početkom XIX veka podigao grof Šandor Sečen. Dvorac je okružen 20 jutara velikim Starim parkom, arboretumom od sredine XIX veka, zaslugom baštovana porodice Fernbah, Vinca Sadleka, koja preuzima dvorac. Zavičajna kuća „Tájház“ je skraćenica od Temerinske likovno-stvaralačke kolonije otvorene 2003., jedinstvenog kreativnog centra, sa radionicom, galerijom i smeštajnim delom za boravak umetnika tokom trajanja umetničkih projekata. Etno-park „Brvnara“ u Bačkom Jarku je muzej na otvorenom, zavičajna etno zbirka, uspostavljena kao čuvar sećanja na zavičaj krajiških Srba, čiji potomci žive u Bačkom Jarku.
            Već nagoveštaj onoga šta se može videti i doživeti u opštini Temerin dovoljan je da zagolica maštu, probudi avanturistu u svakom od nas. Marina Injac, direktor TOO Temerina, agro turizam stavlja u prvi plan turističke ponude, kao polazišta za upoznavanje mesta:
            - Temerin - mesto susreta, kako glasi slogan TO, odnosi se na susret sa autentičnošću ljudi i objekata, kulturnih i prirodnih dobara, elitnim svaralačkim i ne nužno suprotstvaljenim masovnim pojavama... Sve smo to do tančina ispričali kroz tri ture, sa akcentom na različitostima. Ove godine planiramo novu, biciklističku turu, i kao podšku cikloturizmu, nabavku većeg broja bicikala. Varoš sa najdužom ulicom u Srbiji, dužine 12.5 km, koja spaja Temerin i Bački Jarak, idealna je za panoramsko razgledanje uz laganu vožnju na dva točka. Novim mobilijarom biće opremljena „Staza zdravlja", od Siriga do PP „Jegričke“.
Temerin je i grad manifestacija. Prva u godini je Međunarodni januarski sajam vina, koji je podržao mnoge mlade vinare, „otkrio“ mnoga vina manje poznatih vinarija, i zahvaljujući tome kvalifikuje Temerin za januarsku vinsku prestonicu. Isti organizatori - Društvo prijatelja bašta, organizuju i manje poznat, ali dugovečniji od kikindskog - Temerinski festival ludaje, u oktobru, kada je budneva najslasnija. „Prost kao pasulj“ je najmasovnija manifestacija ove opštine, dok su posete salašima i vinarijama, poput Vinskog salaša „Vindulo“, idealno mesto za degustaciju vina iz Vojvodine; Antero etno salaš, opuštanje za decu i roditelje, Vinarije „Kabač“ u kojoj je u planu izgradnja degustacione sale, Alba ergele na salašu 196, sa apartmanima, male hedonističke niše, mesta za upoznavanje Temerina „iznutra“. Odmor i poseban doživljaj nudi i Hotel „Moja čarda“, smešten na obali Jegričke, sa bazenom, dečjim igralištem, terenima na otvorenom, kanuima i biciklima. Zahvaljujući saradnji lokalne samouprave i TOO u dogledno vreme biće postavljena turistička signalizacija za gazdinstva koja se bave proizvodnjom hrane i pića, i obezbediti im prisutnost na turističkim sajtovima.
            Ove godine JKP „Temerin“ i TOO Temerin promovišu turističku ponudu Temerinskog bazenskog kompleksa. Termomineralna voda u Temerinu je po lekovitim svojstvima, po mineralnom sastavu i balneološkim svojstvima slična vodama afirmisanih banja Panonske nizije. U planu je rekonstrukucija bazena koja će biti  završena do otvaranja kupališne sezone. Osim otvorenog i zatvorenih bazena, dečjeg igrališta, kompleks nudi niz pogodnosti i razonoda. Lane su ovde bile organizovane i Letnje igre na vodi.
            Ohrabreni pozitivnim iskustvom od prošle godine, 09. aprila 2022., lokalna pijaca će biti mesto održavanja Noćnog bazara, na kojem će se predstaviti preduzetnici, umetnici, mali proizvođači i kreatori unikatnih predmeta. Brojni rukotvorci, porodične manufakture sa područja opštine, opravdale su organizaciju jednog ovakvog događaja, gde mogu da prikažu svoje radove i da posetioci na lakši način dođu do istih, u skladu sa preporukom „kupujete domaće“. Temerinčani pozivaju i na Vojvođanski i temerinski sajam rakije, još jednu manifestaciju Društva prijatelja bašte, koja će biti održana 02. maja. Godinama unazad, u Omladinskom domu, okupljaju se najbolji proizvođači rakije iz kraja i uvek pobedi najbolja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com