Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Nebojša Bunjevčev: Novi Sad i Srbija, peške, biciklom i srcem

Nebojša Bunjevčev: Novi Sad i Srbija, peške, biciklom i srcem

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Maksimalno korišćenje poverenog vremena uz nesebično deljenje velikog broja zanimljivih, a proverenih informacija kroz interaktivan odnos sa turističkom grupom, profesionalna je karta turističkog vodiča koji zna svoj posao i u njemu uživa.

            - Naš zadatak je da sve elemente spojimo u jednu priču, i svaka priča može da bude zanimljiva ako se ispriča na zanimljiv način - kaže Nebojša Bunjevčev, sa diplomom Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Od 2015. godine, po nagovoru prijatelja koji u njemu prepoznaje pripovedačke i prezenterske sposobnosti, licencirani je turistički vodič, sa idejom da promoviše Novi Sad na jedinstven i atraktivan način, povezujući manje poznate fragmente iz njegove prošlosti sa novim pravcima razvoja kroz aktuelne događaje i sadržaje. I u tome je uspešan.
            Posebno intenzivan rad sa stranim turistima, od pre tri godine kao član Udruženja turističke privrede za plasman i promociju srpskog turizma u svetu - NOVI SAD BY LOCALS, podrazumeva preuzimanje brige o turistima od ulaska u našu zemlju i pokazivanje veštine turističkog vodiča u punom kapacitetu. Nakon dve godine „primirja“ strani turisti ponovo pokazuju veliko interesovanje za našu zemlju. Posebno za arhitekturu gradova, muzeje i galerije, gastronomiju, a vreme prinudnog odmora iskorišćeno je za dalje obrazovanje, pisanje novih programa i mapa puteva.
            Naš sagovornik kaže da je imao sreću da kroz profesiju spoji dve svoje velike ljubavi, turizam i biciklizam:
            - Novi Sad sa izgrađenom mrežom biciklističkih staza dužine 85-90 km, kako u samom gradu tako i okolini, daje široke mogućnosti da se u određenom vremenu obiđu mnoge turistima zanimljive lokacije. U skladu sa narastajućom popularnošću biciklizma u svetu, trudimo se da ponudimo što više biciklističkih tura, koje vode do Vinarije „Erdevik“, nekih od vojvođanskih salaša i dr., a sve to u saradnji sa našim prijateljima iz Kluba ljubitelja biciklizma „Eko Kurir“, prve ekološke kurirske službe sa licencom, koja se bavi poslovima dostave biciklima na teritoriji grada Novog Sada. U kontaktu smo sa nekolicinom kompanija koje se bave iznajmljivanjem bicikala za turiste, čiji je broj u skladu sa trenutnom tražnjom.
            Kada je u pitanju Vojvodina glavne turističke atrakcije su gradsko jezgro Novog Sada, Sremski Karlovci i njegove vinarije, šetnja Suboticom bogatom objektima izgrađenim u stilu secesije. Jedna od najtraženijih, za domaće i strane goste, je šetnja ulicama Novog Sada tzv. Street Art tura, u kojoj Nebojša Bunjevčev sedam godina prati dinamične promene na fasadama objekata.
            Skromno kaže da iako je on glavni eksponent ove ideje, ona zapravo nije njegova. Potekla je od nekih članova Udruženja „Eko Kurira“ i želje da gradske zanimljivosti turistima prezentuju na drugačiji način.
            - Murali su došli u prvi plan jer Novi Sad, sa nešto preko 50 visokokvalitetnih radova što domaćih, što svetski poznatih umetnika, pretenduje da postane prvi srpski grad u ovom segmentu. Njihova razuđenost po gradskim četvrtima ograničava njihov obilazak na uobičajan način, pa su se neki ljudi dosetili da se ova priča kvalitetnije i u daleko širem obimu može ispričati uz obilazak biciklom. Moj zadatak je bio da „iskopam“ činjenice, godine, da se upoznam sa autorima koji su oplemenili fasade grada, učinile ga lepšim, ali i poslali snažne poruke ljubavi, mira, tolerancije, humanosti, brige jednih o drugima - istakao je Nebojša Bunjevčev, uz napomenu da šetajući gradom ponekad podignemo pogled i zastanemo. I da ćemo sigurno videti nešto lepo.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com