Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Vladimir Rašković: Kraljevina Župa aleksandrovačka

Vladimir Rašković: Kraljevina Župa aleksandrovačka

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 15
  • Sledeća

            Župa je kraljevina iz nekoliko razloga. Jedan i najvažniji je taj što tu od davnina stoluju kralj Prokupac i kraljica Tamjanika. Župljani su vekovima čuvali svoje kraljevstvo samo za sebe i odabrane, a onda se odlučili da ga otkriju svetu.

            Vladimir Rašković, direktor Turističke organizacije Aleksandrovac, jedan od najpozvanijih ljubitelja-promotera vrednosti i retkosti ovog kraja, okupio je grupu novinara predvođenu Tomislavom Ivanovićem, vinskim znalcem, autorom sajta Vinopedia.rs, povodom Međunarodnog festivala vina ŽUPA 2022 u vreme prvomajskih praznika, sa željom da ih kroz jednu vinsku manifestaciju upozna sa istorijskim i kulturnim znamenitostima, prirodnim i drugim lepotama Župe aleksandrovačke.
            Ona narodna - „da se uvek vraća koliko se daje“ i ovoga puta pokazala se tačnom. U festival je uloženo mnogo, vremena, truda i znanja organizatora (TO Aleksandrovac, Udruženje vinara „Tri Morave“ pod pokroviteljstvom Opštine Aleksandrovac). Zato je poseta bila odlična, a prvomajski praznici, zahvaljujući turistima iz obližnjih turističkih centara -Vrnjačke Banje i Kopaonika, iz kojih je došao najveći broj gostiju, pravo vreme za održavanje ovakve fešte.
            Župa je postojbina Tamjanike i Prokupca i ovdašnji vinari i vinogradari su je podigli na nivo koje joj pripada. Međutim, u Župi veoma lepo uspevaju i međunarodne i sorte stvorene u Srbiji i na ovim terenima daju neke specifične note, drugačije nego na drugiim mestima, što bi neki rekli anomalija, a Župljani vele, i u pravu su, specifičnost ovog podneblja. Identitet Župe čini 78 registrovanih vinarija i preko 300 domaćinstava koja proizvode vina, sa produkcijom i do 20.000 litara, što je i okosnica razvoja turizma. Po rečima gospodina Raškovića, želja TO Aleksandrovca je da u skorije vreme ova domaćinstva imaju status registrovanih vinarija i kao takve izađu na tržište sa svojim etiketama. Time bi obezbedili i svoje prisustvo na Festivalu vina u Župi.
            - Osim vinskog turizma, sa pet srednjovekovnih manastira, 23 crkve, srednjovekovnim gradom Koznikom, izletištem „Mitrovo polje“, dolinom reke Rasine i 15 restorana sa pastrmskim ribnjacima, te živopisnim etno restoranima, ovaj predeo ima osnova za razvoj kulturnog, verskog, sportsko-rekreativnog i turizma druge vrste - istakao je Vladimir Rašković, direktor TO Aleksandrovac.
            Ovo je bila prilika da osim Festivala vina, novinarima budu predstavljene i druge  turističke atrakcije i mesta sakupljanja novih znanja: Zavičajni muzej Župe sa najatraktivnijim eksponatima, među kojima su 24 figurine koje pripadaju vinčanskoj kulturi: Lady of Aleksandrovac (Miladija), Venus de Župa (Grozdana), Madame de Vitkovo (Ružica), Madame de Venčac (Kadivka) i dr.; Muzej vinarstva i vinogradarstva sa razvojem vinske kulture kroz istoriju; Manastir svetih Vračeva Kozme i Damjana u selu Pleš podignut oko 1420., čija se izgradnja vezujeza  Radiča Postupoviča, koji je sagradio i srednjevekovni grad - tvrđavu Koznik iz druge polovine XIV veka, jednu od najočuvanijih srednjovekovih utvrđenja u Srbiji, a u neposrednoj blizini manastira; u podnožju planine Goča i Željina na reci Rasini, u okruženju bukovih i borovih šuma smešten je pastrmski ribnjak „Salus“, mesto za idelan predah, koji zbog nedostatka radne snage više ne pruža ugostiteljske usluge, ali se još mogu kupiti vodenično brašno i sveža pastrmka; u blizini se nalazi „Avlija Erić“ jedinstven muzej kreativnosti i vizije jednog čoveka, koji od prirodnog materijala pravi čuda; „Mitrovo Polje“ na 700 mnv na Goču, omeđano rekama Rasina i Zagriže fabrika je zdravlja koja se mora iskustiti jer su reči nedovoljne da se objasni osećaj „biti tamo“. Put je zatim vodio do Vinarije „Čokot“ buduće Vinarije „Radovan“ u kojoj ćete osim ekskluzivne lokacije susresti isto takvog domaćina, predvodnika mlađe generacije vinara. Identičan osećaj, doživeli smo i u Vinskoj kući „Rakićević“ u Lukarevini, između sela Velje Glave i Leskovice, u staroj restauriranoj i zakonom zaštićenoj poljani; poseta mladoj Boutique vinariji „Fragaria“ porodice Saše i Slobodana Bobana Vujića, osnovanoj sa namerom da kapacitetom ostane mala ali vinima velika i posebna, iskustvo je za hedoniste. Sve ove posete su potvrdile ono što su drugi već rekli, da je ovo kraj bogat prirodom, pre svega ljudima, najzdravija osnova da se turistička priča nadogradi.
            - Naš plan je da što više ljudi vide ovaj potencijal, da to što imamo podignemo na viši nivo, da se posete Župi ne svedu na degustaciju vina već da pokažemo bogatu srednjovekovnu baštinu i pružimo jednodnevnu ili višednevnu avanturu kroz župsko vinogorje i planinski deo Župe, da neko odavde ode bogatiji znanjem, emocijama o vini, kulturi i nama. A povod dolaska neka bude vino. Njemu su posvećene Svetotrifunske svečanosti u februaru, Međunarodni festival vina u maju, Župska berba u septembru, Vinska trka u oktobru, koja se odvija među župskim gidžama, podrumima, bačvama, kroz župske poljane i vinograde, i nedelju dana kasnije povodom svetskog „Dana Prokupca” biciklistički maraton „Pro
Kup Ac MTB“ - rekao je Vladimir Rašković.

Više fotografija na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com