Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Zrenjanin bogatim i sadržajnim programima privlači goste

Zrenjanin bogatim i sadržajnim programima privlači goste

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Poslovično je gostoljublje Zrenjaninaca koji svoje goste tradicionalno dočekuju čista srca i široko raširenih ruku. Na manifestacijama i mimo njih. Dočekali su ih i na 3. Internacionalnom banatskom festivalu vina, 09. aprila, zbog ćudljivog prolećnog vremena u hali „Medison“, mada je za tu priliku predviđen Karađorđev park. Ali, ništa nije moglo da spreči više od 50 vinara i 20 udruženja žena u okviru 22. festivala „Banatske vredne ruke“, koji su „banatskim“ vinima i nebrojanim slatko-slanim zalogajima, friškim i domaće proizvodnje, dočekali preko 1.000 posetilaca, svi zadovoljni što se vinska priča lepo razvija. Prisustvo ovakvom skupu bila je tog dana privilegija.

            Osim vinara iz regiona svoja vina predstavili su vinari iz Slovačke, Rumunije i Crne Gore, što je opravdalo prefiks internacionalnog festivala, a našim vinarima dalo priliku da „odmere“ svoja vina sa vinima iz ovih država.
            - Na osnovu viđenog, nadam se da će već sledeće godine ova hala biti mala za broj učesnika i posetilaca koje očekujemo, u odnosu na odjek i pohvale koje smo dobili za organizaciju ovog događaja. Ali nisam iznenađen jer naša opština obuhvata 22 naseljena mesta i svako ima svoje vinogradare i vinare, koji se takmiče na drugim festivala i osvajaju najsjajnija odličja. Posebna priča je ona o Banatskom Šileru, autohtonom vinu koje se razlikuje od drugih vina, jer mu je rodno mesto Banat i nosi u sebi osobenost i privlačnost ovog podneblja. Naši vinari će pokušati u dogledno vreme da ga zaštite, jer se pravi po recepturi staroj preko 100 godina i može da se proba samo u Banatu i nigde više - prokomentarisao je Zoran Ljubotina, direktor Turističke organizacije Grada Zrenjanin.
            Direktor je podsetio na dugu i bogatu prošlost gajenja vinove loze i proizvodnju vina sa ovog prostora. Žitelji sela Aradac, Orlovat, Perlez, Stajićevo, Taraš..., odvajkada su bili poznati po vinima iz vinograda u okviru okućnica. Nekada za sebe i prijatelje, a danas i za najbolje ocene na vinskim festivalima. „Preporod“ banatskih vina nije došao preko noći. Dinamična saradnja na relaciji vinogradar/vinar - nauka/struka/edukacija, a pre svega entuzijazam tamošnjih vinara da uhvate priključak sa najboljim vinskim rejonima Srbije, urodila je plodom. Veliku ulogu na tom putu imala je i TOG u konstantnoj promociji i popularizaciji. Zajednički nastupi vinara i TOG Zrenjanina na sajmovima, kongresima, svim reprezentativnim mestima, danas se podrazumevaju, jer i TO i Grad imaju čime da se ponose.
            TOG je ovom prilikom, za 30-tak vinara koji su prijavili svoje prisustvo, na teme koje su sami predložili, angažovala tri profesora sa poljoprivrednih fakulteta iz Zemuna i Novog Sada, koji su rado došli jer su osetili da ovde ima potencijala, i u ljudima i u zemlji, za razvoj vinogradarstva i vinarstva. Profesori sa Poljoprivrednog fakulteta Novi Sad su bili i u Organizacionom odboru ovog festivala.
            Uvod u turističku sezonu 2022. bila je, po broju učesnika, publike, ali i oraganizaciono, najuspešnija do sada 8. Beloblatska kobasicijada početkom februara. Sa lepim vremenom kalendar događaja se ubrzava, a april će ispuniti događaji poput „Buđenja proleća“, Festivala cveća koji će, kao i svake godine, okupiti svećare iz cele zemlje, a Gradski trg i Glavnu gradsku ulicu preplaviti šarenim cvetovima. Za Uskrs, po sedmi put biće održan dečji festival „Uskršnje jaje“, a nakon Prvomajskog uranka, sledi realizacija projekta dva bratska grada, Zrenjanina i Kikinde, koji će krajem maja poći put Novog Pazara, a u julu Trebinja i Herceg Novog, na osnovu Protokola o saradnji koji su početkom godine potpisali direktori turističkih organizacija dva grada, radi saradnje i zajedničkih nastupa na tržištu i promovisanja manifestacija od značaja za obe sredine. Ujedno će to biti poziv na „Dane piva“, najveću i najmasovniju gradsku manifestaciju od 25. do 29. avgusta.  U fokusu manifestacije „Banatska bajka - leto u Gradskoj bašti” će i dalje biti afirmacija zrenjaninskih sela, a Korzo fest će u intervalu od 15.jula do 15 avgusta, tokom pet subota u Glavnoj ulici građanima ponuditi kulturne i zabavne sadržaje. Po svim parametrima, biće to dugo i događajima ispunjeno „Zrenjaninsko leto 2022“.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com