Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Kulturni predeo Bača - prvi kulturni predeo u Srbiji

Kulturni predeo Bača - prvi kulturni predeo u Srbiji

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Republika Srbija je predala nominacioni dosije „Kulturni predeo Bača" za upis na Uneskovu listu svetskog kulturnog i prirodnog nasleđa Centru za svetsko nasleđe UNESKA u Parizu. Predajom dosijea zvanično je započeta procedura nominacije „Kulturnog predela Bača”, što je od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju, posebno imajući u vidu da prvi put nominuje novu kategoriju kulturnog dobra - kulturni predeo. Tri glavna simbola ovog predela su: Viševekovno graditeljsko nasleđe (Tvrđava u Baču); Snaga vode (Dunav sa svim svojim pritokama i kanalima); Terasast karakter ravničarskog terena.

            Kulturni predeo Bača je prostor specifičnih prirodnih oblika koji čuva jasna svedočanstva razmene različitih kulturnih obrazaca u trajanju od više milenijuma. Ostaci srednjovekovnog utvrđenog grada Bača, rušenog i obnavljanog u različitim graditeljskim stilovima, Franjevački samostan i manastir Bođani, kao i ostaci hamama iz osmanskog perioda, izuzetni su primeri isprepletenosti različitih kulturnih uticaja, kakvi se retko mogu sresti na jednom mestu.
            Doživite i istražite Bač, počevši od najznačajnijeg srednjovekovnog bisera - Tvrđave u Baču, zatim kapiju „Šiljak” u novom ruhu, Ostatke turskog kupatila - Hamama, Franjevački samostan, manastir Bođani… Plovidba rečicom Beravom, uživanje na najdubljem jezeru u Vojvodini, na jezeru Provala, kao i hedonistički doživljaj za vaša nepca možete doživeti posetivši neke od restorana, čardi ili salaša i to su samo neki od razloga zbog kojih treba da posetite Bač i njegovu okolinu.
            Sve goste koji tokom godine posete Bač, očekuje raznovrstan program manifestacija i događaja - od muzičkih festivala koji neguju tradiciju, kulturno-umetničkih manifestacija do verskih, sportskih i gastronomskih događaja. Turistička organizacija opštine Bač je   organizator nekoliko manifestacija, a u predstojećem periodu najavljuje: manifestaciju „Bačka kulenijada i kobasicijada”, koja će se održati 30. aprila, zatim „Dan jagode i meda” u maju, nakon toga „Ciklo Bač” u junu, a u avgustu i septembru organizuje dve najveće manifestacije „Bački kotlić” i „Dane evropske baštine - Dane Bača”.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com