Sat04132024

Poslednja izmena:12:44:10 PM

Back TURIZAM PLANINSKI TURIZAM Izobilje prirodnih lepote i ljudske dobrote

Izobilje prirodnih lepote i ljudske dobrote

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 12
  • Sledeća

            Mitrovo polje je predeo nestvarne lepote, u podnožju Goča i Željina, sa pogledom na Kopaonik i srednjovekovni grad Koznik, između reka Rasine sa izvorištem na Željinu i Zagrže sa izvorištem na južnim obroncima Goča. Borove šume i vetrovi koji stalno pirućkaju, obezbeđuju čist vazduh, a termomineralni izvori kristalnu vodu. Kolaž proplanaka, pašnjaka, šuma sa stanicama za odmor, poput etno restorana i pastrmskih ribnjaka, idealana su turistička destinacija za miran i prirodom bogato ispunjen odmor. Ovo potplaninsko mesto vrlo je atraktivno i za planinarenje obeleženim stazama koje vode do Željina i Ljuktena (1219m), jednog od vrhova planine Goč, ili do Vranje stene (1097m), posebno atraktivne „zbog svoje florografije, serpentinske geološke građe i južne strane koja kao klif čini ambis od preko 100m“.

            Na nadmorskoj visini od 650 metara smestilo se Odmaralište Crvenog krsta, koje nosi ime Milutina Adrejića, rođenog Župljanina, učitelja aleksandrovačkog, kojeg meštani iz milošte prozvaše Čika Milutin. Bio je i direktor Osnovne škole u Aleksandrovcu, osnivač Narodnog univerziteta, a 70-tih godina i Dečjeg odmarališta u Mitrovom polju. Od centra Aleksandrovca odmaralište je udaljeno 21 km, koliko i od Vrnjačke Banje i Brusa.
            Dragan Đurđević, direktor Odmarališta „Milutin Andrejić" neko ko u ovom prostoru bitiše poslednje 23 godine, ponosno i sa razlogom, predstavlja ovaj krajolik, proizvod vrhunskog majstorstva stvoritelja, kao mesto gde ćete zasigurno ostaviti srce;
            - Svako ko dođe jednom neizostavno će doći ponovo, a onda ste pobedili u ovom poslu kojim se ja bavim. Da ne izlazimo iz granica realnog, govore istraživanja po kojima su dva sata provedena u Mitrovom polju jednaka istom broju dana na letovanju ili boravku na nekom drugom mestu. Posle aktivnog spavanja ovde se budite odmorni, sigurno ćete disati čist vazdih, piti vodu iz planinskih izvora i kupati se u bazenima sa termomineralnom vodom i na kraju ogladneti, a to je već posebna priča, jer je ukuse ovog kraja nemoguće zaboraviti. Ono što nudimo našim gostima trudimo se da bude čisto, ukusno, lepo i za dušu i za telo.
            U okviru kompleksa nalaze se dva objekta za smeštaj. Jedan je kapaciteta 100 mesta u sobama sa tri i šest ležajeva. Drugi za odrasle kapaciteta 60 - 65 ležaja.
            Odmaralište je otvoreno i za decu sa posebnim potrebama kojima domaćini obezbeđuju optimalne uslove, za decu iz socijalno ugroženih kategorija i decu čiji su roditelji korisnici narodnih kuhinja, kako bi im bar malo ulepšli stvarnost i izmamili osmehe, što uglavnom postižu. Jer, deca su najvažnija na svetu.
            Osim letovanja i zimovanja, ovde se organizuju seminari i edukacije. Sa ovog mesta širom Srbije, a i sveta, poslat je ogroman broj mladih ljudi, aktivista - volontera Crvenog krsta obučenih za delovanje u nesrećama, za edukaciju u dobrovoljnom davalaštvu krvi, za borbu protiv trgovine ljudima.
            Bazen, sala za stoni tenis, tereni za odbojku na pesku, tereni za košarku, odbojku, rukomet, idelani su za pripremni period sportskih ekipa od namjlađih do seniorskih kategorija.
            U atraktivnom prirodnom ambijentu u letnjem periodu u sastavu odmarališta radi letnja bašta, kao i etno restoran Vodenica, sa kompletnom ugostiteljskom ponudom.
            Gospodin Đurđević objašnjava da je Čika Milutin odabrao ovo mesto budućeg odmora jer su meštani preko Rasine i tokom zime, kada je temperatura išla čak i do -20°C, čuli kreket žaba. Zainteresovani tim fenomenom otkrili su Devojački izvor termomineralne vode kapaciteta od oko 10 l/sec, prosečne temperature oko 25ºC, kojom se danas puni bazen dostupan gostima odmarališta i onima koji to nisu. Dobrovoljnim davaocima je obezbeđen besplatan ulaz na osnovu knjižice davaoca.
            - Zvučaće prepotentno, ali odgovorno tvrdim da je ovo centar sveta, što mi svakog dana i dokazujemo - zaključuje naš sagovornik, dodajući da se u maju završava sezona seminara, a sredinom juna otpočinje letnja sezona u kojoj su do 27. avgusta svi kapaciteti za ovu godinu popunjeni.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com