Sun12032023

Poslednja izmena:08:03:58 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Prvomajski vinski put u postojbinu Tamjanike i Prokupca

Prvomajski vinski put u postojbinu Tamjanike i Prokupca

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            „U Župu se ne svraća, nego se dolazi“. Skrajnuta sa glavnih puteva, oivičena rekama Zapadnom Moravom i Rasionom, ispresecana Raklјanskom, Kožetinskom i Ražaničkom dolinom, između Kopaonika i Jastrebca, zahvaljujući čemu su nanizani i čitav vek stari vinogradi.Da nije dovoljno da se samo zna da je Župa postojbina Tamjanike i Prokupca, plodno tle brojnih drugih sorti koje ovde daje svoj biološki maksimum, već da to treba i malo šire da se predstavi, zadatak je koji je preuzela ova generacija župskih vinara i ona koja tek dolazi.

            Iz tog razloga pozivu Turističke organizacije Aleksandrovca i Udruženja vinara „Tri Morave“, sa Tomislavom Ivanovićem, vinskim blogerom, autorom sajta Vinopedia.rs, međunarodnim vinskim sudijom i dr., u ulozi vođe puta, odazvala se grupa novinara iz Beograda i Novog Sada, koja prati događaje ovakvog tipa. Povod je bio održavanje Međunarodnog festivala vina ŽUPA 2022, u nedelju, 01. maja, ove godine sa značajno podignutim nivoom organizacije i prezentacije. Ova opaska odnosila se kako na prostor, koji je sportsku halu zamenila adekvatnija svečana sala restorana „Župski dvor“, na čaše za profesionalnu degustaciju, opremljene štandove sa svim potrebnim elementima, sa servisom za koji su bili angaživani učenici Srednje škole „Sveti Trifun”.
            O profesionalnosti pristupa festivalu govori broj od 60 župskih vinara i preko deset štandova na kojima su se mogli degustirati sirevi i suvomesnati proizvodi, što je po rečima Tomislava Ivanovića, uporedljivo sa nekim festivalima u Beogradu, i još jedan pokazatelj da je Međunarodni festival vina u Aleksandrovcu uspeo.
            Pozitivni komentari brojne publika, kako iz Aleksandrovca i njegove okoline, tako i većih gradova centralne Srbije, opravdali su koncept da se na jednom mestu okupe svi vinari iz UV „Tri Morave“ i adekvatnom promocijom uzdigne vinska priča bogate istorije i dugog trajanja koja će privući turiste. Međunarodni karakter festivala opravdali su vinari, gosti iz Bugarke, Rumunije i Crne Gore.
            Posebna dragocenost ovog događaja bilo je angažovanje mladih vinara, vlasnika ili naslednika vinara koji „ulaze“ u posao, svakako pozitivan signal vinske budućnosti Župe.
            - Prisustvo vinara mlađe generacije na štandovima doprinelo je boljoj komunikaciji sa mlađom publikom, druženju, razmeni iskustava onih koji „uče“ zanat, što je dobro da se napravi pozitivna klima u Župi. Neopterećeni tradicijom mladi su spremni da eksperimentišu, probaju nove sorte, a ono što imaju trude se da unaprede i daju svoj pečat. Dobar utisak bilo je i saznanje o broju novopodignutih i obnovljenih vinograda. Obilazeći Župu na svim pozicijama mogle su se videti parcele privedene vinogradarstvu. Bez novih vinograda nema ni novih vina i oni su preduslov da se izgradi solidna osnova za dalji razvoj vinske Župe - smatra Tomislav Ivanović.
            U okviru Festivala održana su dva predavanja: „Fitoplazma Srbije - juče, danas, sutra“ predavača prof. dr Bojana Duduka i „Plan prezentacije vinarija po vinogradarskim rejonima sa aspekta vinskog turizma“, predavača Saše Paunovića, što je dalo kvalitet više ovom događaju, sa aspekta razmene informacija na aktuelne teme. Koristeći prisustvo velikog broja vinara bila je dobra zamisao organizatora, koju su vinari ipak iskoristili da provedu na štandovima.
            - Svaki ljubitelj vina percipira vina kroz vinara i njihovo prisustvo je vrlo bitno. Time se gradi odnos poverenja i vernost prema nekim vinima. Sasvim je drugačija relacija vinoljubac - promoter sa marketinškom pričom o vinu i to vinari dobro znaju - obrazložio je naš sagovornik.
            Iznenađujuće dobra prodaja bila je neočekivana i za same vinare. Posebno „dobri“ kupci bili su sa domaćeg terena, oni koji mogu bilo kojeg dana doći do vinarija i kupiti željeno vino. Sa druge strane, na ovaj način festival je bio odlična prilika da se na jednom mestu probaju sve Tamjanike, svi Prokupci, da se horizontalno ocene vina iz cele regije i izaberu najdopadljivija. Festival je doprineo stvaranju lepe navike da se snabdeju izvesnim količinama vina.
            Vinski vitezovi, sa svojim zaslugama u promociji kulture vina, svojim šarenim odorama uvek donesu raznobojnost manifestaciji dajući joj svečarski, karnevalski ton. Vitezovi Vinskog viteškog reda „Monah Dorotej“ - Župa, svojim prisustvom bili su osveženje festivalu, uz ispunjenje zadatka primajući u svoj red tri nova člana. Vitešku odoru poneli su: Ivan Ivanović - Vinarija „Ivanović“ Aleksandrovac, Saša Paunović iz Kruševca i Boban Slobodan Vujić - Vinarija „Fragaria“ Aleksandrovac.
            - Nema sumnje da je aktivan trend brendiranja vinske regije Župe počeo. Mislim da vinska kultura buja u celoj Srbiji i da župski vinari nisu izolovani od toga - zaključio je Tomislav Ivanović.
            Međunarodni festival vina ŽUPA 2022 održan je u organizaciji TO Aleksandrovac i Udruženja vinara „Tri Morave“, pod pokroviteljstvom Opštine Aleksandrovac.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com